Schrijven in de Nederlandse taal moet correct gebeuren

Schrijven in de Nederlandse taal moet correct gebeuren Het schrijven in de Nederlandse taal is echter voor veel Nederlanders een leuke en tijd vullende bezigheid, waar mensen zelfs verslaafd aan kunnen raken. Dat is geen wonder. Door gedachten en ideeën op te schrijven, blijven ze ook beter in het eigen geheugen zitten. De schrijver leert er dus zelf ook van, temeer, omdat hij/zij vaak toch nog iets moet opzoeken om het geschreven stuk compleet of nog beter te maken. Maar wat kunt u nu zelf doen om uw creatieve teksten prettig leesbaar en foutloos te maken? Om te beginnen: schrijf over een onderwerp, waarover u veel weet en dat u ook leuk vindt. Dat werkt alvast veel gemakkelijker. Onder het schrijven vallen u daar vast al meer zinnen over te binnen.

Schrijven in de Nederlandse taal is leuk

Creatief schrijven kunt u niet leren. Schrijven moet u gewoon doen. Al doende leert men en dat is ook bij het schrijven het geval. Zodra u merkt dat uw geschreven teksten met plezier door anderen gelezen worden, krijgt u de smaak te pakken. Het is ook leuk om de geschreven teksten van eigen hand uit te printen, in een klapper te steken en als leesmateriaal in de boekenkast te zetten.

Naar een uitgeverij sturen

Als de teksten klaar zijn en goed in elkaar zitten en door anderen erg gewaardeerd worden, kunt u ze ook naar een uitgeverij
sturen. Wie dat liever niet doet, of daar geen kans toe ziet, kan ook gewoon voor zichzelf schrijven, of voor een verenigingsblad, stukjes voor een buurtblad of krant, of zelfs ook voor het internet. Daar zijn diverse sites, waar u een stukje naar toe kunt sturen om te laten beoordelen en eventueel te laten plaatsen.

POD-uitgeverijen

De uitdrukking "POD" is een afkorting van de term "Print On Demand". Dat betekent dat dergelijke uitgeverijen geen boeken in voorraad hebben, maar een boek pas printen als ze daar een bestelling voor binnen krijgen. Op die manier hebben ze geen kosten voor de opslag en het drukken van een boek en kunnen dus meer winst maken met hun producties. Schrijvers kunnen bij dergelijke uitgeverijen wel hun eigen boek laten drukken, maar moeten dan zelf zorgen voor (onder anderen) de publicatie, het promoten en de verkoop.

Iedereen kan een boek laten drukken

Ondanks dat zijn de POD-uitgeverijen tussen 2002 en 2019 flink in opkomst. Dat is eigenlijk geen wonder, want de bestaande uitgeverijen zijn vaak erg ouderwets van instelling en nog lang niet in de nieuwe tijd aangeland. Ze geven weliswaar ook vaak de boeken als E-boek uit, maar zijn heel selectief in het kiezen van hun onderwerpen en durven maar weinig risico's te nemen. Veel schrijvers hebben er bovendien genoeg van dat ze weinig verdienen met hun schrijfwerk en proberen hun nieuwe boek eens bij de POD-uitgeverijen zelf uit te geven.

Zoek een goed onderwerp om over te schrijven

Schrijf over zaken die u kent en waar u genoeg over weet. Neem een onderwerp dat u zelf interesseert en waar u zelf enthousiast over bent. Als u met iemand anders over dat onderwerp spreekt, schiet u vanzelf genoeg te binnen en hoeft u zelfs niet over elke volgende zin na te denken. Via uw computer kunt u mensen aanspreken, die allemaal dezelfde interesse hebben als u. Zij hebben uw stukje opgezocht, omdat zij over dat onderwerp meer willen weten.

Schrijf in punten de onderdelen van uw werkstuk op

Schrijf in punten op welke onderdelen van het onderwerp echt belangrijk zijn en zet die punten daarna in een logische volgorde. Werk de punten daarna een voor een uit. Gaat uw stuk bijvoorbeeld over recepten voor een uitgebreide maaltijd, begin dan met het voorgerecht en niet met de bereiding van het toetje. Op die manier krijgt u ook een logisch verhaal en werkt u vanzelf naar het einde toe.

