Spaanse huwelijkstradities

Spaanse huwelijkstradities Een huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent men bijvoorbeeld; de bruidssiësta, het stukknippen van de kousenband en de taart aansnijden met een zwaard.

De gasten

Een Spaanse bruiloft wordt groots gevierd. Er worden erg veel gasten uitgenodigd, familie, vrienden, bekenden en verre kennissen, iedereen is van de partij. En niet alleen voor het feest, maar iedereen is ook aanwezig tijdens de ceremonie en het feestmaal. De meeste mensen geven dan ook een geldbedrag als cadeau, meestal een flink geldbedrag (vanaf 50.-) Dit omdat ze rekening houden met de kosten van het eten.

De ceremonie

Een gelovig Spaans bruidspaar trouwt in de kerk en is dan ook officieel voor de wet getrouwd. Als ze niet in de kerk willen trouwen, dan wordt er voor de rechtbank getrouwd.

De bruidstaart

De bruidstaart is meestal een grote taart van meer dan 3 verdiepingen, versierd met sterretjes. Deze worden aangestoken, de lichten worden gedimd en er klinkt roffelmuziek op de achtergrond. Het bruidspaar snijdt gezamelijk de taart aan met een echt zwaard.

De kousenband

De kanten kousenband wordt door de vriendinnen van de bruid in een heleboel stukken geknipt en op een schaal gelegd. Hiemee gaan ze de vrouwelijke gasten rond en verkopen de stukjes kousenband. De heren doen hetzelfde met de stropdas van de bruidegom. Dit leidt tot enorme hilariteit en de stemming komt erin.
Na het feestmaal en het verkoopritueel wordt er volop muziek gedraaid in het restaurant. Er wordt gedanst en gefeest.
Het bruidsboeket wordt gegoooid naar de vrijgezelle dames, net als in zoveel landen natuurlijk een gewoonte is. En rond 7 uur 's avonds gaat iedereen naar huis. Tijd voor de siësta.

De siësta

Vroeger vond natuurlijk tijdens de siësta de eerste huwelijksgemeenschap plaats net als bij ons de eerste huwelijksnacht. Maar ook in Spanje zijn de tijden veranderd.
Tegen middernacht gaat het bruidspaar meestal naar een discotheek met een aantal vrienden en familie. Soms is de discotheek zelfs afgehuurd.
© 2008 - 2024 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…
Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…

Chinese huwelijkstraditiesDoor de eeuwen heen zijn er door de etnische migratie in Azië veel regionale en culturele verschillen ontstaan. Er zijn…
Griekse huwelijkstraditiesGriekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenlan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katman1972, Rgbstock
  • www.theperfectwedding.nl
Brie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.