Kunst Aboriginals

Kunst Aboriginals Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Ze wonen al zon veertig- tot zestig duizend jaar op dit continent. De Aborigines kunsttraditie is tevens de oudste ter wereld. Al 50 duizend jaar geleden werden er rotstekeningen gemaakt en deze zijn vele malen ouder dan de rotstekeningen uit europa. Deze eerste bewoners kwamen hoofdzakelijk uit het noorden maar hebben zich later verspreid over het hele land. Voor de aboriginals zijn respect en kennis van de natuurlijke wereld heel belangrijk. Zoals ze natuurlijke kenmerken hebben maar ook menselijke, van jaloers zijn tot boosheid, overspel en wraak, vreugde en plezier, hebben ze ook bovennatuurlijke gaven want ze verrichten wonderbaarlijke daden. Ze geven het landschap haar huidige vorm, stellen regels op voor de menselijke samenleving, zijn verantwoordelijk voor leven en dood en kunnen zichzelf veranderen van bijvoorbeeld een aards wezen tot maan of sterren.

Aboriginals worden vaak ook vergeleken met de indianen vanwege hun vergelijkbare binding met de natuur. Ze willen een wezenlijk kenmerk van het bestaan namelijk de alles omvattende eenheid tussen natuur, mens, dier en kosmologie die ze zien als het Goddelijke. Aborigines kunst is ontdekt in Australië tijdens de kolonisatie in 1788. Ze verkochten verschillende prachtige beschilderde voorwerpen zoals boemerangen, schilden, speren enz. toen ze contact kregen met de blanken. In hun werken komen vaak concentrische cirkels en lijnen, verschillende vormen en structuren voor.

Bijzondere kunst

Deze kunst is krachtig, energierijk en betekenisvol vanwege de symboliek die ze in hun droombeelden weergeven.

De patronen en tekens die gebruikt worden vormen een visuele, symbolische taal die een betekenis overbrengt maar dan wel uit een andere wereld. Een schilderij is vaak een weergave van een bestaande plaats die verbonden is met een voorouder.

In principe is het een landkaart met een ziel. De tekeningen stellen allemaal landschappen voor of figuren in landschappen. Het zijn ook ceremoniën, mythen, legenden en heilige uitspraken over de betekenis van het leven. De symbolen en motieven hebben een iconografische kracht van religieuze symbolen zoals geldt voor het kruis, de heilige maagd, de Mandala of Boeddha.

De schilderijen zijn vaak zo prachtig zonder dat ze ooit naar een kunstacademie geweest zijn en vaak hebben ze nog nooit een school doorlopen. De schilderijen worden met natuurlijke verfstoffen geschilderd op boombast. Deze is alleen in de regenperiode beschikbaar en dan alleen ook op een zware kwaliteit papier. Ze schilderen op een effen achtergrond waardoor de patronen en figuren die er op geschilderd worden meer naar voren komen.

Dotpainting

Aboriginals gebruiken dotpainting (stippen schilderen) als een manier om een verhaal te vertellen en vast te leggen van rituele praktijken, het door geven van verhalen zowel mondeling als door middel van kunst en muziek. Het is een traditionele vorm van beeldende kunst. Het doek is bedekt met kleine puntjes verf welke patronen en symbolen crieëeren. Deze stiptechniek zie je in bijna alle schilderijen, houten sculpturen, zandtapijten, lichaamsversieringen etc. terug.

Het zijn prachtige vormen om je daar in te verdiepen. Tevens is het schilderen van stippen zeer meditatief en rustgevend. De kleuren die ze gebruiken zijn zeer beperkt. De basispigmenten die ze gebruiken zijn maar vier kleuren namelijk: rood, geel, zwart en wit. Af en toe wordt een blauwe tint gebruikt of worden de primaire kleuren gemengd tot roze, oranje of grijs. De rode kleuren, met bruine schaduwen, en de gele tinten worden verkregen uit okers, zoals oxiden, bloedsteen, ijzererts en limoniet. Wit wordt vrolijk gemaakt door pijpaarde, terwijl zwart verkregen wordt uit een type mangaanerts, of houtskool van de bast en het hout van bepaalde bomen. Bij deze schilderingen van deze Aborigines krijg je weer voeling met de aarde en het leven in de natuur. De kleuren, cirkels, vormen en symbolen geven je een aards en inspiratief gevoel.
© 2010 - 2024 Boudrielly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekenen in de bovenbouw, aboriginals dotpaintingTekenen in de bovenbouw, aboriginals dotpaintingDe Aboriginals staan om verschillende redenen bekend. Een daarvan is hun kunst, door middel van dotpainting (het schilde…
De strijd van de aboriginalsJe kunt de aboriginals vergelijken met de jager verzamelaars. De vrouwen en kinderen zochten bessen en de mannen joegen…
Australië, een mooi en divers landAustralië, een mooi en divers landAustralië een continent en land. Het staat bekend als één van de meest diverse landen, met diersoorten die alleen daar l…

De West-Indische Compagnie; Europa gaat verderIn de achttiende eeuw begonnen de landen uit Europa over de hele wereld te varen, ze beperkten zich niet alleen maar tot…
De betoverende woorden van de BardAls de bard zijn verhaal begon waren de dorpelingen muisstil. Zijn magische woorden raakten iedereen diep. De bard nam z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TwistedFrog, Pixabay
  • De aboriginal Gallery of dreamings- ISBN 1876167122 Aboriginal Art - Rosabella Ryder
Boudrielly (1 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.