Waar ligt het paradijs?

Waar ligt het paradijs? Het paradijs op aarde. Voor gelovigen is dit het Hof van Eden. Het Hof van Eden wordt beschreven in de eerste vier hoofdstukken van Genesis in de Bijbel. Voor sommigen een fabel, voor anderen een metafoor, en voor enkelen een echte plek die eeuwen geleden heeft bestaan. Waar was dit paradijs op aarde waar Adam en Eva woonden? In de loop der eeuwen zijn er vele zoektochten geweest naar het verloren paradijs. Bekende ontdekkingsreizigers zoals Marco Polo en Christoffel Columbus dachten het paradijs te hebben gevonden.

Het Oude testament en Genesis

In het Oude testament van de Bijbel staat het verhaal Genesis. Dit gedeelte van het Oude testament is vermoedelijk geschreven in een tijd waarin het Joodse volk verbannen was naar de stad Babylon in het huidige Irak. Genesis gaat onder andere over Adam en Eva. Adam en Eva waren door God geschapen en de eerste mensen op aarde. Ze mochten van God leven in het paradijs (Eden). God had Adam en Eva ook het recht gegeven om de vruchten te eten van alle bomen in het paradijs, behalve de vruchten van de boom van kennis van goed en kwaad. Van deze boom mochten Adam en Eva niet de vruchten eten. Genesis gaat vervolgens over het verhaal van een slang die Eva overhaalt om toch de vruchten van de boom van kennis van goed en kwaad te eten. Eva verleidt op haar beurt Adam om ook de vruchten te eten. Adam en Eva lieten zich aldus verleiden door de slang en werden door God uit het paradijs gezet als straf. Dit noemen we 'de zondeval'. Tevens vertelt hoofdstuk 6 van Genesis het verhaal van Noach. Noach kreeg van God de opdracht om een Ark te bouwen, omdat de wereld zou overstromen. Een wel bekend verhaal voor velen.

Het paradijs Eden

De plek waar Adam en Eva voor de zondeval woonden wordt: het paradijs, het hof van Eden of de tuin van Eden genoemd. Hier wordt het door God geschapen paradijs op aarde mee bedoeld. Er bestaan vele theorieën waar de naam Eden vandaan komt. In het Akkadisch, de taal die gesproken werd in Babylon (huidige Irak) betekent Edinnu vlakte of steppe. Een betere verklaring voor de naam Eden komt uit het Aramees. Het woord betekent in het Aramees: vruchtbaar en voorzien van voldoende water. De naam Eden, zoals wij dat kennen uit de Bijbel komt van: Gan Edhen. Eden betekent in het Hebreeuws: opsmuk, luxe en genot.

Locatie Irak

Uit de Hebreeuwse Bijbel leren we iets over de locatie van het paradijs. Volgens het boek Genesis, hoofdstuk 1 en 2 heeft God de wereld en de mens geschapen. God liet de eerste mensen in het paradijs wonen. Het paradijs werd voorzien van water door een rivier die zich voorbij Eden opsplitste in vier rivieren. In Genesis 2:10 staat: ‘Er ontspringt in Eden een rivier die de tuin bevloeit. Verderop vertakt ze zich in vier grote stromen’.

Deze vier grote stromen of rivieren zijn volgens Genesis: de Haddakel (Tigris), Parat (Eufraat), de Pison en de Gichon.
De Tigris en de Eufraat zijn rivieren die wij nu ook nog kennen in het huidige Irak. De Pison en Gichon zijn voor ons onbekende rivieren. Ook staat er een grote berg in het hof van Eden.

Haddakel (Tigris)

We weten dat de Haddakel de oude naam voor de Tigris is omdat in Genesis ook de ligging en de stroming van drie van de vier rivieren wordt beschreven. De Haddakel (Tigris) stroomde volgens Genesis ten oosten van Assyrië (huidige Irak). We weten waar Assyrië lag dus weten we ook welke rivier werd bedoeld met Haddakel.

Pison

De rivier de Pison zou volgens Genesis ergens tussen Egypte en Assyrië (Irak) hebben gestroomd oftewel ten westen van het huidige Irak.

Gichon

De rivier de Gichon stroomde volgens Genesis in Cush (huidige Ethiopië).

Parat (Eufraat)

De stroming van de Parat (Eufraat) wordt niet genoemd in Genesis. Men gaat ervan uit dat toen Genesis werd geschreven het Joodse volk in Babylon woonde en de Parat (Eufraat) geen beschrijving nodig had. Babylon lag immers aan de Eufraat. Iedereen in deze tijd, en de bedoelde lezer, wist waar deze rivier lag.