Goede invallen meteen noteren

Schiet u onderweg nog iets te binnen, noteer dat even meteen op een briefje en leg dat naast u neer. U kunt dat naderhand op de goede plaats ertussen zetten. Het hele verhaal moet echter een goede volgorde hebben, zodat anderen het ook goed kunnen volgen en begrijpen.

Schrijf zoals u tegen anderen spreekt

Schrijf precies op dezelfde manier, als waarop u het aan iemand anders zou vertellen. De eerste zin is vaak het moeilijkst. Stel u daarom voor dat er iemand tegenover u zit die helemaal niets van het onderwerp weet en waar u het compleet aan moet uitleggen. Doe uw ogen dicht en zeg hardop de eerst zin die u erover te binnen schiet. Schrijf die op. Begin bij het begin en maak er voor de rest een logisch geheel van.

Schrijf correct en in duidelijke taal op wat u denkt

Blijf bij het onderwerp en schrijf op wat u denkt. Probeer niet over de correctheid van de zin na te denken, dat komt later wel bij het nakijken en verbeteren. Bij het opschrijven is een foutje niet belangrijk. In eerste instantie is het opschrijven van uw gedachten het belangrijkste. De vorm waarin die gedachten gegoten worden is nu nog even niet van belang. Het leuke van schrijven is, dat het steeds beter gaat, naarmate u het vaker doet.

U moet vooral zorgen voor begrijpelijke tekst

Vergeet niets uit te leggen. Soms gaan uw gedachten sneller dan uw handen. Daarom moet u na een stuk tekst het geheel even overlezen. Is er iets niet erg duidelijk, probeer de tekst dan aan te vullen, zodat ook iemand die niets van het onderwerp weet, eruit kan komen. Kijk ook goed naar de logica van de zinnen en naar de grammatica.

Maak mooie volzinnen in Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN)

Sommige mensen proberen meteen literair bezig te zijn en verzinnen de meest fantastische volzinnen. Doe daar echter geen moeite voor. Er zijn literaire boeken die vol staan met dergelijke zinnen en die daardoor te saai zijn om u doorheen te worstelen. De meeste mensen vinden de gewone, vertellende taal het prettigste om te lezen. Schrijf daarom gewoon op wat u wilt vertellen en maak er geen toestanden van.

Gebruik na elke tekst de spellingcontrole

Dat is heel belangrijk. Maak er een gewoonte van om na elke mail, elk verhaal, elke brief en elke andere tekst de spellingcontrole van WORD te gebruiken. Als u dat elke keer doet en dat niet meer vergeet, zult u in de loop van de tijd steeds beter gaan schrijven, omdat u de fouten steeds sneller zult herkennen en vermijden.

Al doende leert men

Dat is een oud gezegde, maar het klopt nog steeds. Hoe meer en hoe vaker u schrijft, des te beter gaat het en des te beter worden ook uw onderwerpen beschreven. Uw taal wordt steeds correcter en op den duur nagenoeg foutloos. De spellingcontrole let ook op de grammatica, maar is daar niet altijd helemaal goed in. U moet dus zelf beslissen of bepaalde fouten echte fouten zijn en verbeterd moeten worden, of niet.

Print de tekst in het begin vooral uit en lees hem door

De spellingcontrole is echter niet genoeg om foutloos te kunnen schrijven. Ook de spellingcontrole zelf maakt nogal eens foutjes. Print in het begin en vooral bij het schrijven van belangrijke documenten, zoals brieven naar instanties en dergelijke, na het gebruik van de spellingcontrole altijd de tekst uit en kijk hem zelf na.

Lees de tekst hardop

De beste manier om verkeerde zinsconstructies te achterhalen en eventuele onduidelijkheden te ontdekken is de tekst hardop te lezen. Komt u er een verkeerde zinsconstructie tegen, dan hoort u vaak vanzelf al wat er aan mankeert en hoe u het moet veranderen. Dat hardop lezen gaat natuurlijk het beste als u in uw eentje werkt. Zijn er anderen bij, dan is dat inderdaad wat lastiger, maar zoek dan even een plekje op waar het wel kan en waar u niemand hindert.

