Jezus Christus, de zonnegod?

Jezus Christus, de zonnegod? Jezus Christus wordt in de meeste geloven gezien als de zoon van God, en de verlosser. Al jaren debatteren theologen en archeologen, gelovigen en niet gelovigen over het feit of Jezus, dan wel God, echt bestaat. Dit is geen artikel om het christendom zwart te maken, maar om een nieuwe kijk te geven op het geloof zelf. In dit artikel geef ik de feiten, uzelf vormt de mening.

De zon

Sinds zo ver terug als 10.000 jaar voor Christus, zijn er tekeningen en geschriften gevonden over en van de zon. Waar mensen hun respect en glorie tonen aan de zon. Het is ook makkelijk om te begrijpen, de zon komt iedereen morgen op, brengt licht, warmte en veiligheid en "redt" de mensen uit de met kou, blindheid en roofdieren gevulde nacht. Deze oude culturen wisten ook al dat zonder de zon gewassen niet zouden groeien en dat het leven niet zou kunnen bestaan zonder de warmte en het licht van de zon. Alleen al deze kennis, zo vroeg in de geschiedenis van de mensheid, maakt de zon het meest aanbeden object ooit in de geschiedenis. Ook waren deze culturen zich bewust van de sterren en het draaien ervan zodat ze dingen konden herkennen en terug komende dingen konden voorspellen, zoals een eclips en volle maan enzovoort. Ook de sterren zelf werden in kaart gebracht in een van de oudste, en nog steeds gebruikte "kaarten" beter bekend als "Het Zodiac Kruis" oftewel horoscopen.

Dit is dan het Zodiac Kruis, en dat slaat op het kruis wat door de tekening heen loopt en het plaatje in vier stukken deelt. De seizoenen, het beeldt uit hoe de zon de verschillende horoscopen langs reist, ook laat het de twaalf maanden zien. Nou de horoscopen zelf, werden "levend gemaakt" door ze te koppelen aan mythen en legendes en geloof. Bijvoorbeeld de "Waterman" die de lenteregens brengt. De zon, in het midden, in verschillende culturen God genoemd, het Levenslicht en ga zo maar door.

Hores

Hores is de verpersoonlijking van de Zon, oftewel de Zonnegod van het oude Egypte zo'n 3000 jaar voor Christus. Zijn verpersoonlijking komt van symbolische mythe van de beweging van de echte zon. De Egyptenaren hadden al een schrijftaal ontwikkeld en daardoor weten wij nu al veel over deze zon Messias. Zo weten we dat Hores (wat letterlijk vertaald zon en licht betekent) een aartsvijand had die Set (de verpersoonlijking van de duisternis en nacht) heette. En metaforisch gezien won iedere ochtend Hores het gevecht van Set, terwijl in de avond en nacht Set de strijd won van van Hores en hem naar de onderwereld stuurde. Dit is niet heel belangrijk, maar wat wel belangrijk is zijn de volgende feiten;

Hores werd geboren op 25 december uit de maagd Isis Mary, zijn geboorte werd voorspeld door een ster uit het oosten, die drie koningen naar hem leidde. Hij was een uitbundige leraar op zijn 12de en op zijn 30ste werd hij gedoopt door iemand die Anap heet, en begon zijn geestelijke ambt. Hores had 12 discipelen waar mee hij rond trok en wonderen uitvoerde zoals helen en lopen over water. Ook had hij vele namen zoals; 'Het lam van God', 'het licht', 'de waarheid', 'de goede herder' en vele anderen. Nadat Hores verraden was door Thyphon, werd hij gekruisigd, begraven voor 3 dagen en herrees daarna.
Klinkt bekend niet?

Laten we even de belangrijke punten opsommen:
  • de zon
  • geboren op 25 december
  • moeder was een maagd
  • leraar op 12, gedoopt op zijn 30ste
  • 12 discipelen waarmee hij wonderen verrichtte
  • verraden en gekruisigd
  • 3 dagen begraven en herrees daarna

Of het verhaal van Hores origineel is of niet, deze kenmerken zijn doorgedrukt in andere culturen.

Anderen Zonnegoden voor Christus

Met deze kenmerken ontdekten wetenschappers wereldwijd deze mythologische eigenschappen van de zonnegod. Neem bijvoorbeeld de Frygische Attis van Griekenland (1200 voor Christus). Attis werd geboren op 25 december uit de maagd Nana. Werd gekruisigd, in een tombe gelegd en herrees na drie dagen.

