Hoe schrijf je een goede flaptekst?
De flaptekst is de tekst die op de achterkant van het boek komt te staan. De lezer moet geprikkeld worden door deze tekst om het boek werkelijk te lezen. Het moet vragen en nieuwsgierigheid opwekken. Hoe schrijf je een goede flaptekst en hoe kun je de lezers prikkelen zonder dat je te veel informatie over het boek verklapt?
Wat is een flaptekst?
De flaptekst is de tekst die je altijd op de achterkant van een boek ziet staan. De flaptekst staat vaak ook op webshops en op de sites van de schrijvers zelf. Een flaptekst is een soort korte samenvatting van het verhaal, die wordt bedoeld om de lezer te prikkelen. Het einde wordt doorgaans nooit verteld. Een boek met een goede flaptekst kan nieuwsgierigheid opwekken bij de lezers. Hierdoor kan je boek vaker worden verkocht.
Zelf een flaptekst schrijven?
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een auteur zelf de flaptekst schrijft. Denk bijvoorbeeld aan een boek dat in eigen beheer wordt uitgegeven. Ook bij veel uitgevers kan ervoor worden gekozen dat de schrijver zelf de flaptekst schrijft. Een schrijver kent zijn of haar boek natuurlijk het beste. Toch kan een uitgeverij ook zelf iemand aanwijzen die de tekst schrijft, bijvoorbeeld de redacteur. In dat geval mag je als auteur aangeven of je het eens bent met de tekst of niet.
Hoe prikkel je de lezers?
Een goede flaptekst is nog best moeilijk om te schrijven. Je wilt niet teveel informatie weggeven, omdat de lezer dan geen reden meer heeft om het boek te lezen. Wel wil je genoeg zeggen om de lezers geboeid te krijgen. Houd sowieso rekening met de volgende zaken in je flaptekst:
- Vertel nooit hoe het verhaal afloopt
- Geef geen informatie weg die pas aan het einde van het boek bekend wordt
- Introduceer niet teveel personages
- Vertel niet iedere verhaallijn
- Maak het niet te ingewikkeld
Om de lezers extra te prikkelen kun je vragen verwerken in de flaptekst. Eindig bijvoorbeeld met een vraag om het lekker spannend te maken. Overdrijf niet met het aantal vragen, want dit kan als storend worden ervaren. Enkele voorbeelden van interessante vragen:
- Kan hij de strijd winnen en zichzelf weer in de ogen kijken?
- Is het wel zo verstandig om terug in de tijd te gaan?
- Zal het hem lukken de wereld te redden?
- De inspecteur staat voor een groot raadsel. Wie heeft de mysterieuze moorden gepleegd?
- Zal ze op tijd zijn en haar beste vriend kunnen helpen?
Verhaallijnen weglaten in de flaptekst?
Het is helemaal niet erg om bepaalde verhaallijnen niet te vermelden in je flaptekst. Veel boeken bevatten meerdere verhaallijnen en deze worden lang niet allemaal toegelicht in de flaptekst. Soms kan het echter wel een toegevoegde waarde hebben om meer verhaallijnen te beschrijven. Bedenk goed wat belangrijk is en wat niet en bepaal aan de hand daarvan hoeveel verhaallijnen je uitlicht en welke je links laat liggen.
Bekijk andere boeken
Kijk eens naar de flapteksten van andere boeken. Doe dit voordat je een boek leest en nadat je het boek leest. Hier kun je veel van leren voor je eigen flaptekst. Stel jezelf ook de vraag waarom de flaptekst van het boek jouw interesse heeft gewekt. Vind je het een goede tekst of juist niet en waarom? Leer hiervan en pas het toe bij je eigen flaptekst.