De Angelsaksische Godiva

De Angelsaksische Godiva Sommige dames in de geschiedenis hebben een naam die niet direct een belletje doet rinkelen en toch hebben ze veel mensen geïnspireerd en beïnvloed. Soms zelfs zodanig dat je ze nog steeds tegenkomt in hedendaagse films, boeken en songs. Een voorbeeld hiervan is Lady Godiva, vooral bekend vanwege de Belgische chocolade. Zij werd geboren in Engeland tussen 985 en 990.

Bronnen over het leven van Lady Godiva

De naam Godiva is een afgeleide van Godgifu, wat Gods geschenk betekent. Ze wordt ook wel Godgyfu van Mercia genoemd. Ze werd waarschijnlijk geboren tussen 985 en 990 ook al zijn niet alle bronnen het hier over eens. Er is niet zo heel veel over haar bekend en hetgeen we wel weten is hoofdzakelijk afkomstig uit de Liber Eliensis en het kadaster van Willem de Veroveraar (Domesday Book). Ze wordt in het Domesday Book als enige vrouwelijke grootgrondbezitster genoemd, ook is ze één van de weinige Angelsaksen die in die tijd haar grond mocht behouden.

Het leven van Lady Godiva

Het is niet bekend wie haar ouders waren, maar zij had zeker één broer, genaamd Thorold, sheriff van Lincoln. Ze wordt door tijdgenoten beschreven als een beeldschone en zeer religieuze vrouw. Ze trouwde rond 1016 in Norfolk met Leofric III (graaf van Mercia en heer van Coventry) en dit was waarschijnlijk haar tweede echtgenoot. Ze deed veel aan liefdadigheid. Ze was de stichtster van vele kloosters zoals onder andere de nog steeds bestaande Benedictijner priorij van St. Mary's Stow-in-Lindsay en deed vele schenkingen. Aan het klooster van Spalding werd een handvest geschonken met hierop de tekst “di Ego Godiva Comitissa diu istud desideravi” (Ik, de Gravin Godiva, heb dit sinds lange tijd gewenst). Godiva en Leofric kregen samen één zoon Aelfgar van Mercia en waarschijnlijk ook nog een dochter. Leofric overleed in 1057. Godiva stierf in 1067 en werd naast haar man begraven in de Priorij kerk van Coventry.

De legende van Lady Godiva

De enorme belastingen die haar echtgenoot de bevolking oplegde waren haar volgens de legende een doorn in het oog. Keer op keer verzocht ze haar echtgenoot Leofric de belastingen te verlagen en op een dag was hij haar verzoeken zo beu dat hij tegen haar zei dat haar verzoek werd ingewilligd wanneer ze naakt te paard door de stad zou rijden. Het dorp Coventry telde toentertijd slechts negenenzestig boerenfamilies. Godiva besloot serieus op de uitdaging van haar echtgenoot in te gaan en ze liet een proclamatie uitvaardigen dat iedereen binnen moest blijven met de luiken dicht. Hierna besteeg ze haar paard en reed naakt door de straten van Coventry. Ze werd slechts bedekt door haar lange haren, die ze voor deze gelegenheid los liet hangen. Haar man hield woord en schafte hierna de strenge belastingen af.

Het Engelse woord voor gluurder “peeping Tom” is afkomstig van een kleermaker, genaamd Tom die de verleiding niet kon weerstaan en de naakte gravin begluurde van achter zijn luiken. Het koste hem waarschijnlijk zijn leven, volgens andere bronnen werd hij met blindheid geslagen.

Lady Godiva als inspiratie

Er zijn talloze beelden en schilderijen gemaakt over de naakte rit te paard maar de legende van Godiva heeft ook veel mensen geïnspireerd tot schrijven. In België noemde een fabrikant zijn chocolade naar haar: Godiva Chocolatier. Een bonbonmerk vergelijkbaar met Leonidas, alleen net in een iets hoger, duurder segment.

Geschreven over Lady Godiva

 • In 1650 schreef Percy Folio de ballade Leoffricus over Godiva.
 • Schrijfster Octavia Randolph heeft het leven van Godiva verwerkt in haar Ceridwen Trilogy.
 • Dichter Alfred Tennyson (1809-1892) wijdde een gedicht aan haar.
 • Dr. Seuss schreef een prentenboek voor volwassenen genaamd: The Seven Lady Godivas.
 • Ze inspireerde Pietro Mascagni tot het schrijven van een opera, genaamd Isabeau.

Songs over Godiva

 • Ze wordt genoemd in Don't stop me now van Queen
 • Lady Godiva van Peter & Gordon
 • Lady Godiva's operation van The Velvet Underground
 • Lady Godiva van Boney M.
 • Godiva van Heaven Shall Burn
 • Hey, lady Godiva van Dr. Hook & The Medicine Show
Geen song, maar wel een band die zich heeft laten inspireren door de legende, de Alternative Rock/ Gothic Metal Band uit Italië, genaamd Godyva.
In Nederland bestaan er onder andere een gospelgroep, een coverband en een dansgroep met de naam Godiva.

Films over Godiva

 • Lady Godiva uit 1911, een Amerikaans drama in zwart/wit.
 • Lady Godiva uit 1928, een Brits drama in zwart/wit.
 • The Ghost Talks uit 1949, een Britse comedy in zwart/wit. Dit is de eerste Lady Godiva film met geluid, met The Stooges.
 • Lady Godiva Rides Again uit 1950 is een Britse Comedy Film
 • Lady Godiva van Coventry uit 1955 is een historische dramafilm uit de Verenigde Staten.
 • Lady Godiva uit 2006 is een romantische hedendaagse film, met de legende in een hedendaags jasje.
 • Lady Godiva: Back in the Saddle uit 2007 is een Britse Comedy Film waarbij de legende opnieuw een hedendaags jasje krijgt.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land?Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land?België is een van de meest welvarende landen van Europa. De levenskwaliteit is er hoog en de medische zorg en de sociale…
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Warhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film over de liefde tussen een mens en een paard. Deze film van Steven Spielberg is niet alleen voor de pa…

Vulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantVulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantDe Genovevaburcht in Mayen, in de Duitse Vulkaaneifel, dankt haar naam aan een oude legende. De heldin van de legende is…
Het Oera Linda BoekHet Oera Linda BoekDit Oudfriese boek zou door Hiddo oera Linda in 1256 zijn geschreven. In dit boek worden de Friezen aangewezen als grond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Godiva
 • http://www.parsons55.net/godiva/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.