Waarom is lezen belangrijk als je boeken wilt schrijven?

Waarom is lezen belangrijk als je boeken wilt schrijven? Een boek schrijven. Veel mensen hebben deze droom en willen hem dolgraag waarmaken. Bij het schrijven van een boek zul je veel research moeten doen. Je moet je personages goed uitwerken, zorgen voor een goede verhaallijn en het ook nog eens interessant houden voor de lezers. Eén van de belangrijkste elementen als je een boek wilt schrijven is... lezen!

Veel lezen als je wilt schrijven

Er zijn mensen die zeggen dat ze een boek willen schrijven. Als je aan hen vraagt wat voor een boeken ze goed vinden, dan hebben ze daar niet echt een antwoord op. Vreemd, want om een goed boek te kunnen schrijven, zul je toch echt moeten lezen. En het liefst zoveel mogelijk. Je kunt jezelf amper een goede schrijver noemen als je niet weet wat er zich afspeelt in boekenland. Het lezen van boeken maakt je alerter, laat je kritischer kijken naar je eigen werk en zorgt ervoor dat je iedere dag iets bijleert van de taal. Er zijn ontzettend veel dingen die je van lezen kunt leren en waardoor jouw schrijfstijl met flinke stappen vooruit zal gaan. Zie een boek als een informatiebron, zelfs als het boek heel erg slecht is. Leer van ieder geschreven woord. Dit doe je zelfs al onbewust terwijl je aan het lezen bent. Het lezen van boeken prikkelt ook je creativiteit en is dus ideaal als je even met het bekende writersblock zit.

Leer clichés herkennen

Hoe kun je weten wat clichés in boeken zijn als je ze nooit leest? Door boeken te lezen kom je erachter dat er bepaalde clichés bestaan voor verschillende situaties in boeken. Een sterfscène is bijvoorbeeld niet bepaald origineel als de persoon die doodgaat nog nét op het laatste nippertje iets belangrijks vertelt, vaak met veel adempauzes tussendoor (Ik....vind....dat je.....moet weten). Je leert ook dat bepaalde woorden erg cliché zijn en teveel worden gebruikt in combinatie met andere woorden. Of je leert ontdekken dat sommige personages helemaal niet zo origineel zijn als je dacht. Juist door deze clichés te herkennen kun je ervoor zorgen dat jouw boek iets origineels te bieden heeft. Zo zullen mensen tijdens het lezen minder snel denken: dit héb ik al een keer gelezen.

Lees veel verschillende boeken

Wie een fictieboek wilt schrijven, doet er verstandig aan zoveel mogelijk verschillende boeken te lezen. Lees niet alleen de boeken in het genre waarin je schrijft, maar ook andere genres, genres waar je misschien niet veel mee hebt. Alle genres staan namelijk toch enigszins met elkaar in verbinding. Wie een thriller, griezelverhaal, science fiction of fantasy schrijft, zal niet alleen te maken hebben met de spannende en fantastische elementen in het verhaal. Je hebt ook te maken met relaties onderling, vriendschappen, vijanden en misschien zelfs liefdesrelaties. De beste boeken om hier meer over te weten te komen is in de liefdesromans, waarin alles draait om relaties en vriendschappen. Leer hoe de relaties tot stand komen en hoe men met elkaar omgaat. Andersom is het precies hetzelfde. Een liefdesroman of chicklit moet wel ergens over gaan. Misschien is er een ontvoerder van de kinderen of blijkt de hunk in het boek bij de politie te werken. Lees thrillers en je leert meer over dit soort details, zodat je begrijpt waar je het over hebt en de tekst realistischer overkomt. Het kan daarnaast verhelderend werken om je eens in boeken te verdiepen waar je weinig mee hebt en te bedenken: ‘Waarom vinden mensen dit leuk?’

Kritisch kijken helpt

Kritisch naar boeken kijken zorgt ervoor dat je ook kritischer naar je eigen werk kunt kijken. Een manier om kritischer te kijken naar de boeken de je hebt gelezen is door het schrijven van recensies na het lezen. Schrijf over de schrijfstijl en de inhoud van het boek. Leg uit wat je goed vond aan het boek, of wat juist niet. Vertel dan ook altijd wáárom je dit goed vond of niet. Deze recensies kun je voor jezelf schrijven, als leermethode, maar je kunt er ook ‘werk’ van maken. Er zijn veel websites waar je recensies op kunt plaatsen van boeken en er ook nog een beetje geld mee kunt verdienen, bijvoorbeeld hier op InfoNu. Het schrijven van recensies zorgt ervoor dat je ook kritischer naar je eigen werk kunt kijken. Je kunt makkelijker dingen weghalen die niet goed zijn. Daarnaast leer je waarom je dingen aan boeken goed vindt en ben je bewuster bezig met het zojuist gelezen boek.

