InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Mythologie > Mythische wezens uit de Griekse Mythologie

Mythische wezens uit de Griekse Mythologie

De Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus (zie afbeelding.) Over deze wezens zijn vele verhalen verteld, hieronder lees je meer over deze wezens.

Argus

Iedereen kent de uitdrukking "iemand met Argusogen bekijken." Deze uitdrukking is ontstaan door de mythologische figuur Argus, de mens met honderd ogen. Doordat hij zoveel ogen had, sliep hij nooit. Hij deed zijn ogen omstebeurt dicht, hij was dus de perfecte bewaker. Argus werd gedood door Hermes, die speelde net zo lang op zijn fluit tot Argus sliep, waarna hij hem de doodsteek gaf.

Centaurs

Centaurs zijn van boven mens en van onder paard. Overigens waren er verschillende variaties op de centaur: de hippocentaur (paardencentaur), de onocentaur (ezelcentaur), de bucentaur (koeiencentaur) en de ichtyocentaur (vissencentaur). De centaurs waren vaak slim, maar niet goedaardig. De enige goedaardige centaur was Chiron.

Cerberus

Het "schoothondje" van de God van de onderwereld: Hades. Cerberus had drie hondenkoppen, en een slangenkop als staart. Op zijn lijf groeiden tevens slangen. Hij was bewaker van de Hellepoort, en voorkwam dat de levenden de onderwereld inkwamen, en de doden eruit gingen. Hij werd gedood door Herakles/Hercules.

Cyclopen

Cyclopen hebben slechts één oog, wat ze vrij kwetsbaar maakt. De drie eerste cyclopen waren kinderen van Gaea, moeder aarde, en Uranus, de hemel.

Giganten

Giganten waren net als de Cyclopen, kinderen van Gaea en Uranus. Ze waren dus van goddelijke afkomst, wat ze bijna onsterfelijk maakte. Ze konden alleen gedood worden als ze tegelijkertijd door een God en een mens werden aangevallen. De giganten hadden slangen op hun hoofd in plaats van haar, en het onderlichaam van een draak. De Giganten werden verslagen toen de Goden hen samen met Herakles/Hercules aanviel.

Gorgonen

Gorgonen waren vrouwen die in plaats van haar, slangen op hun hoofd hebben. Daarnaast hebben ze slagtanden, bronzen handen en gouden vleugels. De bekendste Gorgoon is Medusa, die uiteindelijk door Perseus gedood werd. Het spreekt voor zich dat Gorgonen geen vriendelijke wezens waren, kijk je er een aan, dan wordt je versteend. Perseus gebruikte dan ook een schild als spiegel, zodat hij Medusa niet aan hoefde te kijken.

Griffioen

Een zeer apart beest: het lichaam van een leeuw, de kop en vleugels van een adelaar, de oren van een paard en een hanenkam van schubben.

Harpijen

De Harpijen waren de dochters van Electra en Thaumas. Het waren schitterende vrouwen, maar later werden ze afgebeeld als gevaarlijke roofvogels, met het gezicht van een oude vrouw en een vies onderlichaam.

Hydra

Hak je een van de vele koppen van de Hydra af, dan groeien er twee voor terug. Herakles/Hercules bedacht echter een list, waardoor hij dit verschrikkelijke beest kon verslaan.

Minotaurus

De minotaurus had de kop van een stier en het lichaam van een mens. Hij was de zoon van Pasiphaë. Hij woonde in een labyrint, waar elk jaar zeven jongens en zeven meisjes werden geofferd. Theseus liet zich ook offeren en versloeg de Minotaurus.

Nereïden

De Nereïden waren de 50 dochters van Oceanus. Het waren nimfen die het liefst bij de zee leefden, of in de zee, bij het onderwater paleis van hun vader. Ze deden vrij weinig: zwemmen en weven waren hun dagelijkse bezigheden.

Nimfen

Nimfen zijn halfgodinnen, er bestaan verschillende soorten nimfen:
 • Op het land:
 • Dryaden (in bomen)
 • Hamadryaden(in bomen)
 • Limoniaden (planten/bloemen)
 • Oreaden (in de bergen)
 • Napaea (in het bos)

 • In het water:
 • Haliae
 • Najaden (zoetwater)
 • Nereïden (in de Middellandse Zee, voorbeeld: Thetis)
 • Oceaniden (in de zee in het algemeen)

Reuzen

De Griekse Mythologie kent verschillende, goedaardige en slechtaardige reuzen. Voorbeelden zijn Atlas, Prometheus, giganten, titanen en Chrysaor.

Satyrs

Satyrs zijn half mens en half bok. Ze zijn vaak in de buurt van Diosynys en doen geen vlieg kwaad. Ze houden van de geneugten des levens en verleiden mooie nimfen met hun panfluit.

Sirenen

Sirenen waren halfgodinnen met een vogellichaam en een vrouwenhoofd. Zij waren de dochters van de zeegod Phorkys of van de stroomgod Acheloüs. Sirenen zongen mooie liederen, waardoor de schepen van zeeliepen te pletter sloegen, waarna de Sirenen hun levenskracht opzogen.

Talos

Talos was een bronzen reus, die mensen doodde door zich op te warmen en hen daarna te omhelzen. Talos werd door Medea gedood.

Titanen

Er waren twaalf titanen, die net als de cyclopen kinderen waren van Gaea en Uranus. De titanen waren de ouders van de Goden. Onder hen waren zes zonen (Oceanus, Coeus, Crius, Hyperion, Iapetus en Cronus) en zes dochters (Thea, Rhea, Themis, Mnemosyne, Phoebe en Tethys.)
Vrouwelijke titanen worden titaniden genoemd.

Lees verder

© 2007 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wezens uit de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent talloze wezens. Mooie wezens, lieve wezens, maar ook gruwelijke en afzichtelijke wezens. Zij…
Griekse goden/godinnen en hun volgelingenDe Griekse goden en godinnen werden voor velen aanbeden. Niet alleen door mensen, maar ook door wezens. Vele godheden ha…
Monster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonsters, griezels, gedrochten: de Grieken konden er wat van! In de Odyssee, het heldenepos waarin Odysseus de hoofdrol…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
Nimfen in de Griekse mythologieNimfen in de Griekse mythologieEen nimf is een Griekse godin van een lagere rang, ook wel halfgodin genoemd, die in de natuur leeft. Een halfgod is het…

Reageer op het artikel "Mythische wezens uit de Griekse Mythologie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Freek de Boer, 29-05-2013 07:59 #1
Goedemorgen, is er in de Griekse mythologie iets of iemand bekend die zich meegaand heeft gedragen naar aanleiding van verwijten, meningen, beschuldigingen etc. terwijl die beschuldigingen ten onrechte waren. Met andere woorden: is er iemand bekend die zich aangepast en niet heeft verdedigd om op die manier te overleven?

Infoteur: Funkyfish
Gepubliceerd: 05-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Special: Griekse Mythologie
Reacties: 1
Schrijf mee!