Een boekpresentatie organiseren

Een boekpresentatie organiseren Een langverwachte droom is uitgekomen: je boek wordt gepubliceerd. Dit kan bij een reguliere uitgeverij of bij een uitgeverij in eigen beheer. Veel schrijvers kiezen ervoor om een boekpresentatie te houden om zo meer bekendheid te creëren voor hun boek. Hoe organiseer je een boekpresentatie en hoe zorg je voor veel publiek?

Wat is een boekpresentatie?

Tijdens een boekpresentatie vertel je belangstellenden alles over je nieuwe boek. Vaak wordt er fragment voorgelezen of een exemplaar weggegeven. Vaak is de pers aanwezig voor een stukje in de lokale krant en de aanwezigen kunnen een boek kopen en direct laten signeren door de auteur.

Een datum prikken

De datum voor je boekpresentatie is meestal heel dichtbij de publicatiedatum van het boek. Het boek is vaak net verschenen. Om een datum te prikken voor je presentatie, is het dus verstandig dit in goed overleg met je uitgever te doen. Je uitgever weet precies wanneer het boek uitkomt en kan ook de boeken pas verspreiden na de presentatie. Vraag jezelf ook af of je een presentatie door de week wilt over juist in het weekend.

Een locatie zoeken

Er zijn verschillende plekken waar een boekpresentatie gehouden kan worden, bijvoorbeeld:
  • Lokale bibliotheek
  • Lokale boekhandel
  • Zaaltje
  • Bij je thuis
  • Andere openbare ruimte

Een voordeel van de lokale bibliotheek of boekhandel kan zijn dat ze vaak zelf ook persberichten versturen en er hierdoor nog meer aandacht naar je presentatie gaat. Dit is echter geen garantie: niet alle bibliotheken en boekhandels zullen de pers aanschrijven.

Zorg ook dat je duidelijke afspraken maakt met de locatie. Moet er entreegeld worden betaald? Kunnen de boeken er worden verkocht? Hoe zit het met kosten van bijvoorbeeld het drinken voor de bezoekers.

Een beroemdheid uitnodigen

Er zullen veel meer mensen interesse tonen in je boekpresentatie als er een bekende Nederlander aanwezig zal zijn, bijvoorbeeld om een boek in ontvangst te nemen. Je kunt proberen iemand te uit te nodigen die op de één of andere manier verbonden is met het onderwerp of thema van het boek. Het is moeilijk om bekende Nederlanders te vinden die bereid zijn te komen. Zorg dus dat je ruim op tijd bent met het zoeken naar iemand en probeer meerdere mensen te bedenken die hiervoor geschikt zijn. Als een echte bekende Nederlander niet lukt, zou je kunnen proberen om een lokale beroemdheid te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de burgemeester of een icoon voor de gemeente. Zonder speciale gast kan een presentatie natuurlijk ook gehouden worden. Kies vooral wat jouw voorkeur heeft.

Stel een progamma samen

Zorg dat je een progamma samenstelt voor de presentatie, zodat je van tevoren ongeveer weet wat er gaat gebeuren. Een programma kan er als volgt uitzien:

  • Ontvangst bezoek
  • Koffie/thee
  • Speech van de auteur over het ontstaan van het boek
  • Fragment dat voorgelezen wordt
  • Speech van de uitgever
  • Exemplaar wordt aan de speciale gast gegeven
  • Signeersessie

Uiteraard kun je het programma zo lang of kort maken als je zelf wilt. Het kan ook raadzaam zijn een tijdschema te maken. Dit maakt het makkelijker een planning te maken.

Bereid je presentatie voor

Wat wil je vertellen tijdens je presentatie. Wil je vertellen hoe je boek is ontstaan, of wil je bijvoorbeeld ook wat over eerdere boeken vertellen of misschien over plannen in de toekomst? Misschien wil je uitleggen waarom je juist dit boek hebt geschreven of speciale mensen bedanken. Eventueel kun je op papier steekwoorden zetten voor je presentatie. Dit is handig om te onthouden wat je wilt vertellen. Je kunt er ook voor kiezen de presentatie een keer thuis te houden om te oefenen. Zo weet je of je verhaal duidelijk is en hoe lang het duurt om je verhaaltje te doen.
© 2015 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Schrijf een verrassend einde voor je verhaalSchrijf een verrassend einde voor je verhaalSchrijf je graag verhalen en droom je van een eigen boek? Het einde is dan heel belangrijk. Zorg ervoor dat je einde ver…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
recensieHet Visioen - Dean Koontz (recensie)Visioenen zo angstaanjagend dat je het liefst je ogen dicht zou knijpen om te proberen het beeld van je netvlies te wiss…

Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Je hebt je tijden uitgesloofd op een manuscript en het na veel wikken en wegen naar een uitgeverij gestuurd. En dan komt…
De eerste pagina van je boek schrijvenDe eerste pagina van je boek schrijvenDe eerste pagina van je boek of verhaal is voor veel schrijvers ontzettend belangrijk. De eerste pagina is namelijk de e…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.