Hitlers kopstukken: Martin Bormann

Hij werd ook wel de ‘bruine eminentie’ of ‘de schaduw van de Führer’ genoemd. Men denkt zelfs dat hij machtiger was dan Hitler zelf. Maar dan vooral achter de schermen trok hij aan de touwtjes.

Zijn jeugd en na de Eerste Wereldoorlog

Martin Bormann wordt geboren op 17 juni 1900 in Halberstadt, Neder-Saksen als zoon van een trompettist in het militaire harmonieorkest. Toen hij vier was sterf zijn vader. Zijn moeder hertrouwde met een bankier. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog werd hij opgeroepen als artillerist, maar hij kwam nooit in actie.

Na de Eerste Wereldoorlog werd hij rentemeester op een landgoed. Daarnaast werd hij lid van een Freikorps. In 1925 werd hij lid van de NSDAP. Daar werd hij leider van de persdienst in Thüringen. In 1928 werd hij lid van de opperste SA-leider in München. Hij trouwde met de dochter van de president van de partijrechtbank, Gerda Buch, in 1929. Later zou hij een tweede vrouw nemen, Maja Behrens, met toestemming van zijn eerste vrouw.

Hij klom langzaam op in de hiërarchie van de machthebbers, want in 1933 werd hij stafleider van het bureau van de Hess, de plaatsvervanger van de Führer. Daarnaast werd hij Reichsleiter. Het bureau van Hess hield zich bezig met alle partijzaken en Bormann zich wist steeds meer taken toe te eigenen. Hij hield in wezen de partijmachinerie draaiende, maar dit deed hij achter de schermen. Hij zorgde dat hij op goede voet stond bij de SS, een van de machtigste krachten in Duitsland. De relatie tussen hem en de SS was zo goed dat hij in 1937 werd benoemd tot SS-generaal.

De Tweede Wereldoorlog

Zijn echte doorbraak kwam in 1941, toen Hess vluchtte naar Engeland. Toen werd hij hoofd van de Partijkanselier en chef van de staf van de plaatsvervanger van de Führer. Daarnaast werd hij lid van de ministerraad voor rijksverdediging en Secretaris van de Führer. Hij werd Hitlers nieuwe rechterhand en hier maakte hij dankbaar gebruik van. Hij wist Hitler te bespelen en toen hij eenmaal het vertrouwen genoot van de Führer, begon hij steeds meer invloed op de zaken uit te oefenen rondom Hitler.

Bormann liet alles opschrijven wat Hitler zij en maakte daar gebruik van wanneer het hem uitkwam. Op deze manier verzon hij bevelen in naam van de Führer. Op den duur was hij zo machtig dat, hij machtiger was dan Hitler zelf. Hij deed echter geen poging om Hitler van de troon te stoten, want hij had Hitler nodig omzijn macht uit te oefenen. Omdat hij hem nodig had, maakte hij van Hitler zijn levenswerk. Hij leefde helemaal in dienst van de Führer. Hij had bijvoorbeeld geen hobby’s . Hitler was zijn lust en zijn leven.

Hij kon echter niet voorkomen dat Duitsland de oorlog begon te verliezen. Toen Hitler zelfmoord had gepleegd, probeerde Bormann in de nacht van 1 op 2 mei te ontsnappen.Hij is daarna nooit meer gezien. Echter op 7 december 1972 werden tijdens bouwwerkzaamheden in Berlijn twee skeletten gevonden. Na jaren van onderzoeken bleek 1 van de 2 lijken van Bormann te zijn.
© 2007 - 2024 Jared, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De FührerbunkerDe FührerbunkerTen tijde van de Tweede Wereldoorlog verbleef Adolf Hitler voor het grootste gedeelte van de tijd in de Führerbunker. De…
Kinderen van Nazi-kopstukkenEen aantal hooggeplaatste nazi’s hadden kinderen. Wat is er met die kinderen gebeurd na de Tweede Wereldoorlog? Zijn ze…
Het Adelaarsnest van Adolf Hitler in DuitslandHet Adelaarsnest van Adolf Hitler in DuitslandAls Adolf Hitler een bonnetje had gehad zou hij het juweeltje op 1800 meter hoogte hebben geruild. Zodra hij in de lift…
Juana Bormann, de wrede kampbewaakster en haar misdadenJuana Bormann, de wrede kampbewaakster en haar misdadenJuana (ook wel Johanna) Bormann is een wat minder bekende kampbewaakster. Toch liet ze op de gevangenen in de concentrat…

Hitlers kopstukken: Heinrich HimmlerZijn naam is verbonden met dood en verderf. Bij het noemen van zijn naam liepen de rillingen bij mensen al over de rug.…
Hitlers kopstukken: Hermann GöringNet als zoveel nazi-leiders was Hemann Göring een man met vele gezichten. Hij was een kleurrijk en intelligent persoon,…
Jared (10 artikelen)
Laatste update: 03-06-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.