Mythen en Sagen - Prometheus en Pandora

Mythen en Sagen - Prometheus en Pandora De uitdrukking "een doos van Pandora" wordt heden ten dage nog steeds gebezigd. De uitdrukking komt voort uit een mythe uit de Griekse Mythologie, die van Prometheus en Pandora.

Prometheus

Prometheus, zoon van Iapetus en Themis, was een der Titanen. Tijdens de Titanenstrijd stond hij aan de kant van oppergod Zeus.

Na de Titanenstrijd was alles op aarde pais en vree. De oppergod Zeus was aan de macht, en mensen bestonden nog niet. De aarde werd bevolkt door dieren. Toch ontbrak er iets: een onsterfelijk wezen dat de aarde kon regeren.

Prometheus zorgde dat hier een oplossing voor kwam. Hij pakte wat aarde en mengde er wat water doorheen. Hij maakte er een pop van en gaf hem aan Athena, die er voor zorgde dat de pop tot leven kwam. Zo ontstonden de eerste mensen. Ze waren echter nog niet zo ontwikkeld als wij nu zijn: ze waren doof en dom en konden niets. Daarom besloot Prometheus om hen dingen te leren, zoals het bouwen van huizen. Hij gaf ze echter geen vuur, wat ze wel nodig hadden om te overleven. De reden dat Prometheus de mensen geen vuur gaf, was omdat Zeus hem dat had verboden. Hij verbood hem dat omdat Prometheus hem eens had bedrogen. Toch gaf Prometheus uiteindelijk het vuur aan de mensen, waarop Zeus woedend werd. Hij strafte hem door hem vast te ketenen aan een berg in het Kaukasusgebergte. Op deze rots woonde een adelaar, die om de dag een stuk van de lever van Prometheus opat. De lever groeide steeds weer aan, dit duurde dertigduizend jaar lang, tot Prometheus werd bevrijd door de Griekse held Herakles.

Pandora

Pandora is ontstaan in opdracht van Zeus. Hij gaf Hephaistos de opdracht een vrouw te creëren, die van alle Goden een gave kreeg. Zo gaf de Godin van de Liefde, Aphrodite, haar een onweerstaanbaar uiterlijk. Ook kreeg ze een mooie stem, schitterend haar en diverse talenten. Ze kreeg echter ook de eigenschap 'Nieuwsgierigheid' mee. Pandora betekent dan ook 'alle geschenken, goed en kwaad'.

Pandora was een geschenk voor alle mensen op aarde, zij kwam daar echter niet terecht. Ze kwam in de handen van Epimetheus. In haar handen hield zij een doos. In andere verhalen wordt de doos ook wel een vat, een vaas, of een ander voorwerp genoemd. Het was haar verboden de doos te openen.

Zoals al eerder gezegd, was Pandora echter te nieuwsgierig. Ze opende de doos waardoor alle ellende die je maar kunt bedenken op aarde terechtkwam. Ziektes, armoede, oorlog... Van schrik deed Pandora snel de doos weer dicht, maar het was al te laat. Aan het mooie leven op aarde was in een klap een einde gekomen.

In de doos zat echter ook Hoop. Pandora en Epimetheus hoorden steeds een stem uit de doos komen, die fluisterde en smeekte om haar eruit te laten. Uiteindelijk besloten Pandora en Epithemeus om de doos nogmaals te openen, waardoor de Hoop eruit kon vliegen. Doordat de Hoop bij de mensheid terecht kwam, konden die voortaan alle ellende op aarde doorstaan.

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De doos van PandoraDe doos van PandoraDe eerste vrouw in de Griekse mythologie was Pandora. Zeus was boos en schonk in zijn woede een vrouw aan de man. Het ve…
Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieBegrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Iapetus & ClymeneGriekse mythologie: De nakomelingen van Iapetus & ClymeneVolgens de Griekse mythologie was de Titaan Iapetus een zoon van de godin Gaia (de aarde) en de god Ouranos (de hemel) w…
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…

Mythen en Sagen - Eros en PsycheMythen en Sagen - Eros en PsycheHet verhaal van Eros en Psyche - de jongste dochter van Aphrodite en Adonis - is niet heel bekend in de Griekse Mytholog…
Zeus: de Griekse oppergodZeus: de Griekse oppergodZeus is de oppergod uit de Griekse mythologie, die heerst vanop de berg Olympus. Hij beheerst alle goden. Hier info over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LwcyD, Pixabay

Reageer op het artikel "Mythen en Sagen - Prometheus en Pandora"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeannine, 27-09-2009 10:48 #2
In 1969 speelde ik tijdens een schoolvoorstelling de hoofdrol van Pandora, waarschijnlijk doordat ik in die tijd zo´n goddeliijk haar had. Tip: doe iets met een pruik!

Florence, 31-12-2008 16:58 #1
Ik heb het boek: ''Griekse en Romeinse Mythen en Sagen'' moeten lezen voor school. Nu moeten wij echter een kunstwerk over het boek maken. Dit verhaaltje vond ik het mooiste, dus heb ik beslist hier iets over te maken. Maar wat ik echter moet maken. Daar heb ik nu eens geen flauw benul van. Mijn vraag is nu: Heeft U misschien nog een tip voor dit werkje. Is er misschien nog iets in het verhaal wat erg belangrijk is of heeft U er een idee voor?

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Special: Griekse Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!