Realistische personages ontwikkelen

Realistische personages ontwikkelen De personages maken een verhaal of boek. Het is dan ook raadzaam om personages te ontwikkelen die levensecht lijken. Op deze manier kan de lezer beter meeleven met de personages in een verhaal. Maar hoe zorg je dat een personage realistisch is? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Hoe ontwikkel je realistische personages in je boek?

Observeer in je omgeving

Kijk naar de mensen bij jou in de buurt. Hoe zijn deze mensen en hoe reageren ze op bepaalde situaties? Wat zijn trekjes die opvallen en wat maakt hen uniek? Eventueel kun je hier ook lijsten van maken. Telkens wanneer je iets opvalt over de persoonlijkheid van deze persoon, kun je de lijst uitbreiden. Hoe langer de lijst, hoe beter. Let op zowel positieve als negatieve zaken. Kijk ook naar de kledingstijl en de keuze van een kapsel en probeer te bedenken waarom juist hiervoor gekozen is.

Leer je eigen personages kennen

Zorg dat je de personages in je eigen boeken net zo goed kent als de personen in je omgeving. Maak bijvoorbeeld een lijst met eigenschappen om zo te bepalen hoe je personage in elkaar zit. Je hoeft dan echt niet al deze eigenschappen in het verhaal zelf te melden. Het gaat erom dat je zelf een goed beeld krijgt. Niet iedereen werkt een personage uit op papier. Je kunt het ook bedenken zonder het op te schrijven: sommige mensen vinden dit prettiger. Probeer dus vooral iets te bedenken dat bij jouw werkwijze past.

Een probleem voor je personage

Iedereen heeft problemen. Zorg dus dat je personages ook een probleem hebben. Misschien zijn ze onzeker, of misschien is er in het verleden iets gebeurt waar nog steeds vaak aan wordt gedacht. Sommige schrijvers denken dat een probleem alleen van belang is bij bepaalde genres. Denk bijvoorbeeld aan romans. Toch is dit niet helemaal waar: ook in thrillers en fantasyverhalen kan een probleem van groot belang zijn. Die bloeddorstige moordenaar moet immers wel een motief hebben voor zijn daden. En de held die de wereld moet redden is misschien doodsbang voor paarden, waardoor zijn zoektocht veel moeilijker wordt.

De naam van je karakters

Iedereen heeft een bepaald beeld bij een bepaalde naam. Het kan in sommige gevallen dan ook beter zijn om niet meteen een naam te bedenken voor het personage. Bedenk eerst wat de eigenschappen zijn en kom dan met een naam. Het schrijft veel makkelijker als je zelf het gevoel hebt dat de naam van het personage ook bij de persoonlijkheid past. Hierdoor komt je tekst vaak ook veel geloofwaardiger over.

Vermijd clichés

Clichés in personages zijn verleidelijk. Veel mensen werken met personages die erg typerend zijn. Denk bijvoorbeeld aan die gezellige dikzak, de eenzame oude vrouw of het domme blondje. Het is helemaal niet erg om zon personage in je boek te verwerken, maar voorkom dat het hele verhaal vol zit met clichés. Dit maakt het verhaal in veel gevallen vervelend om te lezen en kan zelfs ongeloofwaardig over.

Zorg dat het realistisch blijft

Het klinkt misschien logisch, maar toch gaan veel mensen er de mist mee in. Zorg dat je personages in je verhaal geloofwaardig en realistisch zijn. Iemand die ontzettend onzeker is, zal niet zomaar bepaalde grote stappen nemen. Zorg er dus voor dat bepaalde acties een reden hebben en goed worden verantwoord. Zodat de lezer begrijpt waarom je personage iets doet.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Personages maken in een verhaalPersonages maken in een verhaalHoe maak je een goed personage voor in je verhaal of boek? Hoe kun je zelf personages ontwikkelen voor je verhaal en waa…
Dramales: een rolbiografie schrijvenDramales: een rolbiografie schrijvenEen goede manier om een personage vorm te geven, is door middel van het schrijven van een rolbiografie. Dit kan n.a.v. e…
Tips voor het schrijven van verhalenTips voor het schrijven van verhalenEen verhaal schrijven doe je niet zomaar. Het betekent veel doorzettingsvermogen en net zoals bij het leren van fietsen…
Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaalNegen tips voor herkenbare personages in je korte verhaalHoe kun je binnen de beperkte ruimte van een kort verhaal herkenbare en levensechte personages schetsen? De geloofwaardi…

Research voor fictieResearch voor fictieResearch voor fictie is erg belangrijk. De feiten die je in een boek noemt, moeten natuurlijk wel kloppen. Voor vrijwel…
Schrijven: Probeer eens een heel ander genreSchrijven: Probeer eens een heel ander genreVeel mensen die een boek willen schrijven, hebben een genre waarin ze graag schrijven. Denk bijvoorbeeld aan thrillers,…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.