Te jong om een boek te schrijven?
Ben je jong en schrijf je graag verhalen? Dan krijg je waarschijnlijk geregeld te horen dat je te jong om te schrijven bent. Je krijgt te horen dat het een leuke hobby is, maar dat je zeker niet moet dromen om meer te bereiken. Ook wordt er gezegd dat jonge mensen niet de vaardigheden beschikken om een boek te schrijven. Hoe zit dit nou? Is het echt zo dat je te jong om te schrijven kunt zijn?
Te jong om een boek te schrijven?
Veel jonge mensen dromen ervan om een boek te schrijven. Ze schrijven hele schriften vol tijdens de schoollessen of zitten na school te typen achter hun computer. Wanneer zij vertellen dat ze graag een boek willen schrijven, krijgen ze vaak te horen dat ze te jong zijn. Ze maken nog helemaal geen kans om een boek te publiceren. Hier zit wel een kern van waarheid in, vaak ben je nou eenmaal nog wat te jong om echt goed te kunnen schrijven. Je hebt nog veel te leren. Dit betekent echter niet dat je je droom maar overboord moet gooien, want je boek kan worden gepubliceerd als je ouder bent. Ook is er wel een mogelijkheid om misschien toch op jonge leeftijd te worden ontdekt.
Voorbeelden van jonge auteurs
Er zijn voorbeelden te noemen van succesvolle jonge auteurs. Zo heb je bijvoorbeeld Christopher Paulini, een auteur uit de Verenigde Staten. Op zijn negentiende schreef hij het fantasyboek Eragon, dat in 2006 zelfs werd verfilmd. Van al zijn boeken zijn er in totaal al meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht en ook zijn de boeken in veel talen vertaald. We kunnen ook een voorbeeld noemen uit Nederland: de jonge schrijfster Maren Stoffels, die op haar zeventiende haar eerste boek schreef: Dreadlocks & Lippenstift. Niet alleen werd dit boek erg vaak verkocht; ook ontving Maren verschillende prijzen, zoals de Jonge Jury en de debuutprijs. Haar boeken zijn voor jongeren bedoeld en Maren maakt goed gebruik van haar eigen ervaring en weet haar lezers op deze manier aan te spreken.
Behalve deze twee voorbeelden, zijn er nog meer voorbeelden te bedenken van mensen die op jonge leeftijd een boek hebben gepubliceerd en er zullen ook nog meer voorbeelden volgen.
Makkelijk om op jonge leeftijd te publiceren?
Hoewel er verschillende voorbeelden van succesvolle, jonge auteurs zijn te noemen, is het absoluut niet gemakkelijk om op jonge leeftijd aan de bak te komen. Veel mensen die jong zijn hebben nog niet de goede kwaliteit voor een verhaal. Dit heeft vooral te maken met zinsbouw, interpunctie, spelling en soms ook opbouw van het verhaal. De meeste verhalen van jongeren moeten vaak dus nog een hoop worden verbeterd, voordat ze goed genoeg zijn om een echt boek te worden.
Publiceer online!
Wanneer het niet lukt om een uitgever te vinden, kun je natuurlijk ook je verhalen online publiceren. Dit kan bijvoorbeeld op de app WhattPad, daar kun je een lezerspubliek creëren en misschien zelfs wat bekendheid krijgen. In Amerika zijn er al verschillende auteurs ontdekt via Whatpadd, zoals
Anna Todd, die een fanfictie schreef over One Direction. Ze had duizenden lezers van haar verhalen. Daarna werd haar werk opgepikt door een uitgever en nu zijn de boeken zelfs in het Nederlands vertaald. Houd er wel rekening mee dat het niet gemakkelijk is om zo opgepikt te worden. Wel kun je wat doen met de opmerkingen die je krijgt en je schrijfstijl verbeteren.
Gebruik je talent
Het is dus niet makkelijk om op jonge leeftijd een boek uit te geven, maar het is niet onmogelijk. Probeer je talent te gebruiken en jezelf te ontwikkelen. Misschien ben je nu nog niet goed genoeg voor een eigen boek, maar over een paar jaar wél. Leer van de dingen die worden gezegd door mensen in je omgeving. Vraag tips, lees boeken, doe mee aan schrijfwedstrijden of probeer andere mogelijkheden. Als je het echt wil, ga er dan voor en probeer overal een les in te zien. Durf te dromen en durf deze dromen ook waar te maken! Zie het ook als een voordeel dat je nog jong bent: je kunt nog jaren lang boeken schrijven en al die tijd alleen maar meer bijleren.
Te jong om te schrijven?
Je bent nooit te jong om te schrijven! Schrijven kun je altijd doen. Laat je niet gek maken door de meningen van anderen. Doe wat je leuk vindt, want dat is natuurlijk het belangrijkste!