Dagobert I, koning der Franken (603-639)
Het is niet duidelijk wanneer Dagobert precies geboren is maar ik houd het op het jaar 603. Hij was de zoon van Chlothar II (Koning der Franken) en Haldetrude. Over zijn leven is veel bekend, maar soms is de grens tussen geschiedenis en legende moeilijk te herkennen. Hij had meerdere vrouwen (tegelijkertijd) en maakte meerdere oorlogen mee in zijn leven.
Jeugdjaren
In zijn jeugd werd hij onderwezen door Arnulf, de bisschop van Metz. Dit nadat zijn moeder, die zich zorgen maakte over haar ziekelijke zoon (hij leed aan enteritis koliek), hiervoor geijverd had. Hij kreeg een veelzijdige opvoeding en leerde zowel Latijn en geschiedenis als houtbewerking, schrijnwerk, sport, rijden en het gebruik van wapens. Als jongeling was hij een vervend jager. Op een dag jaagde hij op herten. De herten, opgejaagd door de honden, renden in een kapel. De honden gingen de kapel niet in maar bleven blaffend staan in de deuropening. Toen Dagobert bij de kapel aankwam en deze binnen ging lieten de honden zich niet verleiden binnen te komen. Dit werd door Dagobert gezien als een duidelijk goddelijke kracht waarna hij diep gelovig werd. Op dezelfde plaats werd later door hem de basiliek van Saint Denis gebouwd.
In 615 kwam hij weer aan het hof van zijn vader waar zijn administratieve en politieke kennis werd uitgebreid. In 619 overleed zijn moeder Haldetrude tot groot verdriet van Dagobert want zij was een vriendelijke liefhebbende moeder geweest. Nog geen twee maanden na haar dood hertrouwde zijn vader met ene Sichilde.
Benoemd tot koning
De adel van Austrasië wil dat hun koning verblijft in hun land, corruptie viert hoogtij in dit land en zij hopen dat de aanwezigheid van de koning dit een halt gaat toeroepen, dus kloppen ze in 623 bij Chlothar aan met de vraag of hij een tijdje in Austrasië wil verblijven. Chlothar weigerde dit waarna hij gedwongen werd Dagobert tot hun koning te benoemen. Aanvankelijk wilde Chlothar zelf blijven regeren over Elzas, de Vogezen en de Ardennen, maar de druk van de Austrasische adel nam toe, zodat ook deze regio’s aan Dagobert toekwamen. Dagobert werd hierin gesteund door Pepijn van der Landen die daarna als hofmeier werd aangesteld. In datzelfde jaar werd Austrasië aangevallen door Saksische rebellen. Dagobert verzamelde een leger, zo groot hij kon en stak de Rijn over om de Saksen aan te vallen.
Legende
Volgens de legende werd Dagobert daar haast gescalpeerd. Adtira werd opgedragen om de huid met de haren naar Chlothar te brengen zodat deze te hulp kon komen voordat het voltallig leger was vernietigd. Bij Chlothar gekomen deed Adtira zijn verhaal en wierp de huid met de haren op Chlothar’s schoot. Deze liet onmiddellijk het leger van de Franken uit rukken en in de holst van de nacht vertrokken ze naar de Rijn. Daar omhelsde hij zijn zoon. De Saksen hoorden het lawaai aan de overkant van de rivier en vroegen wat er speelde. Bertoald, de leider van de Saksen, begon hierop Chlothar te beledigen, waarna deze hem aanviel. Er volgde een lang en bloedig gevecht, waarna Chlothar als overwinnaar uit de strijd kwam met het hoofd van Bertoald op het einde van zijn speer, maar zijn woede was nog niet bekoeld. Het gehele land van de Saksen werd verwoest en iedere man langer dan zijn zwaard werd vermoord. In 625 trouwde Dagobert met Gomatrude, een zus van zijn stiefmoeder Sichilde.
De dood van Chlothar
In 629 stierf Chlothar. Charibert, de halfbroer van Dagobert, deed een gooi naar de macht. Maar door zijn domheid was dit een lachertje. Dagobert had medelijden en schonk zijn broer het land boven de Loire, aan de zijkant van Biskaje, op voorwaarde dat Charibert nooit meer zou vragen om een deel van het koninkrijk van hun vader.
Tweede huwelijk
Het huwelijk met Gomatrude was kinderloos gebleven dus werd dit ontbonden en trouwde Dagobert met Nanthild (een dienstmaagd). Datzelfde jaar maakte hij ook een meisje (waarschijnlijk een nicht van Nanthild), genaamd Ragnetrude, zwanger. Zij werd de moeder van zijn oudste zoon: Sigebert III (Geboren in 630). Dagobert was zo blij met zijn oudste zoon dat hij Ragnetrude zelfs benoemde tot koningin der Franken. Zij stierf in 634 waarschijnlijk in het kraambed nadat zij een dochter genaamd Ragnetrude had gebaard. In 634 beviel Nanthild (zijn wettelijke echtgenote) van een zoon: Clovis II. Later werden uit dit huwelijk waarschijnlijk nog drie dochters geboren: Regintrudis, Irmina en Adela.
Regeringsjaren
Dagobert maakte in die tijd van Parijs zijn hoofdstad en bouwde Altes Schloss in Meersburg (Duitsland). Dagobert interesseerde zich voor kunst en onderwijs en probeerde eerlijkheid in belastingen en handel te bevorderen. Verder liet hij de basiliek Saint Denis bouwen in Parijs. In 1633 kwam de Austrasische adel opnieuw in opstand. Dagobert zette hierna zijn driejarige zoon Sigebert op de troon, zodat deze de heerser werd over Austrasië. Ook sloot hij een overeenkomst met de Saksen. In ruil voor jaarlijks 500 koeien zouden zij de grenzen van het koninkrijk beschermen. Dagobert stond bekend als aan vroom en goed leider maar ook als een rokkenjager die talloze concubines gehad zou hebben. Hij pleegde polygamie door te trouwen met Wulfegundis (1635), die hij ontmoette in de buurt van Orleans.
Dood
Op 19 januari 639 stierf koning Dagobert na een kort ziekbed, hij was zijn hele leven zwak van gezondheid gebleven. Hij werd begraven in de basiliek van Saint Denis. Na zijn dood werd Nanthild (koningin der Franken) regentes voor haar zoon Clovis.
Koning Dagobert was fabelachtig rijk (hij zou in het bezit zijn van de schat van de tempeliers), misschien is dat de reden dat Disney jaren later een rijke eend de naam Dagobert gaf.