Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijven

Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijven Wanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven schrijven. Wanneer je dagelijks aan je boek werkt, blijf je in het verhaal én blijf je gemotiveerd om het te voltooien. Maar hoe kun je je jezelf nou eigenlijk motiveren om te blijven schrijven en om iedere dag aan het werk te gaan? Welke tips zijn hier allemaal voor te vinden?

Boek schrijven

Een boek schrijven is alles behalve gemakkelijk. Je moet voor een langere tijd geconcentreerd blijven. De kans is groot dat er ondertussen allerlei nieuwe ideeën voor boeken komen opborrelen en veel mensen stoppen dan met schrijven aan hun huidige boek en beginnen aan iets nieuws. Anderen kijken te lang niet naar hun manuscript, en vergeten daardoor helemaal wat ze eigenlijk wilden schrijven. Een boek schrijven kan gepaard gaan met veel bloed, zweet en tranen. En vooral belangrijk is in alle gevallen: doorgaan. Vaak wordt het advies gegeven om iedere dag te schrijven, omdat je dan in het verhaal blijft en jezelf ook gemotiveerd kunt houden. Maar ook dat is vaak al erg lastig. We zijn druk en hebben geen tijd. Of misschien hebben we geen zin om te schrijven. Hoe kun je jezelf dan motiveren om toch dagelijks te schrijven?

Wees niet te kritisch

Eén van de redenen om niet dagelijks te schrijven, is omdat we vaak veel te kritisch zijn. Er zullen ongetwijfeld fouten en kromme zinnen in je manuscript zitten. En misschien zijn bepaalde stukken helemaal niet goed en kunnen ze beter geschrapt zijn. Het mooie is: dit soort dingen kun je later allemaal aanpassen of aanpakken. Maak eventueel een notitie bij de slechte scenes (bij speciale schrijfsoftware zoals Scrivener gaat dit heel gemakkelijk) en dan kun je er later nog een keer naar kijken.

Geef jezelf een schrijfdoel

Wanneer je werkt met een schrijfdoel, is het gemakkelijker om dagelijks te blijven schrijven. Zeg bijvoorbeeld dat je boek op een bepaalde datum af moet zijn, of stel een doel in van een x-aantal woorden per dag. Zelfs 100 woorden kan al het verschil maken en je zult al snel merken dat je vaak zo goed in het verhaal zit, dat het er meestal meer worden.

Schrijf op vaste tijdstippen

Je kunt van het schrijven aan je boek een goede gewoonte maken. Probeer daarom op vaste tijdstippen te schrijven. Misschien kun je ’s ochtends een halfuur eerder opstaan en dan even schrijven. Of misschien is het voor jou makkelijker om na het eten te schrijven. Door op een vast tijdstip te werken, weet je precies waar je aan toe bent. Voor sommige mensen kan het zelfs helpen om het schrijven in hun agenda te noteren.

Kijk naar je overige activiteiten

We roepen vaak dat we veel te druk zijn om te schrijven, maar is dat wel zo? Kijk eens goed naar je activiteiten. Ben je werkelijk te druk? Schrijven is een keuze, en dat kun je prima vervangen voor de soap die je dagelijks kijkt. Het kan ook een vervanging zijn voor het moment dat je lamlendig op de bank hangt, of wanneer je partner vrienden op bezoek heeft waar jij niet veel aan hebt. Kijk eens welke activiteiten eigenlijk weinig toevoegen aan je leven en probeer hier veranderingen in te brengen.

Schrijf met anderen

Het is gemakkelijker om met andere mensen te schrijven. Misschien wonen er in de buurt wel mensen die ook graag een boek willen schrijven en kun je samen wat afspreken. In sommige steden zijn ook speciale bijeenkomsten voor schrijvers, waar ze samen gaan schrijven. Dit is uiteraard niet dagelijks, maar kan wel voor een goede vibe en motivatie zorgen. Ook zijn er speciale schrijfvakanties waar je een weekend, een paar dagen of zelfs een week kunt gaan schrijven met anderen. Dit kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland.

NaNoWriMo

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month. Dit is ieder jaar in november, maar er zijn ook speciale ‘zomerkamp’ edities eerder in het jaar. Tijdens deze maand is het de bedoeling om 50.000 woorden te schrijven, wat neerkomt op 1.667 woorden per dag. Je kunt er niets mee winnen, behalve de eer dat het je gelukt is. Het mooie is dat er tijdens deze maand allerlei evenementen worden georganiseerd. Ook kun je online meedoen met word wars (waar je een wedstrijd doet wie het meeste schrijft in bijvoorbeeld een kwartier tijd). Ook is er een zeer uitgebreid forum waar je ervaringen en tips met elkaar kunt delen. Overal online – en in de echte wereld – wordt tijdens NaNoWriMo van alles georganiseerd waar jij van kunt profiteren om je boek te schrijven.

Lees verder

© 2016 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedo…
Tips om NaNoWriMo vol te houdenTips om NaNoWriMo vol te houdenNaNoWriMo is een schrijfevenement waarbij je in een maand tijd 50.000 woorden moet schrijven. Het is en hele opgave en d…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…

Nobelprijs voor Literatuur 2016: Bob DylanNobelprijs voor Literatuur 2016: Bob DylanDe Nobelprijs voor Literatuur bestaat sinds 1901. In 2016 is deze prijs gewonnen door de Amerikaanse zanger en songwrite…
Een wereld vol Helvetica en typografieEen wereld vol Helvetica en typografieIn het dagelijks leven is het overal om ons heen. Het uit zich in posters of logo’s en bestaat in alle mogelijke kleuren…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.