Piraat Black Bart, Bartholomew Roberts
Blackbeard mag dan één van de bekendste piraten zijn, Black Bart is wel de meest succesvolle piraat aller tijden. In maar vier jaar tijd heeft hij meer dan vierhonderd schepen weten te kapen, heeft hij een groot deel van de wereldzeeën bevaren om schatten te plunderen en deze in de havens te kunnen verkopen. Op ongeveer veertigjarige leeftijd werd Roberts gedood tijdens een aanval op zijn schip.
Bartholomew Roberts
Wanneer Bartholomew Roberts exact geboren is, is onbekend. Er wordt vanuit gegaan dat hij geboren is in het jaar 1682 in Casnewydd-bach, beter bekend als Little Newcastle in het Britse Wales. Als jonge jongen voer hij al mee bij de Engelse marine. Eerst deed hij dat als cabinejongen en later als matroos. Hij verdiende drie Engelse pond per maand en vond dat niet bepaald veel. De jonge matroos droomde van grote rijkdommen en een luxe leven zonder zorgen. Dat zou hij met drie pond per maand zeer zeker niet gaan krijgen. Rond 1719 voer hij met een Brits schip voor de kust van Afrika. Dit schip werd daar aangevallen door de piraat Howel Davis. Roberts werd gedwongen om zich bij de bemanning van Davis te voegen. Al snel werd hij de derde stuurman op het schip van Davis, genaamd
Princess of London. Nadat Roberts minder dan een maand tot de bemanning van Davis hoorde, werd kapitein Davis gedood tijdens een gevecht. In de korte tijd dat Roberts tot de bemanning behoorde had hij zich bewezen als superieure en competente opvolger van Davis. Ook al was hij eerst stellig tegen piraterij, hij nam toch het leiderschap op zich.
Het is tenslotte beter om een kapitein te zijn dan een gewone man en omdat ik toch al mijn handen vies heb gemaakt ben ik nu een piraat, aldus Roberts.
Black Bart
Nadat Roberts kapitein was geworden van de Princess of Londen was hij niet langer bekend als Bartholomew Roberts maar Black Bart. Deze naam had hij te danken aan zijn lange gestalte en zijn donkere lange haar. Het echte leven als piraat was nu begonnen. Hij plunderde langs de kust van Brazilië en trok steeds verder naar het noorden tot aan de kust van Frans-Guyana. Verder omhoog naar de Caraïben kwam hij niet, want de Engelse Royal Navy zorgde ervoor dat hij om moest keren. Voor de kust van Mexico kreeg Black Bart het voor elkaar om een schip te kapen van de Portugese marine.
Royal Fortune
Het Portugese schip dat hij wist te kapen was genaamd
Nosso Senhor da Compreensäo. Hij doopte het schip om tot de
Royal Fortune. Het schip was dan misschien niet het snelste schip dat op de wateren bevoer, maar wel één van de grootste schepen met een grote hoeveelheid aan kanonnen aan boord. Dit schip werd zijn hoofdschip. Na elke plundering mocht er op het schip gefeest worden en rum gedronken worden door de bemanning. Zelf dronk Black Bart niet. Vrouwen mochten niet aan boord van het schip komen en 's avonds rond acht uur moesten alle lichten uit zijn aan boord van de Royal Fortune. De bemanning die dan nog wilde drinken moest dat dan maar op het dek in het donker doen.
Plunderen
Met de Royal Fortune voer Black Bart verder naar het noorden tot aan Newfoundland. Hier veroverde hij nog meer schepen. Na deze verovering ging hij weer terug naar het zuiden. Bij de Bahama's aangekomen wilde hij naar het oosten varen om naar de kust van Afrika te gaan. Maar door de slechte wind werd hij gedwongen om terug te keren. Een jaar lang bleef hij rondom de eilanden van de Caraïben plunderen en dat terwijl de Britse Marine daar overal patrouilleerde. Na deze plunderingen stak hij de Atlantische Oceaan over om zijn waar te verkopen, waarna hij langs de Afrikaanse kust verder ging met plunderen.