Of Krishna uit India (300 voor Christus), ook geboren uit een maagd, met een ster uit het oosten die zijn komst voorspelde. Verrichtte wonderen met zijn discipelen en na zijn dood herrees hij.

De Griekse Dionysus (500 voor Christus) geboren uit een maagd op 25 december. Was een reizende leraar die wonderen verrichtte, zoals het veranderen van water in wijn. Men noemde hem ook wel; 'Gods enige zoon', 'De koning der koningen' 'de alpha en omega' en hij herrees na zijn dood.

Mithra uit Perzië (1200 voor Christus) geboren uit een maagd op 25 december, had 12 discipelen waarmee hij wonderen verrichtte en herrees drie dagen na zijn dood. Wat misschien wel interessant is om te vertellen is dat de dag om Mithra te aanbidden "zondag" was.

En de lijst gaat door en door, het is dus een feit dat er verschillende verlossers uit verschillende tijdsperiodes zijn die voldoen aan deze eigenschappen. Maar de vraag blijft; Waarom? Waarom de geboorte uit een maagd op 25 december? Waarom drie dagen dood en dan herrezen? Waarom 12 discipelen als volgelingen. Om deze vragen te beantwoorden kijken we eens naar de laatste zon Messias.

Jezus en de zon

Jezus Christus werd geboren uit de maagd Maria op 25 december. Zijn geboorte werd aangekondigd door een ster in het oosten, die drie koningen leidde naar de geboortestreek. Hij was leraar op 12 jarige leeftijd en gedoopt op zijn 30ste door Johannes de Doper en begon zijn geestelijke ambt. Jezus had 12 discipelen waarmee hij rond trok en wonderen verrichtte. Men kende hem als de 'Koning der koningen', 'Zoon van God', 'Alpha en Omega' en ga zo maar door. Na verraad door Judas, werd hij gekruisigd, in een tombe gestopt en herrees na drie dagen.

Het klinkt misschien raar, maar het hele geboorte verhaal is puur astrologisch... De ster in het oosten is Sirius, de meest heldere ster in de lucht. Op 24 december vormt deze ster een lijn met de drie helderste sterren van Orion. Deze drie heldere Orionsterren noemde men vroeger, en nu nog, de drie koningen. En de drie koningen en Sirius wijzen allemaal naar het punt waar de zon op komt op 25 december.

Hier zie je hoe de drie koningen, de heldere ster uit het oosten 'volgen' om de geboorte van de zon de vinden. De maagd Maria is het sterrenbeeld Vergo, oftewel Maagd. De oude grafische voorstelling van het sterrenbeeld Maagd is de aangepaste M, daarom beginnen alle maagden namen met een M, zoals Maria van Jezus, Myrra van Dionsysus en Maya de maagdenmoeder van Buddah. Het sterrenbeeld werd ook wel "Huis van Brood" genoemd, het symbool is dan ook een Maagd die koren vasthoudt. Het huis van brood, en het symbool van koren is een metafoor voor augustus en september, de oogstmaanden. Misschien wel interessant, Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, betekent letterlijk vertaald Huis van Brood. Bethlehem verwijst dus naar het sterrenbeeld Vergo, oftewel Maagd een plek aan de hemel niet op de aarde.

Er is nog een fenomeen wat plaats vindt rond 25 december, de winterzonnewende. Van de zomer naar de winterzonnewende worden de dagen korter en kouder. Het korter worden van dagen, de koudheid en het verliezen en bevriezen van gewas in de winter symboliseert dood in de oudheid. Het was de dood van de zon, want vanaf het noordelijk halfrond gezien, gedurende de winter verplaatst de zon zich zuidelijk en wordt kleiner. En op 22 december na 6 maanden zuidelijk te zijn gegaan, 'sterft' de zon, door de laagst mogelijke plek in de hemel te bereiken. Hier gebeurt wat interessants; De zon stopt met het verplaatsen naar het zuiden, zo lijkt het tenminste voor drie dagen lang. Gedurende deze drie dagen komt de zon op in het 'Zuidelijk kruis' of de Kruisconstellatie (een andere sterrengroep zoals Orion). En daarna, op 25 december stijgt de zon met 1 graad, en kondigt langere en warmere dagen aan en de komst van de lente.

