Natuzzi, italiaans ontwerper

Het ontwerpen zit hem in het bloed, zoals ook het “handel drijven”. Na een bezoek aan Amerika ontdekte hij een nieuw concept waarmee hij zijn producten met een redelijke prijs op de markt kon brengen. De lederen meubelen waren niet langer weggelegd voor de klanten met een dikke portemonnee. Inmiddels is hij marktleider op het gebied van het produceren van lederen meubels en heeft een beursgenoteerd bedrijf.

Pasquale

Geboren in 1940 als zoon van een kastenbouwer, en op amper 19 jarige leeftijd opende hij met 3 partners zijn eigen werkplaats. Het atelier in het Italiaanse Tartano, waar hij sofa´s en fauteuils maakte voor de lokale markt.

In 1972 richt hij de meubelfabriek Natuzzi Salotti op dat een jaar later helaas volledig wordt verwoest door een grote brand. Hierna wordt het besluit genomen de fabriek te verplaatsen naar Santeramo. Hier staat tot op heden nog steeds het hoofdkwartier.

Het uitstekende gevoel voor vormgeving en harmonie van Pasquale maakten dat hij snel faam verwierf en stond voor eigentijds en comfortabel zitcomfort.

De meubelen

Pasquale bezocht begin jaren 80 van de vorige eeuw Amerika. Veel leren meubelen vond hij terug in de woningen van vooraanstaande mensen. Mensen met een lager inkomen waren ook zeer geïnteresseerd in meubelen van dit materiaal maar het was voor hun gewoon niet betaalbaar.

Er begonnen bij hem gelijk allerlei radertjes te werken. Zo iets als: Alles in eigen beheer houden, van ontwerp tot de frames. Van het looien van het leer in eigen looierijen tot aan kleuren, corrigeren, knippen en stikken van de bekleding. Hij bedacht ook dat door het zelf transporteren naar de dealers, dus zonder tussenpersoon, een meubel heel betaalbaar kon worden.

Teruggekomen uit de Big Apple ging hij zich specialiseren in lederen meubels en nog geen jaar later (in 1985) presenteerde hij zijn eerste lederen designsofa in het warenhuis Macy´s in New York. Prijs: $ 999,--. Een nieuw meubelimperium was geboren. Tegenwoordig komt 1:10 leren banken uit de fabrieken van Natuzzi, gemaakt in 135 stappen, getest op ruim 200 punten.

De productie

Het is inmiddels de grootste fabrikant van meubelen en een wereldleider op het gebied van lederen meubelen. Het resultaat van innovatieve ontwerpen, Italiaans vakmanschap en een geavanceerd productieproces. Er wordt geëxporteerd naar maar liefst 135 verschillende landen, bestaat uit 8 fabrieken (5 stuks in Italië en verder 1 in de landen Roemenië, Brazilië en China)en heeft ruim 8.000 mensen in dienst. Twee van zijn vijf kinderen zijn ook werkzaam in het bedrijf van hun vader.

Op de ontwerpafdeling werken 180 mensen, die zorgdragen voor absolute kwaliteit in zowel ontwerp, kleur als materiaal. Elke Natuzzi draagt een stempel, Made in Italy. Het gehele productieproces wordt uitgevoerd in de eigen fabriek van de Groep, in Italië. Hierdoor kan de kwaliteit worden gegarandeerd.

Natuzzi nu

Ondanks zijn succes en roem, zijn op 5 april 2006 geopende Flagshipstore in de Via Durini 24 van Milaan (de meest geliefde winkelstraat van deze stad), blijft de ontwerper een man die betrokken is bij, en contact heeft met de werkvloer. Hij blijft met hart en ziel betrokken bij alle facetten van zijn bedrijf en zijn missie blijft betaalbaar design ontwerpen en produceren. Hij besteed minimaal 60% van zijn tijd voor het ontwerpen.

In december 2006 werd zelfs een Natuzzi winkel in Moonah, Australië geopend.

Sinds 13 mei 1993 is Natuzzi genoteerd aan de New York Stock Exchange. Een omzet in 2005 van meer dan € 670.000.000,--. De kwaliteit van Natuzzi is gecertificeerd volgens de ISO 9001 en de ISO 14.001 normen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antiek was; hoe zet ik mijn meubel of vloer in de boenwas?Voor de onderhoud van antieke meubelstukken is het belangrijk het hout goed te onderhouden. Om een meubelstuk in een zo…
Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Stel je hebt in de meubelwinkel een mooi, maar onbetaalbaar bedombouw met bijpassende nachtkastjes gezien. Wat doe je da…
Amsterdamse effectenbeurs (AEX) en andere effectenbeurzenIn dit artikel zullen we ingaan op de bekendste Nederlandse effectenbeurs: de Amsterdamse effectenbeurs. Ook zullen we i…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…

Majoor Bosshardt, je hoort bij niemandOp 25 juni 2007 is een prachtvrouw overleden. Majoor Bosshardt het gezicht van het Leger des Heils, die de haar aangebor…
Joseph Ratzinger, tot zijn pausbenoemingJoseph Ratzinger, geboren op 16 april 1927 op de feestdag van de heilige Benedictus Josef Labre. Hij zal bijna 80 jaar l…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.