De dood van Black Bart
Met het plunderen in Afrika kwam hij bedrogen uit. Op weg naar Afrika ontmoette Black Bart kapitein Chaloner Ogler. Ogles was kapitein op één van de schepen van de Royal Navy (The Swallow). Door de wind had Black Bart het voordeel en werd de afstand tussen de twee schepen groter. Black Bart echter keerde zijn schip en voer recht kapitein Ogler af. Op het moment dat de Royal Fortune op vuurafstand van the Swallow was, gaf Ogler het commando om de kanonnen af te steken. Als antwoord op het kanonsgeweld schoot de bemanning van de Royal Fortune terug op de Britten. Toen de rook optrok, van alle kanonnen, zag de bemanning van de Royal Fortune hun kapitein, Black Bart, dood over een kanon liggen. De mannen waren allemaal zo geschrokken dat ze probeerden te vluchten voor kapitein Ogler en de Royal Navy. Doordat één van de grote masten van de Royal Fortune kapot was geschoten kon Ogler snel en makkelijk dichterbij komen. Al snel werden alle, nog levende, piraten opgepakt. Eenmaal opgepakt werden alle tweeënvijftig piraten één voor één opgehangen. In totaal werd hier veertien dagen over gedaan. De dood van Black Bart en het ophangen van de overige bemanning zorgden voor een eind aan een piratentijdperk.
De Piratencode
In de film
Pirates of the Caribbean wordt gesproken over een code tussen piraten, de zogenaamde Piratescode. Volgens de film is Bartholomew Roberts de maker van deze speciale code. Zelfs de grootste piraten kunnen niet leven zonder een code om naar te leven. Hieronder wordt de code van Kapitein Roberts beschreven. Niet alleen zijn groep piraten hield zich aan de code, maar ook andere piraten hadden een hiervan afgeleide code waar ze naar leefden.
Stemmen
Iedere man zal een gelijke stem hebben in de dagelijkse zaken. Hij heeft recht op een evenredig deel aan vers voedsel en drank en mag deze gebruiken wanneer hij dat goed acht, behalve als er door slechte omstandigheden een bezuiniging plaatsvindt.
Steel niet van medepiraten
Iedere man zal aan de hand van de scheepslijst hun deel van de prijs krijgen. Bovenop de prijs heeft ieder bemanningslid recht op een set kleding. Maar als ze de code bedriegen voor een waarde van zelfs één dollar in platen, juwelen of geld, zullen ze stranden. Als iemand een ander berooft, zullen zijn neus en oren worden afgesneden, en zal hij daar aan wal worden gezet waar ontberingen zijn deel zullen zijn.
Gokken
Niemand zal spelen voor geld. Het maakt niet uit of het gaat om dobbelen of kaarten.
Avondklok
Alle lichten en kaarsen moeten om acht uur 's avonds uit zijn. Als iemand van de bemanning besluit om na acht uur te gaan drinken dan moet hij dat in het donker op het dek doen.
Sta klaar voor gevecht
Elke man moet zijn wapens te allen tijde schoon houden en binnen handbereik hebben om klaar te zijn voor een gevecht.
Breng nooit je date mee naar huis
Geen jongen of vrouw mag met een bemanningslid mee terug aan boord komen. Als een bemanningslid toch een jongen of vrouw vermomd mee aan boord neemt en wordt ontdekt dan staat hierop de doodstraf.
Sta naast je kameraden
Hij die tijdens gevechten het schip of zijn kwartier verlaat wordt gedood of achtergelaten.
Beslecht geschillen op het vaste land
Niemand zal een ander op het schip aanvallen. Maar elk geschil zal op het vaste land uitgevochten worden met het zwaard of met een pistool. De twee staan dan rug tegen rug op het vasteland. Op commando lopen beiden naar voren. Op het tweede commando van de kwartiermeester draaien beiden zich om en schieten. Als iemand weigert te schieten wordt zijn wapen uit handen geslagen. Als beiden de ander missen dan wordt er over gegaan op het zwaard en de persoon die als eerste bij de ander bloed vergiet wordt als overwinnaar uitgeroepen.
Verlies van ledemaat? Krijg compensatie
Als een bemanningslid tijdens een gevecht kreupel wordt of een ledemaat verliest krijgt hij een compensatie van achthonderd 'pieces of eight'. Deze munten waren niet alleen voor piraten maar werden als wettelijk betaalmiddel in de VS gebruikt tot 1857.
Onthoud, rang heeft zijn privileges
De kapitein en zijn kwartiermeester krijgen beiden twee delen van de prijs. De bootsman en hoofd artillerie krijgen beiden anderhalf deel van de prijs. Alle ander officieren krijgen één en een kwart deel van de prijs. Alle andere bemanning krijgen één deel van de prijs.
Geef de band rust
De muziekband moet op de sabbatdag rust hebben. Dit is een vereiste. Op andere dagen is het een verzoek van de muziekband die wel of niet goed gekeurd wordt.
Lees verder