Het lijkt er dus op dat de locatie van het paradijs niet zo moeilijk kan zijn. Ergens in Irak! Er zijn echter een aantal problemen met de beschrijving van Eden:
  • In Genesis staat dat alle vier de rivieren in Eden ontspringen uit één rivier. De Eufraat en Tigris ontspringen echter op verschillende plaatsen in Oost Turkije.
  • Door de vloed van Noach is het paradijs verwoest en zijn er volgens velen hiervan dus geen bewijzen meer te vinden. Een zoektocht naar het paradijs is hierdoor nutteloos.

Locatie Iran (Tabriz)

Een andere locatie geopperd voor het hof van Eden is Iran. Iets ten noorden van de vulkaan Sahand in Noord Iran (vlakbij de stad Tabriz) ligt een gebied dat voldoet aan de beschrijving uit Genesis. De berg en de vier rivieren komen in dit gebied voor. De Tigris en Eufraat ontspringen hier net over de grens in Oost Turkije. De rivier de Gichon is nu bekend als de rivier de Gaihun-Aras en de Pison is nu bekend als de rivier de Uizun

Andere locaties: Afrika, China en Venezuela

Naast de locaties in Irak of Iran zijn er ook nog andere locaties bedacht in de afgelopen eeuwen waar Eden zich zou kunnen hebben bevonden. Aangezien in Genesis melding wordt gemaakt van de rivier de Gichon die door Cush stroomt, is Afrika als kandidaat in beeld gekomen. Cush wordt namelijk in verband gebracht met Ethiopië in Afrika. Dat zou betekenen dat Eden zich waarschijnlijk in Oost Afrika bevond.

De bekende ontdekkingsreiziger, Marco Polo zocht ook naar Eden. Marco Polo kreeg van de Chinese keizer te horen dat Eden aan de kust lag in China of net buiten het Chinese grondgebied.

Ook de beroemde Christoffel Columbus dacht dat hij Eden had gevonden. Christoffel Columbus dacht dat hij met zijn schepen in het oosten was aanbeland toen hij dacht Eden te hebben gevonden in Venezuela. Het landschap, de rivieren en een berg in de buurt deden hem overtuigen dat Eden in Venezuela lag.

De verdwenen rivieren Pison en Gichon Perzische Golf en de zondvloed

Professor Juris Zarins van de universiteit van Missouri denkt het paradijs te hebben gevonden! Eden lag volgens hem ooit in de Perzische golf. Nu bestaat de Perzische Golf alleen uit water, maar vroeger was dit een vallei. Ten tijde van de laatste ijstijd was het zeewater niveau namelijk vele malen lager dan nu het geval is. Wat wij nu als het droge Arabische schiereiland beschouwen was duizenden jaren geleden een weelderig vruchtbaar land met veel begroeiing. De rivieren Pison en Gichon zijn volgens professor Zarins terug te vinden op satellietbeelden van het gebied. De rivier de Gichon komt in deze satellietbeelden overeen met de huidige rivier de Karun in Iran. De Pison is, volgens professor Zarins, de opgedroogde Wadi Batin rivier in Saoedi-Arabië.

De locatie van Eden in de Perzische Golf klopt ook met het verhaal van de zondvloed uit Genesis. In de periode na de laatste ijstijd steeg het zeewaterniveau. Het kan zijn dat een doorbraak bij de Golf van Oman een enorme watervloed Eden deed binnen stromen. Het probleem van deze verklaring van professor Zarins blijft echter dat de stroming van de Gichon niet echt in de buurt komt van Ethiopië.

Waar ligt het hof van Eden (paradijs)? Niemand weet het zeker maar de aanwijzingen zijn erg sterk voor de Perzische Golf. De aanwijzing dat de Bijbel niet alleen op fabeltjes berust, wordt steeds groter.
© 2015 - 2024 Benvl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lilith en Eva, de vrouwen van AdamLilith en Eva, de vrouwen van AdamWie Adam zegt, zegt Eva. Maar zij was niet de eerste vrouw en dus ook niet per se de enige (mythologische) stammoeder va…
Waarom schiep God dieren?Waarom schiep God dieren?Een vraag die in het leven van elke christen vroeg of laat wel een rol lijkt te spelen is de vraag naar de zin van het l…

Adam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith? Het is toch Adam en Eva? Het verhaal over Adam en Eva is een prachtig verhaal uit de Bijbel dat vertelt…
Helden uit het oude RomeHet Oude Rome, de tijd van Grieken en Romeinen. Een periode waarop wordt teruggekeken met bewondering, verwondering en s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jan Brueghel The Elder, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.youtube.com/watch?v=kfOLA_4iyR8
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hof_van_Eden
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_of_Eden
  • http://www.abarim-publications.com/Meaning/Eden.html#.U_O_0vl_uHg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Juris_Zarins
Benvl (38 artikelen)
Laatste update: 25-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.