Steve Irwin, a legend

Naast de sterke verwantschap met zijn gezin, was hij onlosmakelijk verbonden met dieren. Zijn specialiteit lag toch wel bij de krokodillen en slangen. Dat hij ooit in het harnas zou sterven leek gewoon bij hem te horen, hij was nergens bang voor. Een stekende pijlstaartrog maakte in september 2006 een einde aan het leven van de bruisende Steve Irwin.

Steve

Op 22 februari 1962 ziet Stephen Robert Irwin in Essendon, Melbourne het levenslicht. Zijn roepnaam wordt Steve. Zijn vader was Bob, een reptielen deskundige en zijn moeder was Lyn. Hij had nog twee jongere zusjes, Joy en Mandy.

In 1970 verhuisde het gezin naar Queensland om in Beerwah aan de Sunshine Coast, een reptielenpark te openen. In 1991 gingen Bob en zijn vrouw Lyn met pensioen en nam Steve, met zijn goede vriend Wes Mannion het park over en maakte er het huidige Australian Zoo van.

De gezinsman Irwin

Een paar maanden nadat Terri Raines uit Eugene, Oregon in de V.S. een bezoek had gebracht aan het park van Steve, trouwde het stel in 1992. Terri een volleerd verpleegster ging meewerken in de zoo van haar man. Ze kregen samen twee kinderen:
  • 24 juli 1998 kwam Bindi Sue Irwin ter wereld (vernoemd naar pappa´s favoriete krokodil Bindi en pappa´s hond Sui)
  • 1 december 2003, kregen ze Robert Clarence, roepnaam Bob. Deze jonge Irwin telg is vernoemd naar de beide vaders, (naar Robert Irwin en Clarence Raines)

Steve Irwin en zijn documentaires

In 1990 komt hij weer in contact met John Stainton, televisie producer en een goede vriend van Steve. Hij kwam de Zoo filmen voor een tv reclame. Steve gebruikte alle mogelijkheden om zijn kennis van diverse soorten dieren te laten zien. Al vrij snel kwamen de beide heren overeen een documentaire te gaan maken.

Het was pas in 1992 dat Steve samen met Terri het programma “The Crocodile Hunter” begon. Ze presenteerde de show in kaki shorts, met een duidelijk Australisch accent, wat vooral Steve tot een echte Australische legende maakte. Zijn bijnaam “The crocodile hunter” was snel geboren. Van deze serie zijn meer dan 70 afleveringen gemaakt en uitgezonden op Discovery Channel. Tevens werden er meer dan 50 afleveringen gemaakt van “Croc files” en meer dan 40 van “Croc Diaries”. In totaal zijn de verfilmingen van Steve in meer dan 137 landen te zien.

“The Crocodile Hunter: Collision Course”, de speelfilm die in 2002 uitkwam is nooit zo´n succes geweest als zijn documentaires, maar verlies werd er niet gemaakt.

Onderscheidingen

  • De Centenary Medal werd hem in 2001 toegekend wegens zijn “Bewezen diensten voor algemeen natuurbehoud en bevordering van het Australische toerisme
  • 2004 werd hij uitgeroepen tot de “beste toerismedeskundige” van het jaar
  • Hij werd ook genomineerd voor de “beste Australiër” van 2004, helaas ging de prijs aan zijn neus voorbij naar Steve Waugh

4 September 2006 de fatale dag

Op deze dag had Steve gepland opnamen te gaan maken voor de onderwater documentaire “The Oceans Deadliest”. Het weer echter was hiervoor te slecht, dus gooide de altijd bruisende Steve zijn programma om en besloot onderwateropnames te gaan maken van de giftige pijlstaartroggen bij het Great Barrièr Rif in Queensland.

Dat de wereldberoemde Crocodile Hunter in het harnas zou sterven is voor niemand vreemd, vele mensen hebben misschien ooit wel gedacht dat een beet van een slang of de kaken van een croc, eens fataal voor hem zouden worden. Bitter genoeg stierf Steve Irwin wel door het gif van een dier, maar niet van een slang. Snorkelend onder water, terwijl de camera´s draaiden, werd Steve in de hartstreek getroffen door een pijlstaartrog die hem stak.

De toegesnelde medische hulp mocht niet meer baten, Steve Irwin stierf op 4 september 2006 om 11.00 Australische tijd, pas 44 jaar oud.

De herdenkingsdienst

In besloten kring, en tot een op heden onbekende plaats, is Steve door familie en vrienden begraven. De aangeboden staatsbegrafenis hebben zij geweigerd. Wel werd er in het door Steve gebouwde Corcoseum een herdenkingsdienst gehouden.

Tijdens deze herdenking sprak Steve´s eigen dochtertje, inmiddels 8 jaar oud, de woorden “Mijn vader was mijn held. Hij was er altijd voor mij als ik hem nodig had, luisterde naar me en leerde mij veel. Maar hij was vooral leuk”.

Zijn vader Bob sprak niet minder indrukwekkende woorden: “Rouw niet om mijn zoon. Hij heeft rust gevonden, rouw liever voor de dieren. Zij hebben, net als ik, een goede vriend verloren”.

De opnamen

De opnamen die gemaakt zijn tijdens het fatale ongeluk met Steve zijn overgedragen aan de politie, wellicht dat deze konden helpen bij het vaststellen van de doodsoorzaak. Terri heeft de opnamen zelf nooit gezien en heeft geen toestemming verleend de beelden ooit uit te zenden.

15 November 2007

The Australian Zoo heeft bekend gemaakt dat op 15 november 2007 voor de eerste keer de enige, echte Crocodile Hunter herdacht zal worden, wat jaarlijks gevierd zal gaan worden. Kom met de familie naar de Zoo en deel met ons wat voor Steve zo belangrijk was, familie, dieren, en het belangrijkste van alles: Pret.

Deze dag is in de Zoo uitgeroepen tot de Steve Irwin Day.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steve Irwin, The Crocodile HunterSteve Irwin is een nationale held in zijn thuisland Australië, en in vele andere landen. Hij maakte een naam voor zichze…
Gestoken door een rog, koraalduivel, schorpioen- of steenvisRoggen, koraalduivels, schorpioenvissen en steenvissen zijn giftige dieren die in de zee leven. De giffen van deze diere…
Krokodil, het levensgevaarlijke reptielDe krokodil is een reptiel. Het is koudbloedig en zal daarom vaak in de zon liggen om op te warmen. Op deze manier zijn…

Leonardo da Vinci, kunstschilderLeonardo da Vinci, kunstschilderGeboren als een onwettig kind, waardoor hem veel privileges welke wettige kinderen hebben hem werden ontzegd. Toch heeft…
Het leven van Anne FrankZo kort geleefd en toch wereldberoemd. Wie kent haar niet? Anne Frank. Het meisje dat symbool staat voor de ellende van…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.