Het Oera Linda Boek

Het Oera Linda Boek Dit Oudfriese boek zou door Hiddo oera Linda in 1256 zijn geschreven. In dit boek worden de Friezen aangewezen als grondleggers van de Westerse beschaving. In werkelijkheid is het een negentiende eeuws manuscript. De schrijver is onbekend, maar de waarschijnlijkste kandidaat is Francois Haverschmidt, beter bekend onder de naam Piet Paaltjens. Het is dus niet zeker dat Francois Haverschmidt dit boek heeft geschreven. Dit artikel is gebaseerd op de complottheorie van Prof. Jensma. Francois Haverschmidt heeft zijn betrokkenheid zelf altijd ontkent. Volgens de grafoloog C.J. Böttcher zou de taalkundige schrijver en predikant J.H. Halbertsma de auteur zijn. Ook voor deze redenatie valt wat te zeggen. De waarheid zullen we helaas nooit meer achterhalen.

Wat is het Oera Linda boek

Het boek zou een kroniek zijn over de familie Over de Linde. Het boek geeft een beeld over de invloed van deze Friese familie op de wereldgeschiedenis. Het is een samenraapsel van historische feiten, oude sagen en fantasie. Zo zou er eens oude drie Friese neven zijn geweest, koning Wodan, zeekoning Teunis van Aldergamude (Neptunus?) en Inka als schout bij nacht, die samen naar Denemarken vertrokken.
Het verhaal over Atland lijkt over Atlantis te gaan. Het land wat neder zonk, en op de plaats waar eens land was, was toen water.
De overlevenden van Atlantis waren de grondleggers van de beschavingen in Griekenland, Mesopotamië, Inca's en Italië.

Wie was Francois Haverschmidt?

De Friese Francois Haverschmidt leefde van 14 februari 1835 tot 19 januari 1894. Hij was een Nederlandse predikant en schrijver. Ondanks dat hij predikant was, twijfelde hij vaak aan zijn geloof.
Hij schreef onder zijn eigen naam in 1876 een bundel korte verhalen “Familie en kennissen” en in 1894 een verzameling preken “Van geest en hart”. Verder schreef hij verhalen voor tijdsschriften. Hij werd echter bekend door de cynische, melancholische gedichtenbundel die hij schreef onder het pseudoniem Piet Paaltjens. Deze werd geschreven in 1867, genaamd “Snikken en grimlachjes”.
Ook hierin houdt Haverschmidt van bedrog. Hij heeft heel lang volgehouden dat Piet Paaltjens was overleden en hem zijn gedichten had nagelaten.
Na Francois Haverschmidt dood werd op “Snikken en grimlachjes” nog een vervolg uitgegeven, genaamd “Nagelaten snikken”.
Haverschmidt leed aan depressies en dit werd erger na de dood van zijn echtgenote in 1891. Dit leidde uiteindelijk tot zijn zelfmoord in 1894. Hij heeft zichzelf opgehangen in de bedstee.

Het ontstaan van het Oera Linda boek

Francois Haverschmidt schreef dit boek waarschijnlijk als een soort parodie op de bijbel. Hij was een liberale predikant, die zich ergerde aan fundamentele christenen. Zelf heeft hij zijn geloofstwijfel altijd openlijk uitgesproken en zijn preken waren zeer vrijzinnig. Met het boek Oera Linda wilde hij een discussie uitlokken. Hij wilde de fundamentele Christenen erop wijzen, dat je niet alles kan en moet geloven. Het boek staat vol hilarische beweringen en hij had er geen moment bij stil gestaan dat het boek echt gelooft zou worden en zoveel aanhangers zou krijgen. Toen dit wel gebeurde, besloot hij zijn mond te houden. Francois Haverschmidt had bij het schrijven en naar buiten brengen van dit boek hulp van twee heren. Ten eerste van een telg van de familie Over de Linden waar deze kroniek over vertelt. Dit was de scheepstimmerbaas Cornelis Over de Linden. De tweede was de zogenaamde vertaler van het manuscript, de provinciaal bibliothecaris en archivaris van Friesland, Eelco Verwijs.

Geloof in Oera Linda

Het geloof in Oera Linda blijft bestaan. Groepen Neo-nazi's geloven in de authenticiteit van het boek en ook in New Age kringen heeft het boek nog steeds aanhangers. In Australië bestaat een sekte, volledig gebaseerd op het boek. De sekte heet “The daughters of Frya”. De sekte heeft een eigen trainingscollege waarin meisjes vanaf 18 jaar acht jaar studeren. Zij worden voorbereid op hun leiderschap in een nieuwe beschaving, na de val van de huidige wereldorde.
© 2013 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Piet Paaltjens: een verzonnen, hopeloze romanticusDe figuur Piet Paaltjens is verzonnen door François Haverschmidt in zijn studententijd in Leiden. Hij is bekend als de s…
recensieFilmrecensie: PremonitionPremonition is een thriller uit 2007, geregisseerd door Mennan Yapo, met in de hoofdrollen Sandra Bullock en Julian McMa…
recensiePremonition - ResensieSandra Bullock reist weer door de tijd, in haar vorige film, 'The Lake House', had ze een relatie met Keanu Reeves waarb…
Filmrecensie PremonitionrecensieFilmrecensie PremonitionEen uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdr…

De Angelsaksische GodivaDe Angelsaksische GodivaSommige dames in de geschiedenis hebben een naam die niet direct een belletje doet rinkelen en toch hebben ze veel mense…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
Bronnen en referenties
  • http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11092f69.htm
  • http://www.oeralindaboek.nl

Reageer op het artikel "Het Oera Linda Boek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Aris Kool, 24-09-2015 14:46 #3
Dat van die Australische sekte is klinkklare flauwekul. Iemand heeft ooit een website gemaakt over deze niet bestaande club, Jensma is er ingetrapt en sindsdien wordt het nagepapagaaid.

Menno Knul, 05-05-2013 10:21 #2
De Nazi's geloofden niet in de echtheid van het Oera Linda Boek. Integendeel. Op een wetenschappelijke bijeenkomst in Berlijn is het boek juist als onecht bestempeld.

Menno Knul, 04-05-2013 12:57 #1
1. De foto van een manuscript betreft niet het Oera Linda Boek.
2. Haverschmidt heeft in een brief aan Leendert over de Linden ontkend dat hij het boek geschreven heeft. Bovendien schrijft hij dat hij de familie Over de Linden niet heeft gekend en het boek niet heeft gezien.
3. Eelco Verwijs heeft ontkend dat hij het boek geschreven heeft. Bovendien maakte hij via via kennis met de eigenaar van het manuscript Cornelis over de Linden.
4. Cornelis over de Linden schrijft, dat hij het manuscript in 1848 in bezit kreeg. Daarvoor zijn getuigenverklaringen aanwezig. Dat was vijf jaar voordat Haverschmidt predikant werd in Den Helder.
5. De werkelijke schrijver van de initiele tekst was de taalkundige Dr. J.H. Halbertsma, de omzetting van de Oudfriese tekst in juulschrift is uitgevoerd door Ernst Staderman (boekhandelaar en uitgever in Den Helder). De tekst zoals wij die kennen is een concept-tekst voor de loodzetter.
6. Door overlijden van Stadermann is het niet uit uitgave gekomen. Bovendien ontbraken delen van het boek waarvan de paginanummers wel bekend zijn. Die lagen om te vergelen in een palingrokerij in Enkhuizen.

Infoteur: Katinka900
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!