Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45

Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45 De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de De Liberation Route is ontstaan in het Airborne Museum van Oosterbeek. 23 Luisterplekken op enorme veldkeien presenteren de bevrijdingsroute rondom Arnhem/Nijmegen. Bij de luisterkei is een fragment van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog rondom de halteplaats te horen. Inmiddels is de route internationaal uitgebreid. naar 320 gedenkplaatsen door de Belgische Ardennen en Normandië. Op de nieuwe route is meer gebruik gemaakt van bestaande monumenten en plaquettes. Alleen waar niets te zien is, maar waar wel een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden zijn luisterkeien geplaatst. De Liberation Route is uitgegroeid tot een fenomeen van Europese allure met een afstand van 3000 kilometer.Een toeristische trekpleister met wandelroutes, fietstochten, motor- en autoroutes en zelfs scooterroutes.
Bron: Arch, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Arch, Wikimedia Commons (CC0)

Geschiedenis op grote luisterkeien

Het idee voor de De Liberation Route is ontstaan in het Airborne Museum van Oosterbeek. In 2008 begonnen met 23 luisterplekken op enorme veldkeien die de bevrijdingsroute rondom Arnhem/Nijmegen presenteerden. In 2012 is deze route uitgebreid en volgt het spoor van de bevrijders vanaf Noord-Brabant tot op de Veluwe. Het aantal luisterkeien werd uitgebreid tot 130 in Gelderland en 25 in Noord-Brabant. Alleen al in Gelderland komen nu al meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. Een aantal dat snel groeit. Er zijn vele wandelroutes, fietstochten, motor- en autoroutes en zelfs scooterroutes op diverse gedeelten uitgestippeld. Men kan eendagstochtjes of meerdaagse tochten maken. Daarmee is de Liberation Route uitgegroeid tot een toeristische trekpleister.

Een indrukwekkend hoorspel bij de halteplaats

Bij de luisterkei is een fragment van een gebeurtenis uit de oorlog rondom de halteplaats te horen. Men staat bij de steen, toetst een telefoonnummer of zet een zelf meegenomen of gehuurde mp3-speler aan en het fragment wordt gestart. De hoorspelen zijn ook te downloaden via de website: www.liberationroute.nl.

D-Day. start van de bevrijding / Bron: Robert F. Sargent, U.S. Coast Guard, Wikimedia Commons (Publiek domein)D-Day. start van de bevrijding / Bron: Robert F. Sargent, U.S. Coast Guard, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Liberation Route maakt een omgekeerde opmars. Van Nederland naar Normandië

De route is inmiddels over de Nederlandse grens gegaan. Er is gewerkt aan 320 gedenkplaatsen door de Belgische Ardennen en Normandië en in gebruik sinds 6 juni 2014. De dag waarop de 70ste verjaardag van D-Day werd herdacht.

Een fenomeen van Europese allure

De stranden van Normandië, waar de geallieerden op 6 juni 1944 de start van de bevrijding van Europa begonnen zijn goed voor 4,5 miljoen bezoekers per jaar. Behalve Normandië haken het zuiden van Engeland en steden als Parijs, Berlijn en Warschau aan. Daarmee is de Liberation Route een fenomeen van Europese allure met een afstand van 3000 kilometer. Op deze nieuwe route wordt meer gebruik worden gemaakt van bestaande monumenten en plaquettes. Alleen waar niets te zien is, maar waar wel een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden zijn luisterkeien geplaatst.

Van Oosterbeek tot het Europees Parlement

Het Europees Parlement zag het belang van deze indrukwekkende route en kwam over de brug met een bijdrage van 6 miljoen euro. Dit bedrag is gebruikt om:
  • De route overzichtelijk en modern te houden. Modern betekent uiteraard digitaal via mobiele apps. .
  • Een grote databank aan te leggen over de bevrijding. De universiteiten van Nijmegen, München, Southampton en Warschau werken daaraan mee.

Drie grote oorlogsmusea in Gelderland en Noord-Brabant

  • Airborne Museum in Oosterbeek.
  • Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.
  • Oorlogs-en Verzetsmuseum in Overloon.

Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek
Het Airborne Museum 'Hartenstein' is gevestigd in het voormalig hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de Slag om Arnhem.
  • Het museum vertelt het verhaal over de slag om Arnhem
  • Er is een grote wapencollectie, kleding en uitrustingsstukken.
  • Interviews met ooggetuigen, foto's en video's.
  • Het hoogtepunt is de Airborne Experience. Daar kan de bezoeker zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Het geluid van bommen, geweren is daarbij zeer indrukwekkend. De Airborne Experience is met veel prijzen bekroond.
  • Rond het museum zijn perimeterwandelingen uitgezet. Perimeters zijn verdedegingslinies in de vorm van hoefijzers

Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek

  • Het bevrijdingsmuseum vertelt het verhaal van de bevrijding van het Rijk van Nijmegen, Nederland en Europa.
  • Diorama's brengen de geschiedenis tot leven.
  • Typische geuren geven een extra dimensie.
  • Originele filmbeelden en muziek uit de jaren veertig completeren een indrukwekkend bezoek.

Oorlogs-en Verzetsmuseum in Overloon

Liberty Park van Overloon met aandacht voor:
  • Vervolging en bezetting.
  • De rol van het verzet.
  • D-Day
  • De Slag om Overloon tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland.
© 2008 - 2025 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Draisinen' bij Arnhem: fietsen op het spoorFietsen op het spoor. Een actief middagje uit in de omgeving van Arnhem? Leuk om te doen met iets oudere kinderen (6 tot…
Het Utrechtpad etappe 5: Veenendaal-West – ScherpenzeelHet Utrechtpad etappe 5: Veenendaal-West – ScherpenzeelHet in totaal 162 kilometer lange Utrechtpad bestaat uit negen etappes die afzonderlijk van elkaar gelopen kunnen worden…
Via Verde CataloniëVia Verde CataloniëDe letterlijke betekenis van de Via Verde is groene weg. In heel Spanje zijn er enkele gebieden met een Via Verde en een…
Walking, een boekje over wandelenrecensieWalking, een boekje over wandelenWandelen, de ene voet voor de andere zetten, is zonder meer een van de oudste menselijke activiteiten. In het boekje 'Wa…

Warlords in SomalieWarlords in SomalieDe Warlords in Somalië hebben op dit moment dus erg veel macht. Het zijn de krijgsheren van tegenwoordig. Een krijgsheer…
De Vietnamoorlog van aanleiding tot gevolgDe Vietnamoorlog van aanleiding tot gevolgDe Vietnamoorlog is een gebeurtenis die nooit vergeten zal worden. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd tijdens deze…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 03-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.