Japan: betekenis van staarten bij mythische wezens

Tussen de oosterse legendes zit ook deze over de nine-tailed fox en de andere 'gestaarte' beesten. In totaal zijn er 9 van dit soort mythische wezens, ieder met zijn eigen krachten en mogelijkheden. Hoe minder staarten de wezens hebben hoe minder krachten ze hebben, daarom dat het negenstaartige beest ook het bekendst is, zijn krachten zijn bijna onmetelijk.

Vossen, 'kitsune' in het Japans

In de Japanse folklore komen vaak vossen voor, 'kitsune' in het Japans. Zij worden voorgesteld als intelligente, spirituele wezens met magische krachten die vergroten zodra ze ouder worden of hun wijsheid groeit. Vaak hebben zij ook de mogelijkheid om een menselijke gedaante aan te nemen, in verhalen transformeren ze ook vaak naar andere dieren. Hun rol is over het algemeen niet uitgesproken goed of slecht. In sommige verhalen worden ze afgeschilderd als de slechterik, in andere verhalen komen ze dan weer naar voor als goede wezens, zelfs als vrienden, familie of trouwe wachters.

In de Japanse folklore hebben deze vossen tot 9 staarten. Staarten groeien pas bij als de vossen ouder of wijzer worden, hierbij worden ook hun krachten groter. In sommige oude Japanse verhalen schrijft men dat de vos per staart minstens 1000 jaar geleefd moet hebben.In andere verhalen spreken ze van 100 jaar, of krijgen de vossen alle staarten ineens na 900 jaar. Andere bronnen vertellen dan weer dat de vos een staart kan bijkrijgen door iets zeer eervol te doen en een staart kan verliezen door te sterven of door de Kitsunewet te breken. Zodra een vos zijn negende staart krijgt wordt zijn vacht wit, zilver of goud. Daarbuiten krijgen ze ook de kracht om alles te horen en te zien wat in de wereld gebeurd en oneindige wijsheid.

Of de verhalen over de vossen echt Japans zijn is niet zeker, over het algemeen wordt aangenomen dat deze verhalen grotendeels uit China, Korea en India komen en nadien tot de Japanse folklore zijn gaan behoren. Dat ze een invloed hadden in het oude Japan is wel zeker, zo werd er bijvoorbeeld regelmatig aan hen geofferd als eerbetoon aan hun krachten en wijsheid.De vos met de negen staarten staat boven alle andere mythische wezens met meerdere staarten:

Shukaku

De demon met 1 staart (Shukaku,守鶴) brengt zijn tijd door in de woestijn van Nara en is de god van de wind zoals zijn tattoos laten zien. Hij is jong en een echte speelvogel. Hij voedt zich met de zielen van degenen die gestorven zijn door de wind en het zand. Hij is verslagen door Oraga Nakashimu, een monnik uit Nara.

Nekomata

Het wezen met 2 staarten (Nekomata,貓又) leeft in het bos der dood in Hokaido, hij is de god van de duisternis. Zijn meester is de god van de dood, zelf ziet hij er vaak uit als een zwarte katdemon met zwarte vleugels. Ook dit wezen voedt zich met de geesten van overleden mensen, maar hij kan deze ook oproepen om voor hem te vechten. Het derde oog op zijn voorhoofd gebruikt hij om de geesten op te eten. Dit monster vecht met vuur, een soort van dode poppen en zijn mogelijkheid tot manipulatie. Onverklaarbare branden worden dus ook aan Nekomata toegeschreven. Ooit werd hij bijna gedood door Kyubi, maar Shinigami (de god van de dood) redde hem. De blauwe kleur van zijn vacht is chakra (Chakra is een soort van levensenergie die onderandere in gevechten aangesproken wordt).

Isonade

Het wezen met 3 staarten (Isonade,磯憮) leeft in de oceaan en transformeert in het lichaam van een haai met een grote hoorn op zijn voorhoofd. Eén keer in de zoveel maanden komt hij naar het zeeoppervlak om adem te halen, dit gaat gepaard met grote stormen en allerlei rampen op zee. Volgens de legende zouden alle schepen dan zijn voedsel worden. Hij leeft samen met Samehada van wie hij zijn magische krachten krijgt, in ruil krijgt Samehada eten uit de maag van het monster dat hij dan omzet in magische krachten. Samehada is tot 5 keer krachtiger dan het wezen met 3 staarten.

