Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?

Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu? Je hebt je tijden uitgesloofd op een manuscript en het na veel wikken en wegen naar een uitgeverij gestuurd. En dan komt die brief in de bus waarin wordt gezegd dat je verhaal niet geschikt is voor uitgave. Auw! Het is nooit leuk om zo’n brief te krijgen, maar hoe ga je er nou eigenlijk mee om en wat voor een stappen kun je ondernemen?

Een afwijzing van een uitgeverij

Heb je een boek geschreven en het manuscript naar een uitgeverij gestuurd? Dan is de kans aanwezig dat je een brief krijgt van de uitgeverij met een afwijzing. Dit is niet leuk en kan zelfs erg pijnlijk zijn. Je hebt namelijk lang aan je verhaal gewerkt. Wat is er mis met het manuscript? Een afwijzing kan heel kort zijn, met enkel ‘past niet in ons fonds’. Dit is frustrerend, omdat je niet weet wat je zou kunnen verbeteren. Er zijn ook uitgevers die specifieker ingaan op de reden van afkeur. Ze geven bijvoorbeeld tips of geven aan dat ze je schrijfstijl wel goed vinden, maar dit verhaal minder geschikt. Je weet dan heel goed wat er anders kan. Je kunt dan besluiten of je het verhaal aanpast, of dat je een heel nieuw verhaal schrijft dat wel aan de eisen van de uitgeverij voldoet. Bij een ‘past niet in ons fonds’ tast je echter in het duister en het kan heel pijnlijk zijn om niet te weten wat er niet goed is.

Wat is de reden?

De reden bij een ‘past niet in ons fonds’ afwijzing is lang niet altijd duidelijk. Het hoeft niet eens aan jouw schrijfstijl of verhaal te liggen. Misschien geeft de uitgeverij geen boeken uit die vergelijkbaar zijn met jouw verhaal. Of misschien zien ze er op commercieel vlak niets in. Het is ook goed mogelijk dat de kwaliteit van het verhaal toch niet goed genoeg is. Misschien is de opbouw onduidelijk of is het verhaal juist veel te voorspelbaar. De precieze reden weet je niet. Je zou eventueel de uitgeverij kunnen bellen of mailen, maar de kans is aanwezig dat je ook dan geen duidelijkheid krijgt.

Proeflezers

Na een afwijzing zou je wat mensen in je omgeving het manuscript kunnen laten lezen. Vraag wat zij goed vinden, maar vooral ook wat ze minder goed vonden. Ze kunnen kijken waar je verhaal verbeterd kan worden. Een goede proeflezer is kritisch en probeert je helpen om je manuscript te verbeteren. Ken je niemand in je omgeving die kritisch genoeg kan zijn met jouw manuscript? Ook op internet zijn er veel mensen die willen proeflezen.

Manuscriptbeoordeling

Er zijn bedrijven die je manuscript beoordelen wanneer je hen betaalt. Ze kijken naar een manuscript zoals een uitgeverij dit ook zal doen. Waar liggen de verbeterpunten? Wat kan wellicht anders? Laat je manuscript beoordelen bijvoorbeeld bij Script+.

Probeer een andere uitgeverij

Deze oplossing klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar toch waagt lang niet iedereen zich eraan. Na een afwijzing zijn ze bang voor een nieuwe afwijzing. Toch is het belangrijk om te bedenken dat elke uitgeverij op andere dingen let. Sommige grote auteurs hebben tientallen afwijzingen gekregen voordat ze geaccepteerd werden bij een uitgeverij.

Geef niet op!

Het is belangrijk om niet op te geven. De weg naar een publicatie kan lang zijn, maar je kunt ook opeens veel geluk hebben. Probeer ook origineel te blijven en kijk naar opties die wellicht niet meteen vanzelfsprekend is. Denk hierbij aan tijdschriften of probeer eens in een genre te schrijven waar je nooit eerder in schreef. Of probeer wat naam te krijgen door deel te nemen aan schrijfwedstrijden. Een andere optie is het uitgeven van een boek in eigen beheer. Hier zijn veel mogelijkheden voor en het kan zelfs gratis worden geregeld. Wel zul je dan zelf je boek moeten promoten. Ook moet je onthouden dat eigen beheer lang niet altijd een goede naam heeft en dat het nog moeilijker is om door te breken.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Schrijf een boek!Schrijf een boek!Wat een droom: je eigen boek schrijven. 'Dat is alleen voor mensen met contacten binnen de uitgeverswereld,' roept de éé…

Het kiezen van een pseudoniemHet kiezen van een pseudoniemEen pseudoniem betekent ook wel schuilnaam. Aardig wat schrijvers kiezen ervoor om onder een pseudoniem te schrijven. Ho…
Een boekpresentatie organiserenEen boekpresentatie organiserenEen langverwachte droom is uitgekomen: je boek wordt gepubliceerd. Dit kan bij een reguliere uitgeverij of bij een uitge…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.