Zeus: de Griekse oppergod

Zeus: de Griekse oppergod Zeus is de oppergod uit de Griekse mythologie, die heerst vanop de berg Olympus. Hij beheerst alle goden. Hier info over de oorsprong van zijn naam, zijn daden, geliefden,...

Oorsprong van de naam Zeus

Zijn naam is verwant met het Indo-Europese Djev (stralende), en het latijnse dies (dag). Dit duidt op verwantschap met zijn taken en functie: hij is voornamelijk hemelgod. Over alles wat in de natuur gebeurde, had hij de macht. Zo kon hij bliksems oproepen, wolken bijeendrijven, regen en sneeuw oproepen,... Dit is ook één van de redenen waarom hij altijd hoge bergen als verblijfplaats had: de Ida op Kreta, de Lycaeus in Arcadië,... Zijn meest bekende verblijfplaats was wel de Olympus in Thessalië.

Zijn heilige vogel was de adelaar (dit was ook het teken voor bliksem), zijn heilige boom de eik, en zijn schild de aegis. Hij gaf voortekenen door aan de mens door middel van bliksems, donderslagen vluchten van vogels en regenbogen.

Al vanaf de Mikeense tijd (1600 tot ca. 1100 v.C) was hij de centrale god in het Griekse Pantheon (dit wil zeggen: alle goden). Hij was het hoofd van de godenfamilie, naar de hoofden van de grote, machtige families op aarde. Heel zijn familie woonde samen met hem op de berg Olympus, en ze moesten hem allemaal gehoorzamen. Alle koningen en vorsten kregen hun macht van Zeus, en moesten tegen hem dus verantwoording afleggen. Hij was ook de god van de raad, de beschermer van de volksvergadering en de controleur van de eed.

Zeus' strijd met Kronos

Kronos was de vader van Zeus. Hij had ooit van een orakel gehoord dat één van zijn zonen hem van de troon zou stoten. Hierdoor verzwolg hij al zijn kinderen. Rheia, de moeder van Zeus, wist Zeus' geboort echter geheim te houden, en zo ontsnapte hij aan deze gruwelijke dood. Hij werd opgevoed door nimfen in een verre donkere grot in Kreta. Toen Zeus volwassen was, ging hij naar zijn vader en vertelde hem de waarheid over zijn geboorte. Zeus eiste ook dat Kronos al de rest van zijn kinderen teruggaf. Deze waren immers godenkinderen, en dus onsterfelijk. Hierdoor ontstond er een hevige strijd tussen vader en zoon.

Kronos had hulp van alle Titanen. Zeus bevrijdde echter de Cyclopen, honderdkoppige reuzen, uit de gevangenis van Kronos, en kreeg daarom hun hulp. De cyclopen konden bliksemschichten maken, en deze werden door Zeus net zolang tot hij de overwinning behaalde naar beneden geslingerd. Door deze overwinning werd Zeus baas over de hele wereld. Al zijn verzwolgen broers en zussen werden teruggehaald. Dit waren onder andere Hades, Hera en Poseidon. Met deze goden werd een nieuwe generatie gesticht: die van de Olympische goden.
© 2007 - 2025 Lukasvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
Griekse mythologie, godin HestiaMisschien wel de meest bescheiden en onbekende godheid vanuit de Griekse mythologie is Hestia. Zij bemoeide zich niet me…

Mythen en Sagen - Prometheus en PandoraMythen en Sagen - Prometheus en PandoraDe uitdrukking "een doos van Pandora" wordt heden ten dage nog steeds gebezigd. De uitdrukking komt voort uit een mythe…
Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
Lukasvv (14 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.