Te jong om een boek te schrijven?

Te jong om een boek te schrijven? Ben je jong en schrijf je graag verhalen? Dan krijg je waarschijnlijk geregeld te horen dat je te jong om te schrijven bent. Je krijgt te horen dat het een leuke hobby is, maar dat je zeker niet moet dromen om meer te bereiken. Ook wordt er gezegd dat jonge mensen niet de vaardigheden beschikken om een boek te schrijven. Hoe zit dit nou? Is het echt zo dat je te jong om te schrijven kunt zijn?

Te jong om een boek te schrijven?

Veel jonge mensen dromen ervan om een boek te schrijven. Ze schrijven hele schriften vol tijdens de schoollessen of zitten na school te typen achter hun computer. Wanneer zij vertellen dat ze graag een boek willen schrijven, krijgen ze vaak te horen dat ze te jong zijn. Ze maken nog helemaal geen kans om een boek te publiceren. Hier zit wel een kern van waarheid in, vaak ben je nou eenmaal nog wat te jong om echt goed te kunnen schrijven. Je hebt nog veel te leren. Dit betekent echter niet dat je je droom maar overboord moet gooien, want je boek kan worden gepubliceerd als je ouder bent. Ook is er wel een mogelijkheid om misschien toch op jonge leeftijd te worden ontdekt.

Voorbeelden van jonge auteurs

Er zijn voorbeelden te noemen van succesvolle jonge auteurs. Zo heb je bijvoorbeeld Christopher Paulini, een auteur uit de Verenigde Staten. Op zijn negentiende schreef hij het fantasyboek Eragon, dat in 2006 zelfs werd verfilmd. Van al zijn boeken zijn er in totaal al meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht en ook zijn de boeken in veel talen vertaald. We kunnen ook een voorbeeld noemen uit Nederland: de jonge schrijfster Maren Stoffels, die op haar zeventiende haar eerste boek schreef: Dreadlocks & Lippenstift. Niet alleen werd dit boek erg vaak verkocht; ook ontving Maren verschillende prijzen, zoals de Jonge Jury en de debuutprijs. Haar boeken zijn voor jongeren bedoeld en Maren maakt goed gebruik van haar eigen ervaring en weet haar lezers op deze manier aan te spreken.

Behalve deze twee voorbeelden, zijn er nog meer voorbeelden te bedenken van mensen die op jonge leeftijd een boek hebben gepubliceerd en er zullen ook nog meer voorbeelden volgen.

Makkelijk om op jonge leeftijd te publiceren?

Hoewel er verschillende voorbeelden van succesvolle, jonge auteurs zijn te noemen, is het absoluut niet gemakkelijk om op jonge leeftijd aan de bak te komen. Veel mensen die jong zijn hebben nog niet de goede kwaliteit voor een verhaal. Dit heeft vooral te maken met zinsbouw, interpunctie, spelling en soms ook opbouw van het verhaal. De meeste verhalen van jongeren moeten vaak dus nog een hoop worden verbeterd, voordat ze goed genoeg zijn om een echt boek te worden.

Publiceer online!

Wanneer het niet lukt om een uitgever te vinden, kun je natuurlijk ook je verhalen online publiceren. Dit kan bijvoorbeeld op de app WhattPad, daar kun je een lezerspubliek creëren en misschien zelfs wat bekendheid krijgen. In Amerika zijn er al verschillende auteurs ontdekt via Whatpadd, zoals Anna Todd, die een fanfictie schreef over One Direction. Ze had duizenden lezers van haar verhalen. Daarna werd haar werk opgepikt door een uitgever en nu zijn de boeken zelfs in het Nederlands vertaald. Houd er wel rekening mee dat het niet gemakkelijk is om zo opgepikt te worden. Wel kun je wat doen met de opmerkingen die je krijgt en je schrijfstijl verbeteren.

Gebruik je talent

Het is dus niet makkelijk om op jonge leeftijd een boek uit te geven, maar het is niet onmogelijk. Probeer je talent te gebruiken en jezelf te ontwikkelen. Misschien ben je nu nog niet goed genoeg voor een eigen boek, maar over een paar jaar wél. Leer van de dingen die worden gezegd door mensen in je omgeving. Vraag tips, lees boeken, doe mee aan schrijfwedstrijden of probeer andere mogelijkheden. Als je het echt wil, ga er dan voor en probeer overal een les in te zien. Durf te dromen en durf deze dromen ook waar te maken! Zie het ook als een voordeel dat je nog jong bent: je kunt nog jaren lang boeken schrijven en al die tijd alleen maar meer bijleren.

Te jong om te schrijven?

Je bent nooit te jong om te schrijven! Schrijven kun je altijd doen. Laat je niet gek maken door de meningen van anderen. Doe wat je leuk vindt, want dat is natuurlijk het belangrijkste!
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…

Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Nederlands: Duitse leenwoorden en de reacties daaropNederlands: Duitse leenwoorden en de reacties daaropIn 1932 werd het Genootschap Onze Taal opgericht. Het doel van de vereniging stond in de statuten vermeld. 'De vereenigi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.