Veel fouten en rare zinsconstructies

Ontdekt u veel foutjes en hier en daar een rare zinsconstructie die u moet verbeteren, gebruik dan na het verbeteren opnieuw de spellingcontrole, want er kan best nog een typefout in geslopen zijn. Lees ook daarna alles nog even goed door.

De Nederlandse tekst moet foutloos zijn

Een foutloze tekst wordt door de lezer meestal serieus bekeken. Een tekst die vol fouten staat nodigt niet uit tot lezen en zal ook niet snel respect oproepen. De lezer keert zich er al snel vanaf, want onbewust gaat de lezer ervan uit dat de inhoud van de tekst dan ook wel niet zo serieus geschreven zal zijn. Alle moeite is dan dus voor niets. Een enkel overgebleven foutje zal niet direct die onbewuste reactie oproepen, maar als er veel fouten in de tekst staan, is dat vaak wel het geval.

Hoe moet het opsturen naar uitgeverijen gebeuren

Het opsturen van teksten naar uitgeverijen is niet zo moeilijk, maar als u niet weet hoe u het moet doen, kunt u vaak lang wachten op bericht terug. Zoek naar de naam van een van de uitgevers van die uitgeverij (degenen die uw teksten moeten beoordelen) en zet die naam als eerste op de enveloppe. Pas daaronder komt de naam van de uitgeverij. Op die manier komt uw tekst sneller in de beoordeling.

Pdf insturen via internet

De meeste uitgeverijen geven tegenwoordig de mogelijkheid om via hun website of e-mailadres manuscripten als pdf in te leveren die dan bij hen beoordeeld worden. Dat gaat vaak een stuk sneller dan het insturen van manuscripten via de post en het kost ook minder.

De internetuitgeverij

U kunt ook teksten zelf in eigen beheer uitgeven via internetuitgeverijen, maar daar moet u meestal zelf zorgen voor de reclame en het promoten van uw tekst. Bovendien moet u daar vaak 40 tot 60 e-mailadressen meesturen voor de reclame van uw boek. Daar maakt die uitgeverij echter meteen ook voor zichzelf reclame voor. Deze uitgeverijen hebben meestal geen voorraden liggen, maar printen "on demand". Dat betekent dat ze een boek pas printen als er vraag naar is. Worden er drie boeken besteld, dan printen ze dus ook drie boeken uit.

Korte stukjes schrijven

Voor wie slechts kortere stukken wil schrijven over diverse onderwerpen zijn er sites op internet waar u uw teksten kunt plaatsen met inachtneming van de regels van die site. Dat is niet moeilijk, als u uw teksten maar goed verzorgd hebt en u aan de regels van die site houdt.

Inspiratie

Schrijf zolang u het leuk vindt. Komt er eens een dag of een tijdlang geen tekst in uw hoofd op, dan is dat geen probleem. Dat gaat met alle creatieve werken zo. De ene dag gaat het beter dan de andere en soms gaat het gewoon even helemaal niet. Ook schilders hebben soms een maand lang geen inspiratie en krijgen niets fatsoenlijks op het doek. Schrik dus niet van een “droge” periode. De creatieve inspiratie komt vast weer terug. Op een dag hebt u weer een heel goed idee en vreselijk veel zin om er aan te beginnen.
© 2012 - 2025 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten zijn niet altijd boeiend om te lezen. Als een zakelijke tekst niet over een interessant onderwerp gaat…
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
Vaak voorkomende taalfouten in het NederlandsVaak voorkomende taalfouten in het NederlandsAls je een tekst moet schrijven, dan doe je dat het liefst zonder fouten. Maar de Nederlandse taal ligt bezaaid met voet…
Hoe schrijf je succesvolle internet artikelen?Hoe schrijf je succesvolle internet artikelen?Wanneer je (veel) geld wil verdienen met het schrijven van internet artikelen moet je het beschouwen als een baan en er…

Vormen van fictieVormen van fictieFictie gaat over prosa, wat kan gaan over romans (novels), korte verhalen en novellen. In tegenstelling tot non-fictie z…
De Laatste LinieDe Laatste LinieSoms zit er tussen de Harlequin boek schrijvers, een schrijfster die iets meer in haar mars heeft. Brenda Novak is zo'n…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.