Inspiratie opdoen

Inspiratie opdoen Als je een verhaal wilt schrijven, maar geen inspiratie hebt, dan kan dat heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er allerlei tips om inspiratie op te doen en om ervoor te zorgen dat je dat verhaal tóch kunt schrijven. Hoe krijg jij je inspiratie terug en hoe kun je uit je writersblock komen? Welke tips zijn hier allemaal over te vinden?

Inspiratie weg?

Geen inspiratie hebben voor het schrijven van een verhaal wordt ook wel een writersblock genoemd. Je zit voor je computer met een lege word-pagina voor je, maar er komt maar niets in je op en iedere zin die je schrijft is niet goed. Dat kan heel vervelend zijn en veel schrijvers hebben er dan ook regelmatig mee te maken.Sommige auteurs wachten tot hun writersblock weer voorbij is en menen dat je er weinig aan kunt doen als het schrijven even niet wil. Maar wachten hoeft helemaal niet. Je kunt ook door middel van simpele oefeningen je inspiratie terugkrijgen.

Oefening 1: Schrijf elke dag een halfuur

Zet de wekker een half uur eerder en ga voordat je aan het werk of naar school gaat een half uur lang schrijven. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op papier zet. Let daarbij niet op spelfouten of zinsbouw. Het is puur de bedoeling dat je gaat schrijven en pas stopt als het half uur voorbij is. Stop dus ook halverwege niet om even te denken, blijf doorgaan.
Waarschijnlijk komt er niet echt een verhaal uit en grotendeels onzin, maar dat geeft niets, want daar gaat het helemaal niet om.

Behalve dat deze oefening ervoor kan zorgen dat je inspiratie terugkomt, is het ook een goede vorm van meditatie. Omdat je schrijft voordat je dag écht begint, schrijf je bewust – of onbewust – dingen van je af.

Oefening 2: Zoek mensen op

En met mensen opzoeken bedoel ik: ga naar de stad, of stap in de trein. Je zult versteld staan van de dingen die je ziet en hoort. Stel je voor, je loopt in de stad rond en je hoort iemand zeggen: ‘Dat is al de zoveelste keer!’
Probeer dan voor jezelf het gesprek af te maken. Wat is al de zoveelste keer? Wat is er aan de hand?
In de trein kun je natuurlijk geen gesprekken afmaken, omdat je vaak hele gesprekken hoort. Daarom kun je daar het beste proberen mensen te observeren. Waar gaan ze naartoe? Wat gaan ze doen? Het beste is om hiervoor iemand te kiezen die alleen is en die niet aan het bellen is. Hierdoor kun je geen gesprekken horen en moet je dus alleen op de kleding, het uiterlijk en de bagage afgaan.

Oefening 3: Ga er even tussenuit

Doe iets voor jezelf. Ga bijvoorbeeld een weekendje naar een hotel in een stad of dorp waar je nog niet eerder bent geweest. En doe dit alleen! Als je ergens in je eentje komt, zul je merken dat mensen sneller praatjes met je maken.
Een nieuwe omgeving zorgt daarnaast voor prikkelingen voor je inspiratie. Je ziet huizen, straten, winkels. Of misschien zit je wel in een bos of aan het strand. Alles wat je ziet kan je helpen om inspiratie op te doen.

Oefening 4: Schrijf woorden op

Wil je een verhaal schrijven, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar het over moet gaan? Schrijf dan allerlei woorden op die je sowieso in je verhaal wilt laten voorkomen, of die te maken hebben met het thema waar je over wilt schrijven.
Met een beetje geluk zie je een leuke link tussen twee of drie woorden en komt er opeens een idee voor een goed verhaal.

Oefening 5: Vraag opdrachten

Vraag aan een kennis of hij of zij je iedere week een schrijfopdracht wilt sturen. Dit kan via de post of de e-mail. Het is de bedoeling dat je – voordat je een nieuwe opdracht krijgt – je opdracht hebt uitgevoerd. Het mogen gerust korte verhalen zijn, de lengte is hier niet van belang.
Opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘Schrijf een verhaal bij deze foto’ of ‘schrijf een verhaal waar deze drie woorden inzitten’.

Oefening 6: Lezen

Raar maar waar. Veel mensen krijgen inspiratie wanneer ze een boek gaan lezen. Het begint vaak weer te kriebelen als ze een andere tekst zien.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
Schrijfoefeningen om je schrijverskwaliteiten te ontwikkelenAls schrijver ben je nooit uitgeleerd. Bij elk stuk dat een schrijver schrijft hoopt hij of zij weer wat beter te worden…

Dichtvormen: de LimerickDe Limerick is een buitengewoon populaire dichtvorm en telt een grote schare beoefenaars. Mogelijk komt dit door de over…
Sanskriet, de Indo-europese moedertaalZoals het Latijn vroeger de cultuurtaal van Europa was, zo is nog steeds het Sanskriet (door taalkundigen soms gespeld S…
Bronnen en referenties
Reactie

Julika, 15-03-2011
Ik ben aan het schrijven over deze winter.
Dit kon ik dus goed gebruiken.
Ik heb het vandaag ook gebruikt in de bus en heb net al een hele blz. getypt. Reactie infoteur, 18-03-2011
Succes met het schrijven!

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.