Schrijven: Inspiratie opdoen op het terras

Schrijven: Inspiratie opdoen op het terras Het terras is een geliefde plek in de zomermaanden. Lekker gezellig wat drinken in de zon op het terras. Kun je op het terras ook aan je verhalen en boeken werken? Jazeker, op het terras kun je namelijk heel goed inspiratie opdoen. Hoe werkt dit? Hoe kun je geïnspireerd raken wanneer je op het terras zit?

Verhaal schrijven

De meeste mensen die verhalen schrijven, zitten veel binnen. Logisch: op locatie schrijven kan lastig zijn, omdat je dan veel afleiding hebt. Toch hoef je je als schrijver echt niet op te sluiten in je huis of op je zolderkamer. Je kunt ook naar het terras gaan. Niet om te schrijven, maar om inspiratie op te doen.

Terras voor inspiratie?

Het terras is zeer geschikt om inspiratie op te doen. Wanneer je even niet weet hoe je verder moet gaan met je verhaal, kun je dus best eens op het terras gaan zitten om te genieten van de zon en een lekker drankje. Zeker op zomerse dagen, wanneer meer mensen het terras opzoeken, kan dit de ideale manier zijn om flink wat inspiratie op te doen.

Zonlicht

Zonlicht is voor veel mensen heel goed voor de creativiteit. Door de vitamine D in het zonlicht worden we vrolijker en zien we dingen opeens heel anders. In de zon zitten (zorg wel dat je je insmeert!) is dan ook heel goed om je weer vol te laden met nieuwe energie.

Ontspannen op een terras

Op een terras ben je daarnaast ook erg ontspannen. Je hoofd is even volledig leeg en je bent eens niet met je verhaal bezig. Even iets heel anders kan helpen om daarna meer vol goede moed te gaan schrijven. Dit kan een hele goede manier zijn om eens van je writersblock af te komen, gewoon wat anders doen.

Mensen kijken

Veel mensen gaan op een terras zitten om naar andere mensen te kijken. Ze kijken naar iedereen die voorbij komt lopen. Voor schrijvers is mensen kijken ook een hele goede manier om inspiratie op te doen. Waarom loopt die ene jongen in een dikke trui, terwijl het zeker 25 graden is? En wat heeft zij in haar tas zitten? Die ene man kijkt wel heel kwaad. Observeer mensen en bedenk er een verhaal bij. Die jongen met de dikke trui heeft misschien wel lelijke littekens op zijn armen waar hij zich voor schaamt. De vrouw heeft geen spullen gekocht in de stad, maar iets gestolen bij haar moeder en de man die kwaad kijkt heeft net zijn vrouw betrapt met een ander. Overal zit een verhaal achter en het mooie is: jouw fantasie hoeft de werkelijkheid niet te zijn. Het gaat erom dat je je laat inspireren door de dingen die je ziet. Kijk bij de mensen ook eens goed naar het uiterlijk. Ook hier kun je wat mee in je eigen boeken. Baarden, lichaamstypes, kledingstijlen, de manier hoe iemand zijn kapsel doet. Allemaal te verwerken in je eigen boeken!

Luister goed

Schrijvers werken met al hun zintuigen. Behalve kijken, kun je dus ook inspiratie opdoen door te luisteren. Mensen die voorbij lopen zijn vaak druk in gesprek en soms vang je maar flarden op. Deze kleine stukjes gesprek kunnen al een aanleiding zijn voor een heel nieuw verhaal. Misschien hoor je iemand zeggen: “Ik weet dat ik beter moet opletten, maar…”
Je hebt natuurlijk geen idee waar dit over gaat, maar misschien kun je het wel invullen met je eigen fantasie. Misschien heeft de persoon die dit zei wel een ongeluk veroorzaakt, waar de ander woest over is. Of misschien is hij gezakt voor een cursus, omdat hij in de klas niet oplette. Daar kunnen hele leuke verhalen inzitten. Ook hierbij geldt: het maakt niet uit of jouw verhaal klopt met de waarheid. Het gaat erom dat je inspiratie hebt gekregen voor je verhaal!

Andere plekken voor inspiratie

Behalve het terras, zijn er nog veel meer locaties waar je prima terecht kunt voor inspiratie. Ga bijvoorbeeld naar het park, het strand, een museum of de stad. Ook een treinstation kan de ideale plek zijn voor voldoende inspiratie. Bedenk zelf ook eens een plek waar je heen kunt gaan. Eigenlijk is elke locatie waar mensen komen of waar iets te zien is een bron van inspiratie.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedo…
Schrijven: elf manieren om inspiratie op te doenSchrijven: elf manieren om inspiratie op te doenSoms gebeurt het je als schrijver dat de ideeën zo maar opborrelen zodat je opgewekt begint te schrijven. Maar op een an…

Meer tijd creëren voor het schrijvenMeer tijd creëren voor het schrijvenKen je dat? Geen tijd om te schrijven? Er zijn verschillende manieren om toch meer tijd te kunnen creëren om meer te sch…
Je ontwikkelen als schrijverJe ontwikkelen als schrijverVoor veel mensen is schrijven een hobby, maar wel een hobby met een droom. Wie droomt er nou niet van een eigen boek, ee…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.