Het hakenkruis/de swastika

Het hakenkruis/de swastika Misschien wel het bekendste symbool op aarde. Het is veelvuldig gebruikt in de tweede wereldoorlog, maar stamt uit een veel vroegere periode. Wat is de geschiedenis van hét symbool van de nazi’s? Waar stamt het vanaf? Iedereen kent de swastika wel, of het nu onder die naam is, onder de naam hakenkruis of onder één van de andere namen (zonnewiel, tetraskelion, de zwarte spin, fylfot). Op ons deel van de wereld staat het bekend als het symbool van de nazi’s, dat is ook algemeen bekend.

Afkomst

Waar het hakenkruis precies vandaan komt is onbekend, wel weet men dat het woord swastika uit het Sanskriet stamt, dat is een Indo-Europese taal. Su betekent daar goed of wel, asti betekend zijn. Alleen weet niemand of dat wel de eerste naam is die het symbool heeft gekregen, en door wie het bedacht is.

Verspreidingsgebied

Het hakenkruis heeft een groot verspreidingsgebied, het is het heiligste symbool uit het hindoeïsme en Jaïnisme, en is ook bekend in het boeddhisme. Het is ook gevonden op vroegchristelijke graftomben, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de oudheid en op de klompen van Noorse Vikingen. Zowel in de bekende vorm als in spiegelbeeld is het veel gebruikt.
Over hoe het kan dat het symbool op zoveel plaatsen is gevonden zijn verschillende theorieën, één ervan is een natuurkundige, als waterstofgas word blootgesteld aan elektriciteit en magnetisme, begint het te gloeien. Daarna waaiert het gas uiteen en neemt de vorm van een hakenkruis aan. Als er nou een gasachtige staart van een komeet het magnetisch veld van de aarde doorklieft, zou dit verschijnsel ook op kunnen treden. Op onze verre voorouders kan dit een hoop indruk hebben gemaakt, het teken zouden ze als boodschap van de goden kunnen zien en gaan gebruiken om hen te aanbidden. Dit is slechts één van de vele theorieën, die uiteenlopen van contacten tussen volkeren tot marsmannetjes die de aarde hebben bezocht.

In de wat recentere geschiedenis stond het hakenkruis ook op de vlag van het Thule-genootschap (een antisemitische en rechts-extremistische organisatie).

WO II

Het teken is dus op veel plaatsen gevonden, maar waarom koos Hitler voor dit teken? Hij bracht uren in bibliotheken door om het te vinden. Dat verklaard misschien hoe hij erop is gekomen, maar niet waarom hij hiervoor koos. Waarschijnlijk koos hij dit symbool juist omdat het op veel plaatsen voorkwam, het teken had de wereld al bijna veroverd.

Toch blijft het volgens vele een vreemde keus, Guido von List zei eens: “De naam hakenkruis staat voor God als schepper en beschermer van het heelal en van de enkeling, die in alles en in iedereen als in een omheining besloten is.”
En dat terwijl Hitler van de kerk af wilden.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenis van vormen en symbolen of tekensBetekenis van vormen en symbolen of tekensWe zien ze dagelijks om ons heen, vierkanten, cirkels, driehoeken, rechthoeken enzovoorts. Vaak zijn vormen terug te vin…
Sanskriet, de Indo-europese moedertaalZoals het Latijn vroeger de cultuurtaal van Europa was, zo is nog steeds het Sanskriet (door taalkundigen soms gespeld S…
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Hitlers kopstukken: Alfred RosenbergHij was de schrijver van het boek ‘Der Mythus des 20. Jahrhunderts’. Dit was na Hitlers ‘Mein Kampf’ het best verkochte…

De Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog is een bekend onderwerp voor de meesten van jullie. Toch zijn er vaak nog veel onduidelijkheden.…
Warlords in SomalieWarlords in SomalieDe Warlords in Somalië hebben op dit moment dus erg veel macht. Het zijn de krijgsheren van tegenwoordig. Een krijgsheer…
Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.