16 verschillende Griekse mythes

In dit artikel wil ik jullie zo kort mogelijk 16 verschillende mythes voorstellen. Je kan ze allemaal lezen of gewoon even kijken welke je interesseren.

De zeven granaatappelpitten

In de eerste mythe wordt de dochter van de godin Demeter, te weten Kore, opgesloten in de onderwereld. Natuurlijk gaat de moeder (die godin van de vruchtbaarheid en het huwelijk is) hier tegen in. Ze zorgt ervoor dat er niets meer op de aarde vruchtbaar is. De god Heras (god van de vruchtbaarheid) ziet dat de mensen hieronder leiden en laat Kore vervolgens vrij. Maar al snel komen ze erachter dat Kore in de onderwereld heeft gegeten en volgens het orakel mag iemand die in de onderwereld heeft gegeten niet meer terug naar boven. Ze raadplegen vervolgens Zeus (de oppergod) die besluit dat Kore daarom drie maanden per jaar in de onderwereld moet leven en negen maanden per jaar in de bovenwereld. Deze mythe verklaart waarom het drie maanden per jaar koud en triestig is (de winter).

Glaucos en Scylla

Op een dag valt een visser in het water en hij verandert in een zeedier. Maar al snel wordt hij verliefd op een soort van zeemeermin. Maar er is een probleem want het ander zeedier is niet verliefd op hem. Hij kreeg toen het idee om naar het eiland van de machtige tovenares Circe te zwemmen, om haar te vragen of zij geen drankje wilde maken, dat de zeemeermin op hem verliefd zou maken. Maar de tovenares vond de visser zelf wel aantrekkelijk en maakte een drankje wat het meisje veranderde in een zeemonster. De visser was zo boos dat hij heel ver van Circe en van het zeemonster weg zwom.

De merries van Diomedes

Deze mythe gaat over de god Hercules die in een vlaag van waanzin zijn eigen kinderen dood. Als straf moet hij acht opdrachten vervullen. Zeven van de acht lukken zeer goed zonder problemen. Als achtste opdracht moet hij De merries van Diomedes stelen en deze vervolgens naar de koning brengen. Wat de koning er niet heeft bijverteld is dat de merries mensenvlees eten. Op een gegeven moment laat hij het hulpje (wat de koning had meegestuurd) en de merries even alleen en wanneer hij terugkomt liggen er botten van het hulpje en staan de merries te kijken alsof er niets is gebeurd. Hercules had het echter door en neemt de merries vast met de ijzeren ketting in plaats van met het touw en zo kan hij ze veilig naar de koning brengen.

De doos van Pandora

In deze mythe hebben Prometheus en de god Zeus ruzie. Zeus als oppergod bedenkt een list. Hij laat namelijk een beeldhouwer een vrouw voor Prometheus maken. Prometheus neemt deze vrouw in huis maar waarschuwt haar de doos die op tafel ligt niet te openen. Natuurlijk is de vrouw zo nieuwsgierig dat ze de doos opent wanneer haar huisgenoot weg is. Prometheus kwam op dat moment echter net thuis. Hij ziet de vrouw aan het doosje zitten en kan net op tijd het doosje terug dicht doen. Door deze doos te openen heeft de vrouw heel veel ellende op de wereld los gelaten, alleen de hoop zat nog in het doosje.

Het hoofd van Medusa

De vijfde mythe gaat over de god Polydektes die met Danaë wou trouwen, maar Danaë wou dit niet en Polydektes kon haar niet dwingen omdat hij schrik had van haar zoon. Hij trouwde daarom met een andere vrouw en nodigde Persues (haar zoon) uit op het trouwfeest. Perseus was echter arm en kon geen cadeau meebrengen. Polydektes zei dat hij kwaad was en gaf hem als opdracht dat hij aan hem een van de hoofden van de Gorgonen moest bezorgen. Hiermee dacht Polydekens dat hij vrijspel had met de moeder omdat de Gorgonen niet te doden waren. Maar intussen leerde Athena aan Perseus hoe hij een Gorgoon moest doden. Ze leerde dat als je de Gorgoon Medusa wou doden je niet in haar ogen mocht kijken, omdat haar ogen je verstenen als je erin kijkt. Dus Perseus onthoofde Medusa zonder in haar in de ogen te kijken. Niet veel later hoorde hij dat Polydektes met zijn moeder wou trouwen, maar ook deze dappere jongen had een plan. Hij ging met het hoofd naar Polydektes en richtte het hoofd naar hem waarop Polydektes in een stenenbeeld veranderde.