En hier heb je het, de zon was dood voor drie dagen aan een kruis en herrees daarna in de hemel. Dit is waarom Jezus en vele andere zonnegoden sterven op een kruis en herrijzen na drie dagen.

Maar de ouden vierden de komst van de lente pas tijdens de lente equinox oftewel Pasen. Het is de dag dat het licht eindelijk de duisternis verslaat, de dagen zijn langer dan de nachten enzovoort.

Symbool voor het Zodiac KruisSymbool voor het Zodiac Kruis
De meest duidelijke astrologische symboliek rond Jezus zijn de 12 discipelen. Zij zijn de 12 sterrenbeelden van het Zodiac Kruis, waarmee Jezus (die de zon voorstelt) rondtrekt.

Nu herkent u dit symbool misschien van kerken en grafstenen, maar er is niks christelijks aan. Eigenlijk is het bijna net zo heidens als het kan, want de eerste keer dat dit voorwerp werd gevonden is zo'n 3000 voor Christus, zie het allereerste plaatje. Het kruis en de cirkel in het midden van het plaatje stellen de zon voor, en dat is precies wat dit symbool op kerken en grafstenen doet. Het is niks anders dan een oud heidens symbool en geen verering van Christus. Hoe deze samensmelting?

Is het je wel eens opgevallen hoe afbeeldingen van Jezus Christus meestal de zon achter het hoofd hebben. Nou aannemend dat Jezus niet meer is dan de zon Messias, lijkt mij duidelijk waarom dat is. Laten we een stapje veder gaan. Kijk eens naar het volgende plaatje.

Mensen die een beetje hebben opgelet herkennen het Zodiac Kruis achter Jezus. De cirkel, waar de lijnen elkaar kruisen, staat normaal als symbool voor de zon. Nu is deze cirkel vervangen door Jezus Christus.

Daarbij voor de genen die de Bijbel hebben gelezen staat het vol met astrologische en metaforische verwijzingen naar de zon en de horoscopen die we nu niet veder gaan behandelen, omdat dat voor bepaalde ogen de realiteit van Jezus Christus zou kunnen vernietigen, en dat is niet de bedoeling van dit artikel. Daarom behandel ik ook niet de meer dan honderd gelijkenisen tussen het geloof uit het Oude Egypte en hedendaagse Christendom. Omdat als je aanneemt of vertelt dat de Egyptische mythologie waarschijnlijk de basis is ven het Joods-Christen theologie, het kan worden opgevat als godslastering. Wat de feiten ook zeggen, wist u bijvoorbeeld dat buiten de kenmerken van Jezus en de zonnegoden ook het verhaal van Mozes en Noah en de ark, wereldwijd zijn gevonden ver voor Christus? Net als bij de verhalen rond Jezus, zijn de namen anders, maar de belangrijke kenmerken blijven het zelfde.

Nogmaals dit is geen artikel om het Christendom belachelijk te maken, of ongelijk te geven. Dit is een artikel om mensen te laten nadenken. En of Jezus Christus nou een zonnegod of een mythologisch figuur of de zoon van God was, er in geloven verandert er niks. Wij zijn vrij om te geloven en vrij om te denken en vrij om te schrijven. Zelfs als dat betekent dat het Christendom een aanpassing is op heidense Egyptische mythologie. Ik heb respect voor alle geloven en culturen en het enige wat ik vraag is wederzijdse respect voor mensen die dit soort dingen opschrijven, of het nou waarheid of fictie is.
© 2008 - 2024 Benji, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bruidegom van Jezus' dochterDe bruidegom van Jezus' dochterDe geruchten blijven hardnekkig: Sarah, Jezus' dochter trouwde in Frankrijk met een West-Frankische koning en werd daarm…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Het Nieuwe Testament (Christendom)Het Nieuwe Testament is van groot belang binnen het Christendom. Het vormt het tweede deel van de Christelijke Bijbel en…
Jezus Christus (christendom)Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door d…

Geneeskruiden in de bijbel: MastiekIk ben gekomen tot mijn hof, mijn zuster, bruid, ik plukte mijn myrrhe en mijn balsem.... Wat betekenen die mooie, poeti…
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 15jooyunl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://video.google.com/videoplay?docid=-8214667090776624474&ei=gBVFSZyuEYe2iALJnOXDDA&q=Zeitgeist
Benji (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.