Chinese huwelijkstradities
Door de eeuwen heen zijn er door de etnische migratie in Azië veel regionale en culturele verschillen ontstaan. Er zijn dus een hoop verschillende tradities.
De familie
De ouders hebben bij het huwelijk en de voorbereidingen ervan een belangrijke rol.
Het huwelijk is bedoeld om de familielijn voort te zetten en de formele band tussen de twee families te bekrachtigen, eigenlijk een zeer zakelijke gebeurtenis dus.
De bemiddelaar
De ouders van de bruidegom stellen een bemiddelaar vast, die contact moet opnemen met de ouders van de bruid. Hij moet ervoor zorgen dat haar ouders geïnteresseerd raken in een bruiloft tussen de jongen en hun dochter.
Er worden daarbij allerlei cadeautjes aangeboden. Als de ouders van de bruid geïnteresseerd zijn geven zij de bemiddelaar een document mee, waarin de geboortedag en -tijd staat van hun dochter.
Het document wordt door de ouders van de bruidegom op een familiealtaar gelegd voor ongeveer drie dagen en in die dagen mag er niks nagatiefs gebeuren (bijvoorbeeld een ruzie, of andere problemen). De geboortedata van het toekomstige bruidspaar wordt naar een waarzegger gestuurd en wanneer zij positief is over het paar , is het de beurt aan de ouders van de bruid om drie dagen af te wachten of er niets negatiefs op hun pad komt.
Dan ontmoeten beide families elkaar en wanneeer dit ook positief uitpakt volgt de verloving.
De verloving
De ouders wisselen nog wat cadeautjes uit, bijvoorbeeld de bruidstaartjes (draken en feniks), deze worden door de ouders van de bruid verdeeld onder de familie en hiermee kondigen ze eigenlijk het toekomstige huwelijk aan.
Er is onderhandeld over de bruidsschat en ze hebben de cadeaus geaccepteerd, dus nu is de bruid definitief aan de familie van de bruidegom "verkocht", terwijl de bruid en bruidegom elkaar vaak nog niet eens ontmoet hebben. De verloving is bindend en duurt meestal minimaal een jaar, dus het belang van het huwelijk dat volgt op de verloving is dus niet zo groot als in West-Europa.
De waarzegger, Feng Shui, stelt de trouwdatum vast aan de hand van de geboortedata van het paar en de Chinese Almanak.
De voorbereiding op het huwelijk
Een paar dagen voor de bruiloft gaat de bruid met haar vriendinnen naar een aparte ruimte en daar worden klaagliederen gezongen en ze treuren om het vertrek van de bruid uit haar famiie. Bovendien klagen ze over de bemiddelaar en de familie van de bruidegom. Geen positieve voorbereiding dus.
Het huwelijksgebed
Een dag voor het huwelijk brengt de bruidegom het nieuwe bed voor het paar in hun toekomstige huis. Dit is een rituele handeling, want hij vraagt een gelukspersoon (iemand die gelukkig getrouwd is, veel kinderen heeft en gelukkig is) om hem te helpen. Dit is om het geluk af te dwingen. Het bed wordt door kinderen bestrooid met dadels, pinda's, sinaasappels en nog wat fruit, dit dient om veel geluk te hebben en het zou zorgdragen voor veel nageslacht.
De trouwdag
Na een uitgebreid badritueel wordt de bruid gekleed en gesluierd in de kleur rood (dat staat voor geluk). Vervolgens wordt haar haar voor het eerst op een volwassen manier opgestoken. De bruidegom krijgt in zijn ouderlijk huis door zijn vader een speciaal hoofddeksel opgelegd. De bruid wordt door haar toekomstige man opgehaald bij haar ouderlijk huis. Maar voor ze meegegeven wordt, moet de bruidegom onderhandelen met de bruidsmeisjes door voor hun allerei leuke dingen te doen.
Eerst wordt er thee gedronken met de ouders en familie van de bruid en dan vertrekt het paar naar hun toekomstige huis om daar thee te drinken met de familie van de bruidegom. Daarna wordt in de kerk of op een andere plek waar het huwelijk voltrokken kan worden het huwelijk geregistreerd.Daarna wordt, om hun beide families te bedanken, het huwelijksmaal aangeboden. Er worden dan soms wel 12 gangen geserveerd.
© 2008 - 2024 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…
Spaanse huwelijkstraditiesEen huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent me…
Bronnen en referenties