Helden uit het oude Rome
Het Oude Rome, de tijd van Grieken en Romeinen. Een periode waarop wordt teruggekeken met bewondering, verwondering en soms zelfs een beetje trots. De Romeinen staan bekend als het volk dat ooit zo dapper en sterk was. Het volk dat de basis legde voor de geschiedenis van Europa. Het volk dat een gigantisch groot rijk wist te veroveren. Maar ook onder al deze mensen, waren er enkelen waarvan de namen de geschiedenis in gingen als helden.
Romeinen?
De Romeinen leefden in de Klassieke Oudheid. Ook nu nog wordt er met enorm veel bewondering op hun daden teruggeblikt. Onder hen waren enkelen die bekend werden vanwege "speciale" daden die ze verricht hebben. Hieronder worden enkelen van hen besproken.
Romeinse helden
Horatius Cocles
Horatius Cocles is een legendarisch figuur uit de Romeinse mythologie. Hij zou in 507 v.Chr. tijdens de oorlog tegen de Etrusken waarbij de Romeinen zwakker leken te staan, zichzelf opgeofferd hebben om helemaal in zijn eentje de Pons Sublicius te verdedigen. Hierdoor had de rest van het leger meer tijd om voorbereidingen te treffen en zich op te stellen. Zelfopoffering werd als een deugd beschouwd en enorm gewaardeerd. Het was dan ook één van de waarden met het grootste aanzien. Hierdoor werd Cocles een Romeinse legende, een echte held.
Mucius Scaevola
Tijdens de oorlog tegen de Etrusken ging Scaevola onder vermomming naar het Etruskisch legerkamp om de koning neer te steken. Door een misverstand stak hij echter de schrijver neer in plaats van de koning zelf. Deze nam hem gevangen en bedreigde hem met de dood. Hij hield zijn hand in het vuur en toonde zo dat hij de dood niet vreesde. Hij zei dat hij slechts een van de zovelen was die zich onder eed verbonden hadden hem te doden. Hierdoor was de koning zo geïntimideerd dat hij zelfs vrede sloot met de Romeinen. Zo beëindigde Mucius dus de oorlog en werd hij een Romeinse held.
Marcus Curtius
Op een dag was er een gigantische kloof ontstaan op het Romeinse forum. Er werd veel over gepraat, maar niemand wist wat dit te betekenen had. Daarom raadpleegden ze het orakel. Het vertelde hen dat de Goden wouden dat ze hun waardevolste bezit hierin zouden gooien. Alleen dan zou de kloof dicht gaan. Er werd gediscussieerd en nagedacht maar niemand wou of durfde met een oplossing komen. Marcus Curtius zei dat de waardevolste bezittingen van de Romeinen moed en zelfopoffering waren. Daarom sprong hij in de kloof. Hierdoor dichtte de kloof zichzelf. Zijn dapperheid was een voorbeeld voor alle Romeinen.
Horatii vs Curatii
Tijdens een oorlog tussen Rome (Horatii) en Alba Longa (Curatii) werd besloten om de oorlog te beslissen door een duel tussen de twee drielingen. De Curatii doodden twee Horatii maar raakten hierdoor zelf gewond. Publius, de laatste Horatii rende weg. Maar de Curatii konden hem niet bijhouden door hun verwondingen. Zo kon Publius ontsnappen aan hun moordpogingen en de drie eenvoudig doden. Hij keerde terug naar Rome met hun wapenuitrusting. Zijn zus echter, die met een Curatius verloofd was herkende de uitrusting en riep zijn naam. Publius stak zijn zus neer en zei: "moge het zo elke Romeinse vrouw vergaan die een vijand betreurt" (Sic eat, quaecumque Romana lugebit hostem). Hiervoor werd hij aangeklaagd maar toch vrijgesproken. Hij had de oorlog gewonnen voor de Romeinen. En zo word je een echte legende.
Torquatus
In de oorlog tegen de Galliërs stelden dezen voor het als een duel uit te vechten. Een reusachtige Galliër stapte naar voor en daagde één van de vele Romeinen uit om net als hem te doen. Niemand durfde het tegen hem op te nemen. Uiteindelijk stapte Torquatus vrijwillig naar voor en versloeg de reusachtige Galliër. Hij nam zijn torque af en hing die rond zijn eigen nek. (Vandaar zijn naam Torquatus) Ook hij won de oorlog en werd zo een held.
In de oorlog tegen de Latijnen leidde hij als consul en verbood alle soldaten hun post te verlaten. Wanneer zijn zoon toch een gevecht aanging met Latijnse soldaten, liet hij zijn zoon als voorbeeld voor alle andere soldaten terechtstellen.
Lucretia
Tijdens een belegering van Ardea trokken de koningszonen, onder wie Sextus Tarquinius Superbus naar Rome om te kijken of hun vrouwen zich goed gedroegen. Hij begeerde Lucreatia omwille van haar schoonheid en kuisheid. Hij deed zich voor als gast en de gastvrije Lucretia liet hem binnen. 's Nachts sloop Tarquinius naar Lucretia en bedreigde haar met een mes op de keel. Zo onteerde hij haar met geweld. Wanneer haar echtgenoot en vader echter thuiskwamen vertelde ze over de schanddaad. Uit schaamte en verdriet waarmee ze niet kon leven pleegde ze zelfmoord! Lucretia stelde kuisheid, een deugd waarover alle vrouwen moesten beschikken, voorop. Zo werd zij een legende.
© 2015 - 2025 Lotted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn onze helden?Iedereen heeft wel een held of heeft er een held gehad. Toch zien we het vaak als iets wat meer voor kinderen is en dat…
Ovidius en zijn metamorfosenDe Metamorfosen zijn een wereldberoemd epos van de Latijnse schrijver en dichter Ovidius. Veel mensen zijn van mening da…
Waar ligt het paradijs?Het paradijs op aarde. Voor gelovigen is dit het Hof van Eden. Het Hof van Eden wordt beschreven in de eerste vier hoofd…
Bronnen en referenties
- https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Torquatus
- https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Publius_Mucius_Scaevola_(consul_in_175_v.Chr.)
- https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Horatii_en_Curiatii
- https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vettius_Agorius_Praetextatus
- https://en.m.wikipedia.org/wiki/Marcus_Curtius
- https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Horatius_Cocles