Het Oera Linda Boek

Het Oera Linda Boek Dit Oudfriese boek zou door Hiddo oera Linda in 1256 zijn geschreven. In dit boek worden de Friezen aangewezen als grondleggers van de Westerse beschaving. In werkelijkheid is het een negentiende eeuws manuscript. De schrijver is onbekend, maar de waarschijnlijkste kandidaat is Francois Haverschmidt, beter bekend onder de naam Piet Paaltjens. Het is dus niet zeker dat Francois Haverschmidt dit boek heeft geschreven. Dit artikel is gebaseerd op de complottheorie van Prof. Jensma. Francois Haverschmidt heeft zijn betrokkenheid zelf altijd ontkent. Volgens de grafoloog C.J. Böttcher zou de taalkundige schrijver en predikant J.H. Halbertsma de auteur zijn. Ook voor deze redenatie valt wat te zeggen. De waarheid zullen we helaas nooit meer achterhalen.

Wat is het Oera Linda boek

Het boek zou een kroniek zijn over de familie Over de Linde. Het boek geeft een beeld over de invloed van deze Friese familie op de wereldgeschiedenis. Het is een samenraapsel van historische feiten, oude sagen en fantasie. Zo zou er eens oude drie Friese neven zijn geweest, koning Wodan, zeekoning Teunis van Aldergamude (Neptunus?) en Inka als schout bij nacht, die samen naar Denemarken vertrokken.
Het verhaal over Atland lijkt over Atlantis te gaan. Het land wat neder zonk, en op de plaats waar eens land was, was toen water.
De overlevenden van Atlantis waren de grondleggers van de beschavingen in Griekenland, Mesopotamië, Inca's en Italië.

Wie was Francois Haverschmidt?

De Friese Francois Haverschmidt leefde van 14 februari 1835 tot 19 januari 1894. Hij was een Nederlandse predikant en schrijver. Ondanks dat hij predikant was, twijfelde hij vaak aan zijn geloof.
Hij schreef onder zijn eigen naam in 1876 een bundel korte verhalen “Familie en kennissen” en in 1894 een verzameling preken “Van geest en hart”. Verder schreef hij verhalen voor tijdsschriften. Hij werd echter bekend door de cynische, melancholische gedichtenbundel die hij schreef onder het pseudoniem Piet Paaltjens. Deze werd geschreven in 1867, genaamd “Snikken en grimlachjes”.
Ook hierin houdt Haverschmidt van bedrog. Hij heeft heel lang volgehouden dat Piet Paaltjens was overleden en hem zijn gedichten had nagelaten.
Na Francois Haverschmidt dood werd op “Snikken en grimlachjes” nog een vervolg uitgegeven, genaamd “Nagelaten snikken”.
Haverschmidt leed aan depressies en dit werd erger na de dood van zijn echtgenote in 1891. Dit leidde uiteindelijk tot zijn zelfmoord in 1894. Hij heeft zichzelf opgehangen in de bedstee.

Het ontstaan van het Oera Linda boek

Francois Haverschmidt schreef dit boek waarschijnlijk als een soort parodie op de bijbel. Hij was een liberale predikant, die zich ergerde aan fundamentele christenen. Zelf heeft hij zijn geloofstwijfel altijd openlijk uitgesproken en zijn preken waren zeer vrijzinnig. Met het boek Oera Linda wilde hij een discussie uitlokken. Hij wilde de fundamentele Christenen erop wijzen, dat je niet alles kan en moet geloven. Het boek staat vol hilarische beweringen en hij had er geen moment bij stil gestaan dat het boek echt gelooft zou worden en zoveel aanhangers zou krijgen. Toen dit wel gebeurde, besloot hij zijn mond te houden. Francois Haverschmidt had bij het schrijven en naar buiten brengen van dit boek hulp van twee heren. Ten eerste van een telg van de familie Over de Linden waar deze kroniek over vertelt. Dit was de scheepstimmerbaas Cornelis Over de Linden. De tweede was de zogenaamde vertaler van het manuscript, de provinciaal bibliothecaris en archivaris van Friesland, Eelco Verwijs.

Geloof in Oera Linda

Het geloof in Oera Linda blijft bestaan. Groepen Neo-nazi's geloven in de authenticiteit van het boek en ook in New Age kringen heeft het boek nog steeds aanhangers. In Australië bestaat een sekte, volledig gebaseerd op het boek. De sekte heet “The daughters of Frya”. De sekte heeft een eigen trainingscollege waarin meisjes vanaf 18 jaar acht jaar studeren. Zij worden voorbereid op hun leiderschap in een nieuwe beschaving, na de val van de huidige wereldorde.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piet Paaltjens: een verzonnen, hopeloze romanticusDe figuur Piet Paaltjens is verzonnen door François Haverschmidt in zijn studententijd in Leiden. Hij is bekend als de s…
recensiePremonition - ResensieSandra Bullock reist weer door de tijd, in haar vorige film, 'The Lake House', had ze een relatie met Keanu Reeves waarb…
Filmrecensie PremonitionrecensieFilmrecensie PremonitionEen uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdr…

De Angelsaksische GodivaDe Angelsaksische GodivaSommige dames in de geschiedenis hebben een naam die niet direct een belletje doet rinkelen en toch hebben ze veel mense…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
Bronnen en referenties
  • http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11092f69.htm
  • http://www.oeralindaboek.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.