Mythische wezens uit de Griekse Mythologie

Mythische wezens uit de Griekse Mythologie De Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus, centaurs, cyclopen en de Minotaurus. Over deze wezens zijn vele verhalen verteld.

Argus

Iedereen kent de uitdrukking "iemand met Argusogen bekijken." Deze uitdrukking is ontstaan door de mythologische figuur Argus, de mens met honderd ogen. Doordat hij zoveel ogen had, sliep hij nooit. Hij deed zijn ogen om de beurt dicht, hij was dus de perfecte bewaker. Argus werd gedood door Hermes, die speelde net zo lang op zijn fluit tot Argus sliep, waarna hij hem de doodsteek gaf.

Centaurs

Centaurs zijn van boven mens en van onder paard. Overigens waren er verschillende variaties op de centaur: de hippocentaur (paardencentaur), de onocentaur (ezelcentaur), de bucentaur (koeiencentaur) en de ichtyocentaur (vissencentaur). De centaurs waren vaak slim, maar niet goedaardig. De enige goedaardige centaur was Chiron.

Cerberus

Het "schoothondje" van de God van de onderwereld: Hades. Cerberus had drie hondenkoppen, en een slangenkop als staart. Op zijn lijf groeiden tevens slangen. Hij was bewaker van de Hellepoort, en voorkwam dat de levenden de onderwereld inkwamen, en de doden eruit gingen. Hij werd gedood door Herakles/Hercules.

Cyclopen

Cyclopen hebben slechts één oog, wat ze vrij kwetsbaar maakt. De drie eerste cyclopen waren kinderen van Gaea, moeder aarde, en Uranus, de hemel.

Giganten

Giganten waren net als de Cyclopen, kinderen van Gaea en Uranus. Ze waren dus van goddelijke afkomst, wat ze bijna onsterfelijk maakte. Ze konden alleen gedood worden als ze tegelijkertijd door een God en een mens werden aangevallen. De giganten hadden slangen op hun hoofd in plaats van haar, en het onderlichaam van een draak. De Giganten werden verslagen toen de Goden hen samen met Herakles/Hercules aanviel.

Gorgonen

Gorgonen waren vrouwen die in plaats van haar, slangen op hun hoofd hebben. Daarnaast hebben ze slagtanden, bronzen handen en gouden vleugels. De bekendste Gorgoon is Medusa, die uiteindelijk door Perseus gedood werd. Het spreekt voor zich dat Gorgonen geen vriendelijke wezens waren, kijk je er een aan, dan wordt je versteend. Perseus gebruikte dan ook een schild als spiegel, zodat hij Medusa niet aan hoefde te kijken.

Griffioen

Een zeer apart beest: het lichaam van een leeuw, de kop en vleugels van een adelaar, de oren van een paard en een hanenkam van schubben.

Harpijen

De Harpijen waren de dochters van Electra en Thaumas. Het waren schitterende vrouwen, maar later werden ze afgebeeld als gevaarlijke roofvogels, met het gezicht van een oude vrouw en een vies onderlichaam.

Hydra

Hak je een van de vele koppen van de Hydra af, dan groeien er twee voor terug. Herakles/Hercules bedacht echter een list, waardoor hij dit verschrikkelijke beest kon verslaan.

Minotaurus

De minotaurus had de kop van een stier en het lichaam van een mens. Hij was de zoon van Pasiphaë. Hij woonde in een labyrint, waar elk jaar zeven jongens en zeven meisjes werden geofferd. Theseus liet zich ook offeren en versloeg de Minotaurus.

Nereïden

De Nereïden waren de 50 dochters van Oceanus. Het waren nimfen die het liefst bij de zee leefden, of in de zee, bij het onderwater paleis van hun vader. Ze deden vrij weinig: zwemmen en weven waren hun dagelijkse bezigheden.

Nimfen

Nimfen zijn halfgodinnen, er bestaan verschillende soorten nimfen.

Op het land

  • Dryaden (in bomen)
  • Hamadryaden(in bomen)
  • Limoniaden (planten/bloemen)
  • Oreaden (in de bergen)
  • Napaea (in het bos)

In het water

  • Haliae
  • Najaden (zoetwater)
  • Nereïden (in de Middellandse Zee, voorbeeld: Thetis)
  • Oceaniden (in de zee in het algemeen)

Reuzen

De Griekse Mythologie kent verschillende, goedaardige en slechtaardige reuzen. Voorbeelden zijn Atlas, Prometheus, giganten, titanen en Chrysaor.

Satyrs

Satyrs zijn half mens en half bok. Ze zijn vaak in de buurt van Diosynys en doen geen vlieg kwaad. Ze houden van de geneugten des levens en verleiden mooie nimfen met hun panfluit.

Sirenen

Sirenen waren halfgodinnen met een vogellichaam en een vrouwenhoofd. Zij waren de dochters van de zeegod Phorkys of van de stroomgod Acheloüs. Sirenen zongen mooie liederen, waardoor de schepen van zeeliepen te pletter sloegen, waarna de Sirenen hun levenskracht opzogen.

Talos

Talos was een bronzen reus, die mensen doodde door zich op te warmen en hen daarna te omhelzen. Talos werd door Medea gedood.

Titanen

Er waren twaalf titanen, die net als de cyclopen kinderen waren van Gaea en Uranus. De titanen waren de ouders van de Goden. Onder hen waren zes zonen (Oceanus, Coeus, Crius, Hyperion, Iapetus en Cronus) en zes dochters (Thea, Rhea, Themis, Mnemosyne, Phoebe en Tethys.) Vrouwelijke titanen worden titaniden genoemd.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wezens uit de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent talloze wezens. Mooie wezens, lieve wezens, maar ook gruwelijke en afzichtelijke wezens. Zij…
Monster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonsters, griezels, gedrochten: de Grieken konden er wat van! In de Odyssee, het heldenepos waarin Odysseus de hoofdrol…
Griekse mythologie in Harry PotterDe populaire boekenserie van Harry Potter van J.K. Rowling, die ook verfilmd is, bevat allerlei verwijzingen naar de Gri…
Nimfen in de Griekse mythologieNimfen in de Griekse mythologieEen nimf is een Griekse godin van een lagere rang, ook wel halfgodin genoemd, die in de natuur leeft. Een halfgod is het…

Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…
Goden en godinnen van de Griekse mythologieGoden en godinnen van de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent ontelbaar veel goden en godinnen, in de mythologie worden ze dan ook gezien als de oorsprong…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.