Het oordeel van Paris

Deze mythe vertelt het verhaal over twee goden die gaan trouwen, maar om ruzie op het feest te voorkomen hadden ze de god van de ruzie (Eris) niet uitgenodigd. Eris was om die reden kwaad en tussen de drie dames, Hera, Athena en Aprhodite, gooide hij een gouden appel op de grond waarop stond: “voor de mooiste”. Natuurlijk ontstond er ruzie tussen de drie godinnen over wie de mooiste was, dus gingen ze het aan Zeus vragen. Hij wou ook geen een van hen tegen zich hebben, dus ging hij het vragen aan een buitenstaander, namelijk Paris een arme herder. Hij koos vervolgens Aphrodite omdat zij hem de koningin van Sparta beloofde.

De Achilleshiel

Bij de geboorte van Achilles wordt hij door zijn moeder in de rivier de Styx gestopt. Zij doet dit omdat alles wat het water van de rivier aanraakt onsterfelijk wordt. Ze houdt hem met zijn enkel vast waardoor deze dus niet onsterfelijk is. Hierdoor is hij de held van de Grieken en de grote schrik van de Trojanen. Een vriend van hem wil de Trojanen ook eens laten schrikken en vermomt hem als Achilles en het lukt. Hij verdrijft de Trojanen, maar al snel komt een zekere Hector erachter dat het niet de echte Achilles is en hij vermoordt de nep-Achilles. Toen Achilles al dit nieuws hoorde was hij kwaad en vermoorde hij Hector. De god Apollo die de hele tijd had toegekeken was ook woest en vertelde de arme herder Paris wat de zwakke plek van Achilles was. Zo doodde de herder Achilles met een pijl in zijn enkel.

De weefwedstrijd

De achtste mythe gaat over een vrouw Archanne die zeer goed kan weven en ze denkt dat ze beter kan weven dan de god Athena. Dus houden ze een wedstrijd en Archanne wint. Natuurlijk wordt Athena kwaad (ze is namelijk godin van de oorlog) en ze verandert Archanne in een spin.

De geschiedenis van de panfluit

Op een dag wordt een man verliefd op een vrouw, maar de vrouw was niet op hem verliefd en ze vlucht. Op een gegeven moment komt ze aan bij een rivier en ze smeekt de riviergod om hulp. Deze helpt haar en verandert haar in riet. De man komt aan en ziet of hoorde niemand en begint uit verdriet riet af te snijden, te verdelen in stukjes en er vervolgens op te spelen.

Orpheus in de onderwereld

Deze mythe gaat over Orpheus die verliefd wordt op een vrouw maar deze vrouw sterft. Orpheus gaat naar de onderwereld en begint aan de ingang van de onderwereld te zingen. Hierdoor wordt de baas van de onderwereld, Hades, ontroert en hij zegt dat Eurydice zijn vriendin terug mag, maar dat hij haar niet mag aankijken tot ze allebei terug in het zonlicht staan. Orpheus kan de verleiding niet weerstaan en kijkt op het laatst toch naar zijn vriendin en Hades besluit daarop om haar terug op te sluiten. Hierdoor is Orpheus heel verdrietig en hield hij niet meer van de vrouwen. Omdat hij toen vrouwen haatte werden de mensen boos op hem en op een dag vermoordt een stel nimfen hem. Zo kwam hij in de onderwereld en was hij terug bij zijn geliefde.

Het raadsel van de Sfinx

De elfde mythe gaat over sfinx die op de weg naar Thebe staat en er aan iedere reiziger een raadsel vraagt namelijk: "Welk schepsel gaat 's morgens op vier benen, 's middags op twee en 's avonds op drie benen?". Niemand had tot nu toe het antwoord geraden en telkens peuzelde de sfinx die personen op. Tot er op een dag een man, Oedipus, was en hij antwoorden de sfinx: “Het is de mens. Want in de ochtend gaat hij als baby op handen en voeten, in de middag van zijn leven gaat hij op twee benen, en in zijn levensavond, als hij oud is, loopt hij met een stok.” en het was juist. Hij mocht binnen en als beloning werd hij koning van Thebe en mocht hij trouwen met de koningin Jocaste.

