Research voor fictie

Research voor fictie Research voor fictie is erg belangrijk. De feiten die je in een boek noemt, moeten natuurlijk wel kloppen. Voor vrijwel elk fictieboek zul je research moeten doen. Dit kan op verschillende manieren, zoals een interview voeren of verschillende boeken lezen. Waarom en hoe kun je aan de informatie komen die je nodig hebt?

Research

Research betekent dat je uitzoekt hoe iets in elkaar zit. Stel, je wilt een verhaal schrijven waarin iemand een ernstig ongeluk krijgt en in het ziekenhuis terecht komt. In dit verhaal zul je dus met veel belangrijke zaken te maken krijgen: wat voor een verwondingen zijn realistisch bij een ongeluk? Hoe praten de artsen en de zusters tegen de patiënt? Zijn er bepaalde dingen die in het ziekenhuis mogen, of juist niet? Misschien heb je zelf al een keer in een ziekenhuis gelegen, bepaalde dingen zul je dan ook wel weten. Toch zullen er ook zaken zijn waar je minder bekend mee bent.

Klopt alles wel in je verhaal?

Research betekent niet alleen dat je moet zoeken naar antwoorden op vragen, maar het betekent ook dat je moet controleren of de dingen die je schrijft wel kloppen. Misschien wonen je hoofdpersonen in Nijmegen en besluiten ze om een dagje naar het strand te gaan. Tien minuten later zijn ze er al. Nou heeft Nijmegen een prachtig natuurgebied met water en zand, maar een echt strand is het niet. En vanuit Nijmegen kun je ook niet binnen tien minuten bij de zee komen. Nu is dit een vrij domme fout, maar kleine fouten kunnen ook in een verhaal terecht komen. Soms omdat je zelf echt denkt dat het klopt wat je hebt geschreven. Het is dan extra lastig om uit te zoeken of het wel klopt wat je schrijft.

Soorten research

Er zijn verschillende soorten research. Welke manier jij toepast, is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen en het verhaal dat je schrijft.

Boeken lezen

Boeken kunnen je heel erg helpen bij het vinden van de juiste informatie. Er zijn talloze naslagwerken en andere informatieve boeken verschenen. Ideaal dus wanneer je informatie nodig hebt voor jouw verhaal. Boeken kun je bij de bibliotheek vinden of heel goedkoop tweedehands aanschaffen.

Internet

Ook op internet kun je natuurlijk heel erg veel informatie vinden. Wel moet je goed beseffen dat niet alles wat op internet staat, de waarheid is. Iedereen kan een site oprichten en zelfs websites als Wikipedia zijn niet altijd betrouwbaar. Controleer je feiten dus altijd, zeker als je de informatie van internet haalt.

Praat met een specialist of ervaringsdeskundige

Het kan altijd helpen om iemand te spreken met verstand van zaken. Denk aan een specialist of een ervaringsdeskundige. Misschien wil je iets weten over een bepaald medicijn. In dat geval kun je de apotheek eens binnenstappen of je huisarts wat vragen stellen. Misschien wil je eens zien hoe het leven in een fabriek is. Ook dan kun je vast wel wat regelen met een bedrijf in de buurt. Als je in je verhaal iemand hebt die een angststoornis heeft, of die misschien een been mist, dan kun je op zoek gaan naar een ervaringsdeskundige. Iemand die wéét hoe het is en je hier alles over kan vertellen. Het vinden van mensen met kennis is helemaal niet moeilijk. Op internet kun je altijd wel iemand vinden.

Plekken bezoeken

Speelt je verhaal zich af in een bepaalde stad of in een ander land? Ga er dan eens heen! Hoe ziet het eruit? Wat kan er zoal gedaan worden en hoe zijn de mensen? Door zelf naar bepaalde locaties te gaan, krijg je een veel beter voor je eigen verhaal en weet je zeker dat alles wat je schrijft ook werkelijk klopt. Als je er zelf niet bent geweest, dan kan iemand die je verhaal leest dat opmerkingen als hij of zij er wel is geweest. Dit wil je natuurlijk zien te voorkomen. Is een locatie echt ver weg? Dan zou je eventueel ook gebruik kunnen maken van Google Streetview.

Musea bezoeken

Vooral voor boeken met een historische tint, kan het heel erg handig zijn om musea te bezoeken. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe bepaalde voorwerpen eruit zagen en wat voor een kleding ze droegen.

Televisie kijken

Bepaalde televisieprogramma’s kunnen je zeker helpen met je research. Er zijn allerlei interessante programma’s op zenders als Discovery en National Geographic, maar ook op andere zenders kun je meer te weten komen over het onderwerp waar je over schrijft. Zo zijn er talkshows, programma’s over bepaalde vakantiebestemmingen en kun je natuurlijk ook naar het nieuws kijken.

Wees creatief!

Wees creatief wanneer je informatie nodig hebt. Soms is het moeilijk om aan de juiste informatie te komen, maar
© 2015 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een non-fictieboek?Hoe schrijf je een non-fictieboek?Non-fictie betekent dat je een boek schrijft dat gebaseerd is op de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan een informatief boek…
Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Waarom is lezen belangrijk als je boeken wilt schrijven?Waarom is lezen belangrijk als je boeken wilt schrijven?Een boek schrijven. Veel mensen hebben deze droom en willen hem dolgraag waarmaken. Bij het schrijven van een boek zul j…
Schrijf een boek!Schrijf een boek!Wat een droom: je eigen boek schrijven. 'Dat is alleen voor mensen met contacten binnen de uitgeverswereld,' roept de éé…

Schrijf een verrassend einde voor je verhaalSchrijf een verrassend einde voor je verhaalSchrijf je graag verhalen en droom je van een eigen boek? Het einde is dan heel belangrijk. Zorg ervoor dat je einde ver…
Realistische personages ontwikkelenRealistische personages ontwikkelenDe personages maken een verhaal of boek. Het is dan ook raadzaam om personages te ontwikkelen die levensecht lijken. Op…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.