Een writer's block?

Een writer's block? Het is het horrorscenario van iedere schrijver: een writer's block. Je weet dat het tijd is, je weet dat je het zou moeten kunnen, je weet dat je weet dat er zoveel is om over te schrijven. Je staart naar het witte scherm. En het komt niet. Wat kun je doen tegen een writer's block en hoe kun je het voorkomen?

Writer's block

Elke schrijver loopt er eens in de zoveel tijd wel tegenaan. Alle inspiratie weg. Je vraagt je af of het ooit nog terugkomt en hoe het vanaf nu moet. Je computer, papier of typemachine geeft je voortdurend een schuldgevoel.

Echter, dit betekent niet dat alle hoop om nog eens te schrijven verdwenen is. Sterker nog, er zijn technieken om een writer's block tegen te werken en ervoor te zorgen dat je weer aan het schrijven gaat.

Tegen een writer's block

Ten eerste zijn er manieren om de tijdelijke blokkade weer op te effen.

Tips

  • Ga naar buiten, naar een openbare ruimte en observeer mensen. Luister naar gesprekken in de supermarkt, op het station, of op een terrasje en noteer opvallende uitspraken, alledaagse uitspraken en interessante gedragingen in een klein boekje;
  • Maak er een gewoonte van om overal waar je naartoe gaat een notitieboekje mee te nemen. Op de gekste momenten kan je een goede zin of een mooie passage te binnen schieten, en deze kans moet je niet laten gaan.
  • Kijk je notitieboekje in of er iets bij zit wat je aanspreekt. Of misschien heb je nog wel oude, onvoltooide verhalen liggen?
  • Zoek een quote op internet die je aanspreekt en gebruik het als eerste zin voor een nieuw verhaal. Kijk bijvoorbeeld op Brainyquote;
  • Kies een willekeurige foto van een persoon op internet of uit de krant en schrijf over hem of haar een verhaal. Hetzelfde kun je doen met een willekeurig persoon die je op straat tegenkomt. Wat is hun geschiedenis, welk werk hebben ze, hebben ze een gezin en hoe gaat het er dan thuis aan toe, wat is hun persoonlijkheid?
  • Kies een willekeurige foto of schilderij en schrijf daarover een verhaal;
  • Lees een krant door of bekijk wat online in het nieuws is. Vaak staat het vol ongewone en interessante verhalen. Bijvoorbeeld "Toeristenboot Zuid-Afrika gezonken": beschrijf hoe een van de personen zijn laatste momenten beleefde, of beschrijf hoe hij/zij op een onbewoond eiland terecht kwam nadat hij zich van de verdrinkingsdood wist te redden. Of "diamanten planeet ontdekt": schrijf een verhaal over de vreemde wezens die hier wonen, of schrijf over het ontdekken van de planeet;
  • Kies een van de basisemoties (bang, boos, verdrietig, blij, verrassing, walging) of een complexere emotie en schrijf hier een verhaal over. Laat bijvoorbeeld een personage geleidelijk elke emotie doormaken. Beschrijf hoe hij/zij van in de eerste instantie verdrietig was, dan boos wordt, dan weer angstig, enzovoorts.

Ter voorkoming van een writer's block

Daarnaast zijn er ook oefeningen en technieken om te voorkomen dat je tegen de writer's block aankomt.

Tips

  • Zorg voor discipline. Maak er een gewoonte van om elke dag een aantal woorden te schrijven. Elke dag 500 woorden schrijven maakt toch zo'n 182500 woorden in het jaar en daarmee zit je ruim over het aantal woorden voor een roman (novel) van 40.000 woorden;
  • Als je een moment geen onderwerp denkt te hebben, maak dan gebruik van schrijfopdrachten. Je kunt je ook aanmelden op bepaalde websites die opdrachten of wedstrijden aanbieden;
  • Kies een bepaalde ruimte waar je schrijft, en waar je elke keer gaat zitten om te schrijven. Zorg ervoor dat dit een prettige schrijfomgeving is: genoeg licht, comfortabele stoel en tafel, de hoeveelheid rust of muziek die je nodig hebt om te schrijven. Het moet een plaats zijn waar je graag zit, want dit moedigt alleen maar aan om erheen te gaan en met schrijven te beginnen;
  • Maak notities als je nieuwe ideeën hebt (voor eventueel een ander verhaal). Laat je er niet te veel door afleiden, houd wel vast aan je huidige verhaal, maar laat ze ook niet weg slippen. Misschien kun je ze later nog gebruiken in je verhaal, of anders wel op de momenten dat je om een onderwerp verlegen zit;
  • Maak gebruik van deadlines om wat druk te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat je aan routines blijft vasthouden. Samen met een ander schrijven kan hier ook bij helpen, omdat dit je de verplichting geeft te blijven schrijven.

Algemene tip

Eén van de belangrijkste adviezen is om gewoon te schrijven. Gewoon schrijven, ongeacht wat eruit komt. Schrijven kun je altijd, zelfs als het helemaal nergens over gaat. Vaak komen de ideeën vanzelf als je bezig bent. En wil het echt niet lukken, voelt het echt alsof je iets probeert te forceren wat er niet is? Neem dan even een pauze, voel je totaal niet verplicht en probeer het daarna opnieuw.
© 2012 - 2025 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Writer's block: nieuwe inspiratie door free writingWriter's block: nieuwe inspiratie door free writingEen writer's block - het wegvallen van alle inspriratie, zodat je niets meer kunt schrijven - kan elk moment toeslaan. S…
Writer's Block / Geen inspiratie - Tips en oplossingenWriter's Block / Geen inspiratie - Tips en oplossingenWat is writer’s block? Schrijvers hebben te kampen met writer’s block als ze geen inspiratie hebben of als ze geen oplos…
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
Songwriting, hoe overwin je je writers blockJe wilt graag een song schrijven, maar krijgt geen letter op papier. Wat nu? Wat zijn de manieren om over je writers blo…

Twittercolumn - een ultra kort verhaal in 140/ 280 tekensTwittercolumn - een ultra kort verhaal in 140/ 280 tekensEen twittercolumn is een kort verhaaltje, afgesloten met hashtag (#) en het woord twittercolumn, over een observatie, ge…
Vormen van fictieVormen van fictieFictie gaat over prosa, wat kan gaan over romans (novels), korte verhalen en novellen. In tegenstelling tot non-fictie z…
Bronnen en referenties
  • http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-generate-creative-writing-ideas.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roman_(literatuur)
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.