InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Mythologie > Mytische figuur: De minotaurus

Mytische figuur: De minotaurus

Iedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste personages?

Personages

De minotaurus

De minotaurus is een soort monster met een het lichaam van een mens en het hoofd van een stier. Hij is ontstaan uit een vloek die de zeegod Poseidon uitsprak over Koning Minos van Kreta omdat hij Poseidon had beledigd. Poseidon had ervoor gezorgd dat de vrouw van Koning Minos verliefd werd op een stier. De minotaurus leeft in een labyrinth dat Koning Minos voor hem heeft gebouwd. Eens om de 7 jaar moet de minotaurus eten, zijn eten bestaat uit 7 jongens en 7 meisjes. Deze komen uit Athene.

Theseus

Theseus is de zoon van de koning van Athene, namelijk koning Aegeus. De jongen werd niet grootgebracht in Athene, wanneer hij volwassen werd moest hij van zijn moeder een rotsblok wegtillen waaronder zijn vader een zwaard en sandalen verborgen had. Nu pas mocht hij naar Athene afreizen, zijn vader tegemoet.

Ariadne

Ariadne is de bloedmooie dochter van Koning Minos.

Verhaal

Het orakel voorspelde aan Aegeus dat hij gedood zou worden door zijn eigen erfgenaam. Eigenwijs als de koning was begon hij een buitenechtelijke relatie met een vrouw buiten Athene. Met deze vrouw kreeg hij een zoon, Theseus genaamd. Toen Theseus oud en sterk genoeg was beval zijn moeder hem een rotsblok weg te rollen, waaronder zijn vader zijn zwaard en sandalen had achtergelaten en Theseus vertrok naar Athene, zijn vader tegemoet. Toen hij in Athene aankwam, werden er juist 7 jongens en 7 meisjes naar Kreta gestuurd voor de minotaurus. De Atheners moesten dit doen omdat de zoon van Koning Minos in de buurt van Athene werd gedood. Dapper als Theseus was koos hij om mee te gaan. Hij kreeg van zijn vader de opdracht de zwarte zeilen door witten zeilen te vervangen als ze levend terugkeerden. Toen Theseus, aangekomen in Kreta, een gesprek aanknoopte met Koning Minos was deze enorm onder de indruk. Maar niet enkel de koning was onder de indruk ook zijn dochter Ariadne, en zij werd op slag verliefd. Ze wou Theseus kost wat kost helpen om uit het labyrinth te geraken.

Wanneer de Atheense jongens en meisjes in het labyrinth werden gelaten, volgde Ariadne hen naar de ingang. Ze sprak Theseus aan en gaf hem een bol wol en een wonderzwaard. Theseus vroeg zicht natuurlijk af wat hij daar mee moest doen.
Maar Ariadne legde alles uit: het touw moest hij aan de klink van de poort vastbinden, zo kon hij later de weg terug vinden, en met het wonderzwaard moest hij de Minotaurus doden. Wanneer Theseus op de Minotaurus in het midden van het labyrinth stootte, gingen ze een hevig gevecht aan: de Minotaurus met een dubbele strijdbijl en Theseus met het wonderzwaard. Toch kon hij ervoor zorgen dat de Minotaurus zijn laatste adem uitblies. Nadat hij de Minotaurus had gedood volgde hij samen met de andere jongens en meisjes het touw dat hij aan de deurklink had vastgebonden.

Theseus ging samen met Ariadne naar Athene, maar onderweg laat hij haar achter op het eiland Naxos. Op dat eiland werd ze door haar bruidegom Dionysos ontvoerd naar de berg Drios. Wanneer Theseus hij zijn toch verder zette richting Athene, was hij vergeten de zeilen te verwisselen. Aegeus zag de zwarte zeilen en dacht dat Theseus het niet had overleefd op Kreta. Teleurgesteld wierp hij zich van de rotsen in de Egeïsche Zee.
© 2007 - 2019 Nathaliedw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusMythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusDe minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest. Elk jaar werden er 14 kinderen aan hem geofferd, 7 jongens en 7…
Mythen en Sagen - Daedalus en IcarusDe legende van Icarus is een zogenaamde Hybris, een Grieks verhaal dat altijd de moraal heeft "hoogmoed komt voor de val…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…
De Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschavingZo'n 4600 jaar geleden ontwikkelde zich een grote beschaving op wat nu Kreta is. Dit volk wordt nu de Minoërs genoemd. D…
Kreta in oude tijdenKreta in oude tijdenIn eerste instantie zo 6500 v.Chr. bestond de bevolking van Kreta, waarvan de herkomst onzeker is, uit jagers. Daarna kw…

Reageer op het artikel "Mytische figuur: De minotaurus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nathaliedw
Gepubliceerd: 06-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Schrijf mee!