Je ontwikkelen als schrijver

Je ontwikkelen als schrijver Voor veel mensen is schrijven een hobby, maar wel een hobby met een droom. Wie droomt er nou niet van een eigen boek, een eigen serie of misschien zelfs een bestseller of verfilming? In het schrijversvak is er altijd ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dit maakt je een betere schrijver en kan er wellicht zelfs voor zorgen dat je dromen ooit eens waarheid worden. Hoe kun je je ontwikkelen als schrijver?

Boeken schrijven

In Nederland dromen ontzettend veel mensen van het schrijven van een boek. Een manuscript dat daadwerkelijk gepubliceerd wordt. Om dat te kunnen bereiken, zul je jezelf moeten ontwikkelen als schrijver. Geen enkele auteur is al in het begin succesvol of goed en er zijn altijd mogelijkheden tot verbetering. Om jezelf te ontwikkelen, moet je vooral beter wíllen worden in het schrijven.

Sta open voor kritiek

Het is erg belangrijk om open te staan voor kritiek die je ontvangt. Dit moet wel kritiek zijn waar je iets van kunt leren. Probeer dus mensen te vinden die je verhalen kunnen lezen en opmerkingen kunnen maken om jezelf te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld een leraar van een cursus creatief schrijven zijn, of iemand die graag boeken leest. Probeer mensen te vinden die meer zeggen dan ‘wat een mooi verhaal’ of ‘ik vond het verhaal helemaal niks’. Ook op internet heb je vaak veel opties om je verhaal te plaatsen en tips te krijgen van andere mensen. Zorg dat je dus open staat voor de opmerkingen die je krijgt, hoe moeilijk dat soms is.

Probeer verschillende dingen uit

Als je constant dezelfde manier van schrijven gebruikt, dan is er vaak maar weinig ruimte om je als schrijver te ontwikkelen. Probeer daarom verschillende dingen uit. Schrijf eens in een heel ander genre of probeer iets compleet anders: schrijf eens een serie, of een verhaal in dagboekvorm. Of gebruik eens enorm veel flashbacks in een boek. Door verschillende verhaalvormen te proberen kun je jezelf blijven ontwikkelen.

Volg cursussen

Er zijn veel schrijfcursussen die je kunt volgen en ook cursussen die over de Nederlandse taal gaan kunnen je helpen om je te ontwikkelen in het schrijven. Een groot aanbod van cursussen kun je vanuit huis volgen, zodat je ze volledig in je eigen tempo kunt voltooien. Ook worden er geregeld workshops gegeven waarbij je bepaalde technieken in het schrijven kunt leren.

Verleg je doelen

Wanneer je schrijft, is de kans groot dat je een bepaald doel voor ogen hebt. Zorg dat dit doel constant wordt verlegd, zodat je geprikkeld en gemotiveerd blijft om jezelf te verbeteren als schrijver. Eerst wil je bijvoorbeeld een boek afmaken, daarna wil je zorgen dat het gepubliceerd wordt. Heb je eenmaal een boek gepubliceerd, dan wil je wellicht een boek schrijven dat nog beter wordt ontvangen door de media. En als dat is gelukt, dan wil je misschien nog meer boeken verkopen dan voorheen. De doelen die je stelt moeten bij jou passen en het moeten doelen zijn waar jij je goed bij voelt en waarvan je weet dat je ze kunt bereiken wanneer je er hard voor werkt. Begin dus niet met een onmogelijk doel, want daardoor kun je jezelf minder goed gemotiveerd houden.

Veel lezen

Door veel boeken te lezen, herken je wat clichés zijn en begrijp je hoe een goed verhaal wordt opgebouwd. Maar dat is niet de enige reden waarom veel lezen goed is voor je. Je ontwikkelt er ook een betere woordenschat mee en krijg je een beter taalgevoel. Het lezen van boeken is ontzettend belangrijk als je zelf wilt schrijven en mag niet onderschat worden.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijfoefeningen om je schrijverskwaliteiten te ontwikkelenAls schrijver ben je nooit uitgeleerd. Bij elk stuk dat een schrijver schrijft hoopt hij of zij weer wat beter te worden…
Het Bijbelboek de brief aan de HebreeënDe brief aan de Hebreeën is een bijzonder bijbelboek. Er ontbreekt een begroeting aan het begin en de naam van de schrij…
Hoe word je een betere schrijver?Schrijven is iets wat veel mensen graag doen. Ze schrijven omdat ze het een fijne manier vinden om zich te uiten, of omd…
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…

Schrijven: Inspiratie opdoen op het terrasSchrijven: Inspiratie opdoen op het terrasHet terras is een geliefde plek in de zomermaanden. Lekker gezellig wat drinken in de zon op het terras. Kun je op het t…
Voorkom een infodump in je verhalenVoorkom een infodump in je verhalenAls je verhalen schrijft, dan is het goed mogelijk dat jij je lezers heel veel wilt vertellen. Wanneer je té veel schrij…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.