Twittercolumn - een ultra kort verhaal in 140/ 280 tekens

Twittercolumn - een ultra kort verhaal in 140/ 280 tekens Een twittercolumn is een kort verhaaltje, afgesloten met hashtag (#) en het woord twittercolumn, over een observatie, gevoel of gebeurtenis. Een twittercolumn wordt gepubliceerd op het social media platform Twitter. Het is een prachtige manier voor woordkunstenaars en columnisten om in kort bestek iets moois te schrijven. Meer dan 140 tekens mag het bericht niet bevatten, minder ook niet, wil het een echte Twittercolumn zijn. Taalliefhebbers kunnen zich uitleven in het zoeken naar de juiste woorden om op precies het juiste aantal tekens uit te komen en daarmee een krachtige en geinige korte column te publiceren.

Twittercolumn met 140 en sinds november 2017 280 tekens

Voor iemand die houdt van schrijven, gek is op Twitter en graag wil publiceren, is de twittercolumn een prachtige manier om in ultra korte columns iets te vertellen en de wereld in te sturen. Diana van Ewijk was twittercolumnist van het eerste uur. Zij heeft er zelfs een Twittercolumngids over geschreven. Zij formuleerde ook de regels waar een twittercolumn aan moet voldoen. Van alle twittercolumnisten was grondlegger Van Ewijk de meest constante.

Regels voor een echte twittercolumn

Een twittercolumn is een verhaaltje gevangen in 266 (voorheen 126) tekens. Het wordt afgesloten met #twittercolumn. De column en de afsluitende hashtag met twittercolumn (#twittercolumn) vormen samen een tweet van exact 280 (voorheen 140) tekens, het aantal karakters die een tweet maximaal kan bevatten.

Een kort verhaal als twittercolumn

Een twittercolumn

 • bestaat altijd uit exact 280 (voorheen 140) tekens;
 • wordt afgesloten met #twittercolumn met een afsluitend leesteken en een spatie ervóór;
 • bevat geen verwijzingen zoals een @twitternaam;
 • bevat geen hashtags, behalve het afsluitende #twittercolumn;
 • is grammaticaal correct;
 • mag dichterlijke vrijheden bevatten.

De twittercolumnist mag leestekens of hoofdletters weglaten, woorden verzinnen, spelen met de regels als dat de twittercolumn ten goede komt.

@sjaanfanameland / Bron: Sjaan fan Ameland@sjaanfanameland / Bron: Sjaan fan Ameland

Twittercolumngids

Diana van Ewijk is twittercolumnist en zij schreef in 2012 de Twittercolumngids, waarin zij uitlegt waaraan de twittercolumn moet voldoen. Het is een schrijfhulp en wil een inspirator zijn voor schrijvers die ultra korte columns willen gaan schrijven. In de gids staan tips en trucs en een mini-stappenplan op weg naar je eigen twittercolumns. De Twittercolumngids was te downloaden via @DianaVanEwijk, na betaling met, hoe kan het ook anders, een tweet. Ze heeft ook een Twittercolumngids met twittercolumns over dieren gepubliceerd. Ook die was tegen betaling van een tweet te koop. In 2017 twittert Van Ewijk als @Soephoofd en heeft ze de bakens verzet. Andere twittercolumnisten hebben het stokje overgenomen en publiceren hun columns met de hashtag twittercolumn.

Inspiratie

De twittercolumnist en Twittercolumngids inspireerden @SjaanFanAmeland tot het publiceren van twittercolumns die een raakvlak hebben met Ameland. @SjaanFanAmeland schrijft twittercolumns over het weer, een gebeurtenis op het eiland, de mensen om haar heen en onderwerpen die opvallen door hun bijzonderheid of die zo gewoon zijn dat het weer bijzonder is.

Enkele twittercolumns van @SjaanFanAmeland

3 november 2012

De straatstenen visgraten in de
Burenlaan dragen de gedachten
aan overleden dierbaren. Nu ook
aan Tante Rie. Dag, Tante Rie.
#twittercolumn

1 april 2015

De vuurtoren van Ameland is
scheef gewaaid. Met man en
macht duwen Amelanders hem vandaag in het gelid.
Dat is het plan.
#twittercolumn

20 december 2013

't Glazen Huis: Frans komt geld
brengen en Frans heeft meer
fatsoen in z'n pink dan Coen in zijn
pas met zeep gewassen donder.
#twittercolumn

20 maart 2015

16 jaar geleden, op de put in
Kloosterburen, zagen we de solar
eclips. De bril heb ik bewaard en
ik had er vandaag niets aan.
#twittercolumn

26 september 2013

Bij de oogarts. Jongetje van 7:
"Ik wil écht geen bril!"
Moeder legt geduldig uit. "Lenzen?"
vraagt hij tegen beter weten in.
#twittercolumn

25 mei 2014

Twee meisje, jonge vrouwen past beter,
in de trein van Groningen naar Leeuwarden.
"Ik mis de trein vaker dan mijn vriendje."
#twittercolumn

18 oktober 2017

Kind reist vandaag af naar Nieuw Zeeland
en het NOS Journaal meldt dat daar
chipstekort is.
Hier liggen de schappen vol, meisje!
#twittercolumn

18 oktober 2017

Het tijdschrift waarin ze aan het lezen was
en waar woorden als 'gelardeerd'
en 'belendend' haar opvielen,
ligt nog op tafel.
#twittercolumn

18 oktober 2017

"Mam, ik zie hier de zon opkomen
die bij jullie net is ondergegaan."
Kind zit boven Nieuw Zeeland
in het vliegtuig en geniet.
#twittercolumn

280 tekens

Sinds november 2017 is de maximale lengte van de tweet verlengd tot 280 tekens. Dit houdt automatisch in dat de twittercolumn maximaal 280 tekens mag bevatten, inclusief #twittercolumn. Het geeft de columnisten iets meer speelruimte, maar het enthousiasme van de beginjaren lijkt voorbij.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twitter de belangrijkste begrippenTwitter de belangrijkste begrippenBen je net begonnen met Twitter of vraag je je soms af wat bepaalde afkortingen en uitdrukkingen betekenen? Sla deze pag…
Twitter taal voor dummiesTwitter taal voor dummiesMet de toename van communicatie via chat, sms en de social media, is er ook een nieuwe communicatietaal ontstaan. De bed…
Veel volgers krijgen op TwitterVeel volgers krijgen op TwitterTwitter is tegenwoordig één van de populairste sites ter wereld en ook in Nederland is het helemaal aangeslagen. Beroemd…
Tips om goed te Twitteren: hoe het beste TwitterenTips om goed te Twitteren: hoe het beste TwitterenWie eenmaal het Twitteren heeft ontdekt, kan dit optimaliseren. Bijvoorbeeld om met Twitter meer klanten te trekken. Hie…

Schrijftips van Stephen KingSchrijftips van Stephen KingWil jij de nieuwe Stephen King worden? Ga jij zijn boeken als Carrie, the Shining, Mysery, Christine, Mobiel en de Donke…
Een writer's block?Een writer's block?Het is het horrorscenario van iedere schrijver: een writer's block. Je weet dat het tijd is, je weet dat je het zou moet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Twitter logo
 • @dianavanewijk
 • @sjaanfanameland
 • Afbeelding bron 1: Sjaan fan Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.