Ook non-fictie lezen helpt

Bij veel lezen bedoelen we zeker niet alleen het lezen van fictieboeken. Non-fictieboeken zijn minstens zo belangrijk. Het lezen van non-fictie is een belangrijk gedeelte voor veel schrijvers. Leer over dingen die bestaan of hebben bestaan. Leer over zaken waar je nooit iets van wist en lees juist die non-fictie boeken over onderwerpen waar je niets of nauwelijks iets van weet. Hoe meer je leert van non-fictie, hoe meer je kunt toepassen in je verhalen. Lees bijvoorbeeld doe-het-zelf boeken als je twee linkerhanden hebt, of pak een boek over Indonesië als je daar nooit op vakantie bent geweest. Een boek over vlinders kan voor insectenhaters een echte uitkomst bieden. Wat de onderwerpen ook zijn, leer ervan. Je hoeft niet alles te onthouden wat in de boeken is geschreven, maar door alleen al te lezen zul je onbewust dingen opslaan die later ook goed van pas kunnen komen. Sommige non-fictie boeken zijn zelfs noodzakelijk om te lezen als je in bepaalde genres schrijft. Schrijf je een fantasyverhaal met veel vreemde wezens? Pak dan eens een boek met de geschiedenis van de mythologie. Of lees een boek over UFO’s. Wil je een echte doktersroman schrijven, lees dan boeken over gezondheid, waarin bepaalde ziektes worden uitgelegd. Probeer dagelijks iets bij te leren aan non-fictie en je zult zien dat je verhalen opeens veel meer diepgang en een betere uitwerking krijgen.

Prikkel jezelf met non-fictie

Als je op zoek gaat naar non-fictie boeken om te lezen, zul je vrij snel uitkomen bij dingen die jij belangrijk vindt en waar jouw interesses liggen. Het is niet altijd gemakkelijk om in de bibliotheek iets te pakken waar je helemaal niets mee hebt. Een manier om toch dingen te weten te komen over onderwerpen waar je weinig mee hebt, is door naar de website van Wikipedia te gaan. Wikipedia is een online encyclopedie. Als je op de hoofdpagina bent, dan zie je in het menu links het item ‘willekeurige pagina’. Door hierop te klikken krijg je een pagina van Wikipedia. Dit kan alles zijn. Over een speciaal computerspel, een diersoort of een gemeente in Kenia. Wikipedia kan je ontzettend veel leren en sommige onderwerpen zullen je – wellicht tot je verbazing – weten te interesseren. Je kunt dan al snel meer dingen bedenken om over te lezen en je kennis weer vergroten. Ook bij het lezen van de pagina’s op Wikipedia zal je niet alles onthouden. Dat is niet erg, ergens blijft er toch iets hangen, ook al ben je daar niet van bewust. Op het moment dat je de betreffende informatie nodig hebt voor een boek, zul je dingen bedenken die dan belangrijk zijn.

Waarom lezen in plaats van televisie?

Sommige mensen denken dat ze ook veel van de televisie kunnen leren. Dat valt in de praktijk echter vies tegen. Zeker, programma’s zoals het Klokhuis of de programma’s van Discovery leren je dingen, maar ze blijven doorgaans minder goed hangen. Televisie kijken doe je namelijk passief. Je kijkt wel, maar als je even met je gedachten weg bent, zul je ook niet bewust meekrijgen wat er wordt gezegd. Als je leest ben je veel actiever bezig en blijven dingen gemakkelijker hangen. Daarnaast kun je met het kijken naar de televisie niets leren over zinsbouw, woordgebruik en spelling.
© 2009 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Wattpad: wat is het en hoe werkt deze schrijverssite?Wattpad: wat is het en hoe werkt deze schrijverssite?Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: Wattpad. Het grootste online platform voor (amateur)schrijvers, waarop zij…

Mannetjesereprijs, een klinkende naamMannetjesereprijs!!! Is toch wel de naam onder de plantennamen. Man-eer-prijs, met zo'n naam moet je wel weer veel waard…
Hoe lang moeten hoofdstukken in een boek zijn?Het schrijven van verhalen is een leuke, interessante bezigheid. Je kunt een hele eigen wereld creëren en zelf de situat…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.