Aaf Brandt Corstius, ABC columniste De Volkskrant

Aaf Brandt Corstius, dochter van schrijver Hugo Brandt Corstius en zus van zomergastenpresentator Jelle is tegenwoordig columniste voor De Volkskrant. Dagelijks, van maandag tot en met vrijdag schrijft ze op de laatste pagina van de krant de colum ABC, vrij naar haar initialen, vaak over haar dagelijkse beslommeringen. Soms eisen zoon Benjamin en baby Rifka, haar gespleten familie, of haar partner Gijs Groenteman een rol op. Voorheen schreef ze als "Aaf" columns in Nrc.Next. Vanaf januari 2014 is ze te zien als één van de kandidaten in het AVRO-programma Wie Is De Mol.

Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius werd op 3 maart 1975 geboren in Haarlem. Ze is de oudste van de twee dochters van schrijver Hugo Brandt Corstius en is de broer van Jelle Brandt Corstius, Ruslandkenner en presentator van VPRO's zomergasten in 2010.
Haar moeder overleed al toen ze zeer jong was aan kanker. Merel, de zus van Aaf woont in Amerika.

Aaf heeft haar gymnasiumdiploma aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam behaald. Na een studie vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam volgde ze korte tijd de Pabo. Tijdens haar studie was ze leerling-redacteur bij Folia, het weekblad van de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef daarvoor de column ABC en een eetrubriek en werkte als redacteur bij diverse uitgeverijen. Ze vertaalde drie boeken uit het Engels en schreef twee restaurantgidsen. Artikelen verschenen vervolgens van haar in o.a. in de Elegance, Elle, Cosmopolitan en Glamour. Op 3 maart 2006 schreef ze voor Folia haar laatste column. Sinds 15 maart 2006 was dagelijks haar column "Aaf" in Nrc.Next te lezen waar ze in februari 2010 mee stopte, net voor haar overstap naar De Volkskrant.
Vanaf 2007 schoof ze regelmatig aan bij De Wereld Draait door als tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk.

Kandidate Wie Is De Mol 2014

Zondagavond 13 oktober 2013 werd in het RTL-programma Life 4 You door Art Rooijakkers bekend gemaakt dat Aaf één van de deelnemers is van Wie Is De Mol, dat vanaf januari 2014 wordt uitgezonden.

Afscheidscolumn van Nrc.Next

Op 26 maart 2010 verscheen haar laatste bijdrage in Nrc.Next. Daarin refereerde ze aan het feit dat ze, op 30-jarige leeftijd, niet goed wetende wat te doen met haar leven een telefoontje kreeg. De betreffende krant stuurde haar een voorbeeldkrant met voorbeeldcolumn. In het sollicitatiegesprek met de betreffende chef zei ze: "Ik vind dat krantje er heel goed uitzien, maar die proefcolumn die erin staat, is verschrikkelijk slecht. Ze werd toch aangenomen ondanks het feit dat die betreffende chef de schrijver was van de bewust column. Ze stopte met al haar andere werkzaamheden om zich fulltime op haar nieuwe werk te kunnen richten.

Toen ze zevenentwintig procent van haar schrijfwerk in dat betreffende jaar achter de rug had, interviewde een journalist haar over de columns. Die journalist bleek de liefde van haar leven.
Dat ze openhartig over haar persoonlijke leven schreef gaf ze aan dit afscheid. Ze had geschreven tijdens allerlei ziektes, de dood van haar kat, maar ook geliefden, en tijdens een miskraam. Ze bedankte haar lezers voor mails en kraamcadeautjes en complimenten dat ze er in het echt toch veel leuker uitzag dan op de begeleidende foto in de krant.
Ze zette haar lezers neer als een speciaal type mens: kritisch, maar vrolijk.

Hugo Brandt Corstius, "Stoker"

Aaf treedt met haar column in de voetsporen van haar vader Hugo, die van 1979 tot 1986 ook al voor De Volkskrant schreef, onder het pseudoniem Stoker. In een interview met VK.tv gaf aan ze in tegenstelling tot haar vader geen "venijnige stukjes wil gaan schrijven", (het woord venijn wordt haar overigens in de mond gelegd door de interviewer) Hij stond op de voorpagina en gaf zijn opinie over actuele zaken zoals politiek. Ze ziet hem meer als iemand die "voor het nieuws" stond, zelf beschouwt ze zichzelf meer van "achter het nieuws", de andere dingen van het leven.
Ze toonde zich een groot bewonderaar van Martin Bril, al wil ze zijn schrijfstijl niet kopiëren en zal men Martin niet kunnen herkennen in haar columns, ze is ook minder beschrijvend dan hem. Ze wil er ook niet echt op uit trekken zoals Martin dat deed, om inspiratie op te doen, maar zal wel op pad gaan om voldoende inspiratie op te doen om vijf dagen in de week schrijfstof te hebben.

