Hitlers kopstukken: Joachim von Ribbentrop

Deze man was misschien wel de arrogantste man in de buurt van Hitler. Goebbels zei ooit eens over hem: ‘Zijn naam heeft hij gekocht, zijn geld heeft hij door zijn huwelijk gekregen en door middel van zwendelpartijen is hij aan zijn ambt gekomen.’

Zijn leven tot 1932

Joachim van Ribbentrop werd geboren op 30 april 1893 in Wesel. Zijn vader was daar officier van een artillerieregiment. Later werd zijn vader overgeplaatst naar Kassel, waar Joachim opgroeide. In 1908 overleed zijn moeder. Op zijn 17e vetrok hij naar Canada, waar hij 4 jaar verbleef. Hij werkte daar als klerk bij een bank en later als employé bij de Candian Bridge Company.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog (1914) keerde hij terug naar Duitsland. Hij werd daar officier in het Torgauer Husarenregiment nummer 12. Hij brengt enige tijd door aan het front in Rusland en Polen. Voor zijn daden daar ontvangt hij het IJzeren Kruis 2e klas. Al snel verlaat hij het front en krijgt een kantoorbaan bij het ministerie van Oorlog. Na de oorlog behoort hij tot de lagere rangen van de ‘society’. Na een huwelijk met de dochter van de schatrijke champagnehandelaar Henkell behoort hij tot de hoogste laag van deze ‘society’. Hij ging werken voor de het bedrijf van zijn schoonvader. Hij was het grootste deel van het jaar in het buitenland als handelsreiziger in wijnen. Dit bleef hij doen tot 1932.

Van zaken naar politiek

In 1932 werd hij pas lid van de NSDAP. Hij probeerde bij Hitler in een goed daglicht te komen. Von Ribbentrop hielp bij de formaties van de kabinetten waar Hitler deel van uitging maken. Hij wist Hitler ervan te overtuigen dat hij betere informatie aan Hitler kon verschaffen over wat er speelde in het buitenland, dan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hitler geloofde hem en Von Ribbentrop kreeg geld van de partij om een bureau te beginnen. Dit bureau noemde hij ‘Dienststelle Ribbentrop’. In 1934 was hij speciale commissaris voor ontwapening geweest en in 1935 maakte hij zich bij Hitler populair, door achter de rug van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Anglo-Duitse vlootverdrag tot stand te brengen.
Hij kreeg van de SS hiervoor de eregang ‘SS-Gruppenführer’ (generaal).

In 1936 bedacht hij de as Berlijn-Rome-Tokyo. De landen tekenden een anti-communische anti-Cominternpact. Later sluiten ze een militair, politiek en economisch bondgenootschap om te strijden tegen landen die aan de Asmogenheid de oorlog verklaren. Het tripartiete verbond was vooral bedoeld om te voorkomen dat de VS tussenbeide kon komen.

In dit jaar werd hij ook benoemd tot ambassadeur in Londen. Hij was hier niet blij mee en dat liet hij ook merken ook. Tegen alle adviezen in groette hij de koning van Engeland met ‘Heil Hitler’. De Engelsen spraken hier schande van en hij maakte zich niet populair bij de Engelsen. In Duitsland waren ze ook niet over hem te spreken. De meeste partijleden hadden een hekel aan hem. Zijn bijnaam was dan ook ‘Ribbensnob’, vanwege zijn arrogantie en zijn snobisme.

Hij wilde zo snel mogelijk weg uit Engeland, want hij wilde graag minister van Buitenlandse Zaken worden. Daarom bedacht hij in 1937 een plan om het ministerie van Buitenlandse Zaken te reorganiseren. Dit was naar een model van een generale staf. Hitler vond het blijkbaar een goed plan, want in 1938 werd hij benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. In het begin moesten de ambtenaren van het ministerie niks van hem hebben. Daarom loosde hij deze en benoemde vele van zijn vrienden en toegewijde nationaal-socialisten op hoge posten.

In augustus 1939 bereikte hij een hoogtepunt in zijn carrière: het sluiten van een niet-aanvalsverdrag met de Sovjet-Unie. Zo konden ze zich zoveel mogelijk concentreren op de oorlog in het Westen. In 1941 richtte hij zijn eigen inlichtingendienst op, om van alle feiten in het buitenland op de hoogte te blijven. Gedurende de hele oorlog was zijn ministerie samen met de SS van Himmler, verantwoordelijk voor het deporteren van mensen uit de veroverde gebieden. Daarnaast waren zij samen verantwoordelijk voor het rekruteren van ‘Volksduitser’ en Germaanse SS-troepen.

Na de oorlog was hij een tijd onvindbaar. Hij was een nieuw leven begonnen in Hamburg en probeerde via oude contacten in het buitenland onder te duiken. Hij wordt echter verraden en hij werd in de ochtend van 14 juli 1945 arresteert.

Tijdens het proces in Neurenberg sloeg het slechtste figuur van alle beklaagden. Het was dan ook niet verrassend dat hij op 1 oktober 1946 door het Tribunaal werd veroordeeld tot de dood door de strop. Op 16 oktober 1946 werd dit vonnis uitgevoerd.
© 2007 - 2022 Jared, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerWO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerDe Tweede Wereldoorlog. De grote leider van de nazi-partij was Adolf Hitler. Maar naast hem waren er nog belangrijke per…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
De RijksdagbrandDe RijksdagbrandOp 27 februari 1933 werd de Rijksdag (het Duitse parlementsgebouw) in de brand gestoken door een Nederlandse communist.…

Ehud Barak, Israëls meest gedecoreerde soldaatVoordat Ehud Barak de Israëlische politieke arena betreedt (hij is een paar jaar minister-president en nu is hij ministe…
Hitlers kopstukken: Albert SpeerHij was de lijfarchitect en een vertrouweling van Hitler. Hij was er echter ook voor verantwoordelijk dat de Tweede Were…
Jared (10 artikelen)
Laatste update: 03-06-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.