Neutronenbom: high-tech granaat

Een neutronenbom is een high-tech granaat. Het is eigenlijk een kleine atoom bom waarbij een groot deel van de energie van de explosie vrij komt als neuronenstraling, de radioactiviteit blijft echter klein. Maar hoe werkt deze granaat nu eigenlijk precies?

Werking

De neuronenbom kenmerkt zich door zijn lichte explosie. Toch kan hij de nodige schade doen wat komt door de straling. In tegenstelling tot een echte atoom bom lekt hier de neuronen straling juist uit in plaats van een grote ketting reactie op te wekken. De neuronenstraling die vrijkomt kan flinke schade aan de omgeving doen, zowel levende wezens als elektronica, ook is het erg moeilijk om een passende bescherming te vinden aangezien het meteen vrijkomt.

Toepassing

De neutronenbom kan zowel tegen mensen als tegen elektronica gebruikt worden. Zo zou het, dit is nog nooit bewezen, raketten kunnen stoppen door het mechanisme aan te tasten. Maar neutronenbommen zijn ook erg nuttig tegenover gepantserde tanks. Alhoewel de explosie weinig zal aanrichten kan de straling gemakkelijk door het pantser heen wat de inzittende vermoorde. De dodelijke stralingsdosis ligt normaal laag (6) maar omdat de tegenstander ogenblikkelijk moet worden uitgeschakeld wordt er met maarl iefst 80 Gray gewerkt! Ook is het een bekend feit dat neutronenstraling wordt opgenomen in de lucht, alhoewel de straling hierdoor langzaam afzwakt kan het toch een behoorlijke afstand afleggen.

Feit of fabel: Gebouwen blijven heel, mensen niet

Als een bom tot ontploffing wordt gebracht in een gebouw dan worden zowel de mensen als de gebouwen vernietigd. Er zijn echter ook voorbeelden waarbij dit niet gebeurt. Mits een groepering een neutronenbom uit gooit op een behoorlijke hoogte van bijvoorbeeld een leger in een dorp dan kan die de vegetatie en al het leven bedreigen maar de gebouwen niet.

Nederland en de neuronenbom

Nederland is duidelijk tegen de neutronenbom. In 1977 startte ze al een grootschalige campagne tegen kernwapens, een neutronenbom kan immers ook als kernwapen worden gezien. Zit zorgde voor veel onrust. Ook ontstonden er diverse verenigingen zoals stop de neutronenbom die allerlei acties organiseerde tegen dit wapen. Er werden later een boel artikelen over gepubliceerd en Amerika kwam in het slechte licht. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de minister van defensie moest af treden.
© 2008 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afgetreden bewindslieden kabinetten Van Agt (1977-1982)Afgetreden bewindslieden kabinetten Van Agt (1977-1982)Dries van Agt is van december 1977 tot november 1982 minister-president van Nederland. In zijn drie kabinetten zijn in t…
De beste "Wordfeud Helpers"Een toepassing op de mobiele telefoon die niet meer weg te denken is, is Wordfeud. Scrabble op je mobiel is helemaal in.…
Weens koopverdragHet Weens Koopverdrag is een verdrag welke is gesloten door een grote groep staten, waaronder Nederland. Door middel van…

Varian Fry, de Amerikaanse SchindlerDirect na de Duitse inval in Frankrijk op 15 mei 1940 vluchtten tienduizenden, vooral joden, naar het zuiden van het lan…
Kinderen van Nazi-kopstukkenEen aantal hooggeplaatste nazi’s hadden kinderen. Wat is er met die kinderen gebeurd na de Tweede Wereldoorlog? Zijn ze…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.