Hoe schrijven bekende auteurs een boek?
De manier waarop auteurs boeken schrijven, kan erg verschillen. De een schrijft zonder echt een plot te hebben en de ander bedenkt van te voren een hele verhaallijn. Hoe gaan bekende auteurs te werk tijdens het schrijven van hun boek? Leer meer over de werkwijze van andere auteurs en doe hier je voordeel mee!
Verschillende manieren om een boek te schrijven
Er zijn verschillende manieren om een boek te schrijven en het is belangrijk om een manier te vinden die voor jou werkt. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren een planning maken voor je boek. Je schrijft een synopsis en plant alles uit. Maar je kunt ook beginnen met schrijven en op die manier wel zien hoe en waar je zult eindigen. Soms kan het lastig zijn om te ontdekken wat ‘jouw’ schrijfmanier is. Zeker als mensen zeggen hoe je het ‘moet’ doen. Het is heel belangrijk om een manier te vinden die bij jou pat en die voor jou werkt, ongeacht wat anderen zeggen. Daarom geven we hier enkele voorbeelden van de werkwijze van verschillende auteurs. Hoe gaan de mensen te werk die al veel boeken op hun naam hebben staan?
Kinderboekenauteur R.L. Stine begint met een titel
R.L. Stine is de schrijver van de succesvolle boekenreeksen Kippevel en Fear Street. Hij is de bestverkochte kinderboekenschrijver in Amerika van het moment. Nog steeds verschijnen er nieuwe boeken van zijn hand: elke maand is er wel een nieuw boek te vinden in de boekhandels.
Hoewel de meeste auteurs de titel pas als laatste bedenken, is dit juist waar R.L. Stine mee begint. Wanneer hij een titel heeft, stelt hij zichzelf de vraag wat hij ermee kan en vormt er een verhaal in zijn hoofd. Daarna bedenkt hij wat er per hoofdstuk moet gebeuren en werkt hij het uit. Hij schrijft zes dagen in de week, begint meestal rond tien uur ’s ochtends en gaat door tot ongeveer half drie. Hij stimuleert zichzelf door telkens een doel te bedenken, zoals het schrijven van tien pagina’s. Pas wanneer hij het doel voor die dag heeft gehaald, stopt hij met schrijven.
Danielle Steel sluit zichzelf op
Danielle Steel is een bekende auteur die al ruim honderd romans op haar naam heeft staan. Ze schrijf boeken voor vrouwen en is over de hele wereld zeer geliefd. Er verschijnen drie boeken per jaar van haar hand.
Danielle Steel werkt niet aan één boek, maar is meestal met vier tot vijf boeken tegelijkertijd bezig. Als eerste begint ze met het bedenken van een verhaal. Ze bedenkt een volledig plot en is hier vaak een half jaar mee bezig. Daarna sluit ze zichzelf op om het boek te schrijven. Ze kan een boek in een maand tijd schrijven en werkt soms wel tot twintig uur per dag aan het manuscript. Daarna gaat ze het herschrijven en wordt het manuscript regelmatig naar haar uitgever gestuurd. Haar redacteur geeft tips, die ze meteen verwerkt in het verhaal.
Dean Koontz herschrijft veel
Dean Koontz is één van de bekendste thrillerschrijvers uit Amerika. Veel van zijn boeken zijn verfilmd en zijn werk is al vele malen vertaald. Lezers over de hele wereld smullen van zijn werk.
Dean Koontz is erg onzeker over zijn eigen schrijfwerk en vindt het daarom belangrijk om veel te herschrijven. Hij werkt altijd in zijn kantoor en gaat hier iedere ochtend rond acht uur heen. Hij schrijft een pagina en herschrijft deze pagina dan net zo vaak als nodig is. Dit kan wel zeker twintig tot dertig keer zijn. Wanneer hij een hoofdstuk heeft geschreven, print hij dit om het opnieuw te lezen en corrigeren. Dit vele herschrijven en corrigeren doet Dean Koontz liever tijdens het schrijven, zodat hij als het manuscript af is niet meer zoveel hoeft te doen.
Marcel van Driel heeft geen vast patroon
Marcel van Driel is een Nederlandse auteur die kinder- en jeugdboeken schrijft. Er zijn diverse prentenboeken van hem verschenen, die zijn vertaald naar het Thais, Chinees en Vietnamees. Ook schreef hij boeken voor jongeren, waaronder Subroza.nl en Superhelden.nl. Marcel van Driel heeft geen vaste manier waarop hij een boek schrijft. Het is erg afhankelijk van het verhaal. Er zijn boeken waarbij hij van tevoren het hele plot bedenkt, bijvoorbeeld wanneer het een ingewikkeld verhaal is. Het boek Straatwijs heeft hij bijvoorbeeld grotendeels van tevoren gepland, voordat hij het ging schrijven. Bij andere boeken, zoals Superhelden.nl begon hij met schrijven en had hij alleen een basisidee in zijn hoofd. Wanneer hij een prentenboek maakt, overlegt hij meestal eerst met de illustrator voordat hij begint met schrijven.