Oostenrijkse huwelijkstradities
In Oostenrijk kent men talloze tradities wat betreft het huwelijk, zoals het "geld lenen", de bruid stelen en natuurlijk de Weense Wals als openingsdans.
De ceremonie
Het bruidspaar trouwt in het gemeentehuis, hierbij is alleen vaste familie, de getuigen en/of vrienden aanwezig. Daarna gaat men naar de kerk voor de inzegening (als ze natuurlijk voor de kerk willen trouwen). Het bruidspaar gaat eerst de kerk in, daarna volgen de gasten pas. Als de mis voorbij is en het bruidspaar komt de kerk uit, worden ze door hun collega's opgewacht, die osporn komen. Ze versperren de weg met touwen en slingers waaraan cadeautjes hangen. Ook moet het bruidpaar "snaps" drinken dat door de collega's is meegebracht. Daarna volgt de receptiekaffee mit kuchen. Dit is ongeveer hetzelfde als in Nederland, iedereen krijgt koffie met gebak/taart (niet de bruidstaart).
Geld lenen
De gasten, die zijn uitgenodigd voor het feest, eten ook mee, er is geen verschil tussen dag- en avondgasten. Na het welkomstdrankje wordt meestal geld gevraagd (door een soort van ceremoniemeester, die precies noteert wie er gegeven heeft en hoeveel). Men noemt dat Weisenhochzeit. Men "leent" geld aan het bruidspaar. Meestal is het rond de 100 euro per persoon. Hierin zijn de kosten voor het diner, de drank, de band (muziek), de lokatie en het cadeau voor het bruidspaar verrekend.
De bruid stelen
Zodra de bruid haar boeket ergens laat liggen en dus niet meer bij zich heeft wordt de bruid "gestolen" door de getuige van de bruidgom (meestal een man). Ze wordt meegenomen naar een café of bar in de buurt. De getuige van de bruid (meestal een vrouw) gaat dan met vriendinnen de bruid zoeken. Wanneer ze de bruid hebben gevonden moeten ze al de drankjes die ondertussen zijn genuttigd in het cafe of de bar voor hun rekening nemen. Vroeger kon het vrij lang duren voordat de bruid gevonden was, daarom wordt tegenwoordig vaak van te voren gezegd waar ze naar toe gaan, zodat de bruid niet langer dan een uur van haar feest weg is.
Na het diner volgt de openingdans en dit is natuurlijk traditiegetrouw de Weense Wals. Het feest duurt tot ongeveer drie á vier uur 's nachts en net voordat de gasten richting huis gaan, wordt de bruidstaart aangesneden.
© 2008 - 2025 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…
Spaanse huwelijkstraditiesEen huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent me…
Griekse huwelijkstraditiesGriekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenlan…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…
Chinese huwelijkstraditiesDoor de eeuwen heen zijn er door de etnische migratie in Azië veel regionale en culturele verschillen ontstaan. Er zijn…
Nederlandse huwelijkstraditiesEen huwelijk is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Het wordt vaak uitbundig gevierd en men wil zo veel mogel…
Bronnen en referenties