Het magische bed van Procrustes

De weg van Athene naar Troizen was een weg die weinig mensen overleefden en hiervoor waren vijf redenen. De eerste was een man genaamd Periphetes die de mensen met een enorme knuppel de schedel insloeg, de tweede reden was een man genaamd Sinis die gewoonte had de mensen met een pijnboom weg te katapulteren, de derde reden was Kerkyon die met de mensen worstelde en ze zo vermoordde, de vierde was Skeiron, hij trapte de mensen van de rotsen en als je dit alles had overleefd dan was er op het einde nog een man Procrustes die een vriendelijk mens leek. Hij bood je iets aan om te eten, maar daarna stopte hij je in zijn magisch bed met aan het hoofdeinde een trommel en aan het voeteinde een mes. Als je te groot was voor het bed hakte hij je voeten af en als je te klein was dan leurde hij je uit.

Het oog van de cycloop

Odysseus geraakt samen met zijn vrienden gevangen op een eiland vol met cyclopen en hij wil ontsnappen. Hiervoor voert hij de bewakercycloop dronken en steekt zijn oog uit. Wanneer de reus ’s ochtends terug wakker wordt voelt hij rond in het duister in de gevangenis en hij wordt kwaad omdat zijn gevangenen weg zijn. Vervolgens laat hij zijn schapen uit en aait ze. Wat de cycloop niet ziet is dat Odysseus en zijn vrienden eronder vastgebonden zitten. Wanneer de schapen eindelijk buiten zijn komen ze onder de schapen uit en lopen ze weg met de schapen op een boot en ontsnappen zo aan de cyclopen.

Narcissus

De veertiende mythe gaat over een knappe jongen man genaamd Narcissus. Er werd een meisje verliefd op hem maar hij wees haar af. Het meisje was zo verdrietig dat ze ging klagen bij Aphrodite. Aphrodite als godin van de liefde zorgde ervoor dat de jonge man op zichzelf verliefd werd. Hij zat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan de vijver naar zichzelf te kijken, maar op een dag kon hij er niet meer mee leven en pleegde hij zelfmoord. Aphrodite veranderde het lijk naast de vijver in een bloem en nu vind je nog steeds narcissen bij vijvers.

De Minotaurus

Op een dag krijgt een koning een witte stier, om te offeren. Maar na een tijdje wordt hij gehecht aan het dier en hij offert een andere stier aan de goden. Deze zijn daarom kwaad en zorgen dat zijn vrouw verliefd wordt op de stier. Ze maakt een houten stier en ze kruipt erin. De witte stier heeft het niet door en wordt verliefd op haar. Ze maken zelfs een kind, een Minotaurus, dit is een kruising tussen een mens en een stier. De koning moet dit dier niet hebben en sluit het op in een labyrint. De koning besluit ook dat er jaarlijks iemand geofferd moet worden aan de stier. Een jonge man uit Athene stelt zich kandidaat. Na een tijdje wordt de dochter van de koning verliefd op hem. Ze besluit hem te helpen. Ze vraagt aan de persoon die het labyrint gemaakt heeft de weg naar de Minotaurus. Ze koopt ook nog een zwaard en een touw. En zo kan de jongeman naar de Minotaurus. Hij steekt hem dood en volgt dan het touw wat hij zelf heeft afgerold. Aan het uiteinde staat de dochter en zo dood de dappere Athener de Minothaurus.

De honden van Aktaioon

Deze laatste mythe gaat over een herder genaamd Aktaioon die veel jachthonden had. Deze waren afgericht om op herten te jagen en op een dag gaat Aktaioon met zijn honden door het bos wandelen. Per ongeluk komt hij de god Artemis naakt tegen. De god denkt dat hij haar bespiedde en ze verandert hem in een hert waardoor de honden achter hem aanzitten en hem dan vermoorden.
© 2010 - 2024 Pcoenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom Grieks te kiezen op een gymnasiumWaarom Grieks te kiezen op een gymnasiumNaast de Romeinse grootmacht bestond er voor de geboorte van Jezus Christus nog een zeer ontwikkeld volk: de Grieken. He…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…

De fabelachtige EenhoornDe fabelachtige EenhoornIedereen heeft wel eens van de eenhoorn gehoord of er een afbeelding van gezien. Velen beschouwen de eenhoorn als een ed…
De legende van Enuma ElishEnuma Elish is een oude Babylonische tekst bestaande uit zeven kleitabletten, een mythe die beschrijft hoe de wereld zou…
Pcoenen (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.