Columniste van De Volkskrant

Sinds 29 maart 2010, toen De Volkskrant voor het eerst op tabloidformaat verscheen is Aaf er columniste. Ze heeft achterop de krant, van maandag tot vrijdag een vrijplaats gekregen om te schrijven over haar activiteiten en bespiegelingen. Vaak zijn haar dagelijkse beslommeringen en hersenspinsels het onderwerp, maar ook baby Benjamin en in mindere mate haar partner (nooit bij naam genoemd) komen aan bod.

Zwangerschapsverlof

In De Volkskrant van vrijdag 26 november 2010 verscheen haar voorlopig laatste column i.v.m. haar zwangerschapsverlof. In de tussenliggende periode worden de honneurs waargenomen door verschillende columnistes, waaronder Annemarie Oster, Greta Riemersma en Sylvia Witteman. Vanaf maandag 4 april 2011 was ze weer present op de laatste pagina van De Volkskrant, van het ondertussende vernieuwde V-katern.

Gijs Groenteman

Aaf heeft een relatie met Gijs Groenteman, enig kind en zoon van Hanneke Groenteman. Samen met Gijs werd ze op 12 december 2009 ouder van zoon Benjamin. Gijs heeft uit een eerdere relatie een tweeling. Op 5 januari 2011 werd het tweede kind van Aaf en Gijs geboren, dochter Rifka.

Trouwplannen

Op maandag 2 mei 2011 schreef Aaf een column over het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton, dat op vrijdag 29 april was voltrokken, met name over al die zaken die je als zus van de bruid niet kunt maken (lees de sexy en veelbesproken verschijning van Pippa Middleton, zus van Kate). In het bewuste schrijven bekende de columniste zelf ook met trouwplannen rond te lopen.

Arnon Grunberg

Aaf Brandt Corstius had ooit een verhouding met de schrijver Arnon Grunberg. In hun beider literaire werken voerden ze elkaar onder schuilnamen op. In Grunbergs werk wordt Aaf aangeduid als Aap. Aaf verwijst op haar beurt in haar debuut naar Meneertje Knipperlicht.

Bibliografie

Aaf Brandt Corstius heeft verschillende publicaties op haar naam staan.
Het in november 2006 verschenen Het jaar dat ik dertig werd wordt beschouwd als haar debuut.

 • Succesvol studeren in het buitenland (2000)
 • Goedkoop + lekker uit eten in Amsterdam met Aaf Brandt Corstius (2002)
 • Nog meer! Goedkoop + lekker uit eten in Amsterdam met Aaf Brandt Corstius (2003)
 • Het jaar dat ik dertig werd (2006)
 • Als je je ogen dicht hield had het iets van glamour (2007)
 • Handboek voor de moderne vrouw (met Machteld van Gelder) (2008)
 • Dan ook maar meteen een jurk aan (2008)
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: De geschiedenis van mijn kaalheidrecensieRecensie: De geschiedenis van mijn kaalheidIn 2000 verscheen de roman 'De geschiedenis van mijn kaalheid' bij uitgeverij De Geus. Op het boek staat dat ene Marek v…
recensieBoekrecensie: Omdat ik begeerGrunberg (1971) debuteerde met de roman Blauwe maandagen (1994). Hij won twee AKO-Literatuurprijzen, twee Gouden Uilen e…

Spaanse winnaars Nobelprijs voor de LetterenSpaanse winnaars Nobelprijs voor de LetterenDat op 6 oktober 2010 bekend werd dat de geboren Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa (1936) de Nobelprijs voor de Let…
Goncharova en Larionov, de identiteit van de Russische kunstGoncharova en Larionov, de identiteit van de Russische kunstDe Russische kunstenares Natalia Goncharova was, samen met haar levensgezel Mikhail Larionov, de voorloper van de latere…
Bronnen en referenties
 • Nl.wikipedia.org
 • www.nrcnext.nl
 • www.vk.tv
 • De Volkskrant
Reactie

Leontine, 13-01-2014
Aaf lijkt me de zus van Jelle. Reactie infoteur, 14-01-2014
Dat klopt, staat ook vrij bovenaan in het artikel.

Met vriendelijke groet,

Kroezenier

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.