NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boek

NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boek NaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedoeld om schrijvers te motiveren véél te schrijven en ook steun te krijgen van medeschrijvers. Wat is NaNoWriMo precies en hoe kun je zelf meedoen om een maand lang aan je boek te werken?

Wat is NaNoWriMo?

NaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november en staat voor National Writing Month. In deze maand schrijf je 50.000 woorden aan een roman. Je probeert dus in een maand tijd een novelle te schrijven. Het is bedacht om mensen te laten zien dat veel schrijven je kan helpen om meer inspiratie te krijgen. Je leert hoe het is om iets te voltooien en krijgt steun van anderen. Er is geen prijs, al kun je wel op de winnaarspagina komen te staan. De echte prijs is voornamelijk het feit dat je 50.000 woorden in een maand schrijft en het gevoel dat je ervoor krijgt.

Wanneer is NaNoWriMo?

NaNoWriMo begint op 1 november om 00.01 uur en eindigt op 30 november 23.59 uur lokale tijd. In deze maand heb je de tijd om 50.000 woorden te halen. Hoe je dit doet maakt niet uit, zolang je het maar haalt.

Aanmelden voor NaNoWriMo

Je kunt je voor NaNoWriMo aanmelden op de website www.nanowrimo.org. Aanmelden is geheel gratis. Op je profiel kun je vervolgens aangeven hoeveel je hebt geschreven iedere dag. Ook kun je stukjes van je manuscript plaatsen en aangeven in welk genre je plaatst.

Steun van andere schrijvers

Tijdens NaNoWriMo zijn er talloze manieren om steun te krijgen van andere schrijvers. Dit kan bijvoorbeeld op de website van NaNoWriMo, maar er zijn ook veel andere websites waar je terecht kunt. Ook worden er geregeld meest gehouden, waarbij je bij elkaar komt bijvoorbeeld in een café om lekker te schrijven samen. Op de website van NaNoWriMo kun je precies zien waar deze bijeenkomsten worden gehouden. Het is een leuke manier om in contact te komen met andere schrijvers en gemotiveerd te blijven. Wellicht kun je hierdoor ook andere contacten opbrengen.

Waar moet het boek over gaan?

Het maakt helemaal niet uit waar je over schrijft tijdens NaNoWriMo. Het kan complete onzin zijn, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je wel echt een verhaal schrijft in een bepaald genre. Kies vooral ergens voor dat bij jou past en waar je graag in schrijft of leest. Kies niet iets waar je geen affiniteit mee hebt, want dan wordt het schrijven tijdens NaNoWriMo nog lastiger.

Waarom meedoen aan NaNoWriMo?

NaNoWriMo draait niet echt om de kwaliteit, maar vooral om de kwantiteit. Het is dus belangrijk dat je de 50.000 woorden haalt. Hier is een reden voor. Veel mensen schrijven graag, maar haken halverwege het verhaal af. Om niet zomaar af te haken als je een boek schrijft, is het belangrijk om niet op te geven. Daarnaast kun je je inspiratie trainen door iedere dag verplicht te schrijven. Het maakt bij NaNoWriMo dus niet uit of je verhaal goed is of niet, het is de bedoeling dat je ervaart hoe het is om te schrijven en om iets af te maken. Het kan dus enorm veel voldoening geven om een keer mee te doen. De kans is aanwezig dat je andere schrijfmanieren ontdekt en dat je meer leert over het schrijven zelf.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De feestjes van National Novel Writing MonthDe feestjes van National Novel Writing MonthBij National Novel Writing Month schrijf je een novel in 1 maand. Alleen schrijven is wel erg saai en niet motiverend. G…
Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…
Tips om NaNoWriMo vol te houdenTips om NaNoWriMo vol te houdenNaNoWriMo is een schrijfevenement waarbij je in een maand tijd 50.000 woorden moet schrijven. Het is en hele opgave en d…

Spreuken voor op een tegelHet regent, u heeft de loterij net niet gewonnen en de buurman is voor de zoveelste keer aan het verbouwen. Om u dag wee…
Bijbelse beeldspraak: adem, alfa en omega, dwalen, fundamentBijbelse beeldspraak: adem, alfa en omega, dwalen, fundamentBijbelse beeldspraak. De Bijbel maakt veelvuldig gebruik van beeldende, symbolische taal. Met beeldtaal kan een diepere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Nanowrimo.org
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.