Betekenis van vormen en symbolen of tekens

Betekenis van vormen en symbolen of tekens We zien ze dagelijks om ons heen, vierkanten, cirkels, driehoeken, rechthoeken enzovoorts. Vaak zijn vormen terug te vinden in allerlei objecten en kunnen een betekenis aanduiden. Ook symbolen als een hagedis, slang of een hoefijzer hebben een betekenis. Symbolen, tekens en vormen kunnen staan voor een bepaalde kracht of een bepaald element. Ze kunnen een gevoel opwekken en we relateren ze vaak aan iets. De betekenis van vormen gaat vaak tot ver in de geschiedenis terug. De betekenis van vormen, symbolen of tekens gaat terug tot ver in de geschiedenis. Toch is betekenis van vormen vaak niet veranderd. Vormen zien we dagelijks om ons heen op tv maar ook in tijdschriften, boeken, op oude gebouwen en op het internet. Vaak zien we de vormen wel maar de betekenis kennen we niet. Op markten komen we vaak sieraden tegen met hangertjes in een bepaalde vorm. Het is daarom leuk te weten wat deze vormen nu eigenlijk betekenen. Het kan voorkomen dat vormen in andere religies en culturen andere betekenissen hebben, maar vaak zijn de basisbetekenissen gelijk. Soms worden vormen en symbolen met elkaar gecombineerd, dit kan resulteren in een andere betekenis.

De betekenis van een vierkant

Het vierkant staat onder anderen voor de fysische wereld en mannelijkheid.

De betekenis van een cirkel

Een cirkel staat onder anderen voor eenheid en vrouwelijke kracht. In het hindoeïsme en boeddhisme staat de cirkel met in het midden een stip voor de vermenging van mannelijke en vrouwelijke krachten.

De betekenis van een driehoek

De driehoek staat met de punt naar boven onder anderen voor het symbool vuur en mannelijkheid. Met de punt naar beneden staat de driehoek onder anderen voor het symbool vrouwelijkheid en water.

De betekenis van het wiel

Het wiel staat onder anderen voor eenheid en evolutie.

De betekenis van een Yin Yang

Ying Yang staat voor harmonie tussen tegengestelden. Bijvoorbeeld man/vrouw.

De betekenis van de maansikkel

De maansikkel staat onder anderen voor de oudere godin, de oudere vrouw. Ook als teken voor de maangod Nannar.

De betekenis van een cirkel gevuld met een kruis

Dit symbool kan verwijzen naar de vier geesten in de richtingen noord, zuid, west en oost. Ook kan het verwijzen naar de vier elementen water, vuur, lucht en aarde.

De betekenis van een pentagram

De pentagram vertegenwoordigd, met de punt naar boven, voor onder anderen heksen de vier basis elementen; wind, vuur, aarde en water. Met de punt naar beneden staat het onder anderen voor satanisme.

De betekenis van het oog van Ra

Het oog van Ra staat voor de Egyptische zonnegod.

Yin YangYin Yang

De betekenis van het sleutelkruis (Ankh kruis)

Deze sleutel duidt op de mysteries tussen hemel en aarde. De sleutel wordt ook wel de levenssleutel genoemd.

De betekenis van het hakenkruis (swastika)

Dit is een symbool in de vorm van een kruis met aan de uiteinde haken. Het hakenkruis is het heiligste teken uit het Hindoeïsme en Jaïnisme en staat voor geluk en bescherming. In de Westerse wereld heeft het hakenkruis een negatieve lading doordat het teken is misbruikt door de naziís. Het woord swastika is afkomstig uit het Sanskriet.

De betekenis van een vlinder

Een vlinder kan staan voor vrolijkheid en dansen. Ook kan de vlinder staan voor een overgang naar iets anders, bijvoorbeeld een ander leven. In China wordt de vlinder gezien als brenger van vreugde en geluk in het huwelijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen van de betekenis van vormen en symbolen. Meer informatie is veelal terug te vinden in boeken . Niet alleen vormen symbolen kunnen een betekenis hebben maar ook stenen, namen, kleuren enzovoorts.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Dagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenDagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenSymbolen en pictogrammen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn onder meer te vinden in de beelde…
Tekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolTekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolSemiotiek of semiologie wordt ook wel de tekenleer genoemd. Bij semiotiek gaat het om het wezenlijke karakter, het ontst…
Kunst AboriginalsKunst AboriginalsAboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Ze wonen al zoín veertig- tot zestig duizend jaar op dit con…

Sheherazade, het verhaal van 1001 nachtSheherazade, het verhaal van 1001 nachtDe duizend-en-een verhalen die wij tegenwoordig kennen als De verhalen van 1001 nacht, stammen uit de negende eeuw, waar…
Hoe ontstond het mysterie van de vampier?Hoe ontstond het mysterie van de vampier?De vampier is een ondood wezen die het bloed van een mens of dier nodig heeft om te overleven. Overdag slaapt de vampier…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.