Sokou

De demon met 4 staarten (Sokou,鼠鮫) leeft naast de berg Fuji, hij is de god van het vergif. Door alle giftige uitlaatstoffen muteert hij in half kip, half slang. Als hij overwintert in de berg zal zijn snurken vulkaanuitbarstingen veroorzaken. Maar Yamazaki Ishiro, een meester in de demonische kunsten is erin geslaagd hem te verzegelen zodat hij geen kwaad meer kan doen.

Houkou

De vos met 5 staarten (Houkou,彭侯) is de god der illusies (gen, zoals de krijgskunst genjutsu). Ieder van zijn staarten staat voor een van de natuurelementen (water, wind, metaal, vuur en aarde). Wanneer hij een van deze elementen gebruikt zullen er natuurrampen ontstaan. Om zijn krachten over deze elementen te verkrijgen moet hij de natuur verwoesten. In een gevecht samen met de 2staarten tegen de negenstaarten is hij zwaar gewond geraakt.

Raijuu

Het wezen met 6 staarten (Raijuu,雷獸) was de god van de donder, maar is veranderd in een monster door de krachten van de achtstaarten. Dit monster gebruikt elektriciteit als strijdwapen.

Kaku

De god van de aarde of het beest met 7 staarten (Kaku,貉) is de gemeenste, maar ook de kleinste van alle wezens. Hij leeft ondergronds, jagend naar prooien. Zodra hij een prooi uitgezocht heeft laat hij het stuk grond onder zijn slachtoffer verdwijnen zodat deze meteen in zijn mond valt. De god van de aarde kan in allerlei gedaantes transformeren, maar kan zich ook voordoen als een stuk kleibodem.

Hachimata

Het achtstaartige beest (Hachimata,八娛大蛇) heeft niet alleen 8 staarten, maar ook 8 koppen. Deze staan voor: ziel, geest, slechtheid, de duivel, monsterlijk, doden, de onderwereld en de dood. Hij heeft de macht over de demonen en kan de andere wezens met staarten oproepen. Eigenlijk was hij lang niet zo sterk als nu maar door het onvoorzichtige handelen van de Kusanagi familie heeft hij het legendarische zwaard Kusanagi No Tsurugi veroverd. Dit bewaard hij in zijn maag en geeft hem onmetelijke krachten. Hierdoor wordt hij arrogant en kan hij winnen tegen het merendeel van de vossen. In een strijd tegen de negenstaartige vos delft hij echter het onderspit. Een lid van de Yagamifamilie (de aartsvijanden van de Kusanagifamilie) zal de achtstaartige duivel opnieuw opwekken om nogmaals te vechten met Kyubi (ninetails)

Kyuubi no Youko

Kyubi of het negenstaartige beest (Kyuubi no Youko, 九尾狐), de koning van alle voorgaande mythische wezens. Hij heeft een oneindige macht. Na een honderdjaar durend gevecht met de achtstaarten is deze laatste uitgeput terwijl hij dus nog verder kan vechten en zo dus overwint. Een groot deel van zijn krachten haalt hij uit zijn vuurzegel. Hij is echter woedend dat hij opnieuw gewekt is en gaat dus op zoek naar degenen die dit gedaan heeft.

Deze mythische wezens komen ook vaak voor in anime en mangaseries. Tegenwoordig worden de verhalen zelfs overgenomen in onze westerse wereld en verteld op sites zoals infonu bijvoorbeeld.
© 2008 - 2024 Gjaia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Manx en CymricDe Manx, een vriendelijke evenwichtige kat die tot op hoge leeftijd erg speels blijft staat ook wel bekend als de Cymric…
Mensen met staarten bestaan echtMensen met staarten bestaan echtIn sommige sci-fi series of tekenfilms komen er wel eens menselijke wezens voor die een staart hebben. Wat een fantasie…
SPSS: Pearson product-moment correlatiecoëfficiënt uitvoerenSPSS: Pearson product-moment correlatiecoëfficiënt uitvoerenHet huidige artikel geeft een beschrijving over hoe in het statistische computerprogramma SPSS (Statistical Package for…
De gevolgen voor Nederland, van de rampen in Japannieuws uitgelichtDe gevolgen voor Nederland, van de rampen in JapanDe hele wereld werd op vrijdag 11 maart 2011 opgeschrikt door de aardbeving in Japan. De aardbeving in Japan met de Tsun…

Egyptische scheppingsmythenHet Oude Egypte kent niet één algemeen aanvaard scheppingsverhaal. Het was afhankelijk van de plaatselijke religieuze ov…
De mythe van OsirisHet verhaal van Osiris is één van de bekendste mythe uit de Egyptische oudheid. Het bevat alle ingrediënten van een mode…
Gjaia (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.