Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.a
In het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunnen omschrijven als een verhaal over goden, halfgoden, of goddelijke voorouders, dat iets zegt over de ordening en vorming van het bestaan, de cultuur en de wereld. In dit artikel worden drie Egyptische mythes besproken: van zonnegod Ra tot heerser van de onderwereld Osiris, van Aton en Isis tot Horus en andere goden: u leest het hier!
Egyptische mythe over schepping
Eén van de bekendste
Egyptische scheppingsverhalen kent in het begin enkel de de donkere, eindeloze oceaan van Noen. Vervolgens ontstond de 'heer zonder grenzen', die zichzelf Chepri (verschijningsvorm van Ra) noemde. Ra schiep Shoe, de lucht, en Tefnoet, het vocht. Tevens zorgde hij voor Noens terugtrekking, waardoor een eiland ontstond. Ra riep planten, vogels en dieren aan, die tevoorschijn kwamen. Shoe, lucht, en Tefnoet, vocht, kregen twee kinderen: Geb, die stond voor de aarde, en Noet, de hemel. Hieruit ontstonden vervolgens Osiris, Seth, Isis en Nephthys. Horus wordt beschouwd als zoon van Osiris en Isis, de jakhalsgold
Anubis (Anoebis) is volgens sommige
mythes zoon van Seth en Nephtys (zie ook de derde mythe).
Egyptische mythe over Ra
Ra, de
zonnegod, had drie vormen: Khepri (Chepri), de
scarabee en de rijzende zon; Ra, de zonneschijf en de middagzon; en tot slot Aton, een op een stok leunende oude man, tevens de ondergaande zon. Overigens werd Ra in Egypte meestal vereerd als god in een menselijk lichaam, tevens de kop van een valk, een scarabee en een ram.
Egyptische mythe over Osiris, Isis en Horus
Osiris was in deze mythe aanvankelijk een koning in de bovenwereld. Hij werd echter vermoord door zijn jaloerse broer Seth. Osiris’ vrouw
Isis redde vervolgens de lichaamsdelen (stukken) van haar man en zette hem, met hulp van Anoebis, weer in elkaar. Isis wist tevens met magische krachten een zoon te baren, die Horus zou heten. Horus wist, toen hij volwassen was, zijn vader te wreken door na een lange strijd Seth te verslaan.
Osiris werd in deze mythe uiteindelijk heerser van de onderwereld en Horus koning der levenden.