Warlords in Somalie

Warlords in Somalie De Warlords in Somalië hebben op dit moment dus erg veel macht. Het zijn de krijgsheren van tegenwoordig. Een krijgsheer is een militair en politiek leider van een stam of kolonie van mensen. Ze hebben de controle over een beperkt klein gebied en zijn onafhankelijk van de centrale overheid. Het zijn dus eigenlijk een soort gangsterleiders of piraten op het vaste land die hun ‘beroep’ op grote schaal uitoefenen.

Warlords

Warlords komen eigenlijk alleen voor als een bepaald land geen centraal gezag meer heeft of uit elkaar is gevallen. De lokale leiders kunnen dan alles doen en laten wat ze willen zonder daarvoor gestraft te worden of in de gaten te worden gehouden door de overheid. Dit ‘fenomeen’ bestaat al eeuwen, een goed voorbeeld hiervan is ten tijde van het uiteenvallen van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw. Plaatselijke gouverneurs riepen zich uit tot onafhankelijke machthebbers en persten zoveel mogelijk geld en goederen uit hun onderdanen. Tegenwoordig komen Warlords dus ook voor in gebieden zonder een goed georganiseerd centrale overheid of zelfs zonder centrale overheid. Tegenwoordig zijn ze dus ook te vinden op plekken als Colombia, Afghanistan en Kongo.

Somalië

In Somalië zijn de Warlords eigenlijk aan de macht gekomen nadat Siad Barre werd afgezet als dictator. Hij probeerde daarvoor nog de toenemende menigte die tegen hem was te verkleinen door de clan rivaliteit te vergeren en ze uit te lokken tegen elkaar. Dit werkte niet zoals hij hoopte want hij werd alsnog afgezet. Maar het was hem wel gelukt de clans tegen elkaar op te zetten. Dit zorgde er dus ook voor dat de jaren erna een burgeroorlog uitbrak waarin heel veel mensen de dood vonden.

De leiders van de clans werden dus de Warlords, zij wilden wraak op de rivaliserende clans en deden er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Iedereen die afkomstig was van een rivaliserende clan werd ter dood veroordeeld of zij of hij nou had gevochten of niet. Gevangengenomen mensen werden gemarteld en verminkt om er maar voor te zorgen dat ze nooit meer zich zouden aansluiten bij hun clan. Verkrachtingen en vee plunderingen kwamen voor om de rivaliserende clans tegen te werken.

Als een Warlord met zijn clan dan een gebied had veroverd, werd er niks ondernomen door de Warlord om het welzijn van zijn mensen te verbeteren of om een openbaar bestuur op te zetten. De Warlord had de macht en profiteerde in zijn eentje met zijn belangrijkste onderdanen van alle veroveringen. De Warlords rekruteerden hun troepen niet alleen op basis van het desbetreffende clanlidmaatschap maar ze kregen in ook een deel van de geroofde buit in het vooruitzicht gesteld. Maar zodra een buit binnen was werden de clanleden afgeperst en kregen ze zo goed als niets. Dit gebeurde in het hele land en omdat het een grote chaos was kwam de VN in 1993 het land binnen met een vredesmissie. Ze dachten dat de Warlords zich wel zouden houden aan een akkoord dat werd afgesloten waarin stond dat ze langzaam hun macht moesten verdelen en dat ze geen geweld meer mochten gebruiken om iets voor elkaar te krijgen.

Ook de eigen hulp en militaire organisaties in Somalië deden niet dusdanig hun best om ervoor te zorgen dat de macht van de Warlords werd verminderd. Er werd ook een grote fout gemaakt door de VN om bij de vredesbesprekingen alleen de Warlords uit te nodigen, ze werden daar niet aangepakt op hun begane wreedheden maar kregen een nieuwe kans, dit kon natuurlijk nooit goed gaan. De VN vertrok zoals gezegd uit Somalië en de Warlords bleven aan de macht. De jaren daarna zijn de Warlords dus gewoon aan de macht gebleven tot nu. Er is in al die jaren geen stabiele overheid gevormd en geen interventie geweest van bijvoorbeeld de VN dus ze konden gemakkelijk aan de macht blijven. De tijden van een echte burgeroorlog waren wel afgelopen nadat de VN vertrok en dus ook de gevechten tussen de verschillende clans verminderden. Toch waren er nog steeds veel kleine gewapende gevechten tussen gewapende groepen van Warlords, om stukken gebied in bezit te krijgen.

Macht over een bepaald gebied

In de steden hebben de Warlords vaak de macht over een bepaald gebied in de stad en niet alleen over een bepaalde clan. In het binnenland zijn ze vaak de baas in het gebied waar de clan leeft en woont waartoe deze behoort. De Warlords zijn vaak gematigde of traditionele moslims want de fundamentalistische moslims zijn over het algemeen verenigd in de Unie van Islamitische Rechtbanken. Ze hebben vaak goede banden met handelaren van wapens, want ze maken er veel gebruik van en dat betekend veel handel met deze handelaren die daar bakken met geld door verdienen.

De regering die er op dit moment is steunt deze Warlords nog steeds want de Warlords zijn anti UIR en de regering ook. De Warlords behouden dus nog steeds hun macht en krijgen zelfs extra geld om mee te helpen te UIR te laten verdwijnen. De normale bevolking lijdt hier zichtbaar onder want ze worden door ze onderdrukt en afgeperst en ze hebben geen keuze om er aan te ontkomen.
© 2008 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëGruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëAl-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terro…
De vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië. In juli 2008 werd Sayid Ali sjeik Luqman Hoessein door islamitische extremisten…
Alles over Somalië, piraterij en de stammenstrijdAlles over Somalië, piraterij en de stammenstrijdSomalië was in 2010 veel in het nieuws, omdat er veel schepen gekaapt worden door Somalische piraten. Ook waren ontvoeri…
Somalië van de val van Siad Barre tot UNOSOM IISomalië van de val van Siad Barre tot UNOSOM IIEen slechte veiligheidssituatie is niets nieuws voor Somalië. Een begin van de huidige situatie kan echter gevonden word…

Het hakenkruis/de swastikaHet hakenkruis/de swastikaMisschien wel het bekendste symbool op aarde. Het is veelvuldig gebruikt in de tweede wereldoorlog, maar stamt uit een v…
Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de D…
Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.