Wat is een ghostwriter?

Wat is een ghostwriter? Ghostwriter kan een beroep zijn voor mensen die graag schrijven. Een ghostwriter schrijft namelijk in opdracht voor iemand anders en verdient daar zijn of haar geld mee. Je kunt dus bijvoorbeeld een boek schrijven als ghostwriter. Jouw naam staat dan niet op het omslag. Wat is een ghostwriter precies en hoe kun je opdrachten krijgen?

Wat is een ghostwriter?

Een ghostwriter is iemand die een boek, column of andere tekst voor iemand in opdracht schrijft. De naam van de ghostwriter wordt niet vermeld bij de schrijfsels: in plaats daarvan wordt het geschreven onder de naam van de opdrachtgever. De ghostwriter ontvangt meestal geen royalties per verkocht boek, maar krijgt eenmalig een bedrag voor het schrijfwerk dat hij of zij heeft gedaan. In sommige gevallen kan er wel voor gekozen worden om de royalties te verdelen.

Waarom zou iemand voor een ghostwriter kiezen?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand een ghostwriter kiest. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn of haar levensverhaal wilt opschrijven, maar niet weet hoe dit moet worden aangepakt. Misschien is het gevoel voor taal niet echt goed, of is het levensverhaal zo persoonlijk, dat het moeilijk is om het op te schrijven. In dit geval kan er worden gekozen voor een ghostwriter. Er wordt ook vaak voor een ghostwriter gekozen wanneer er sprake is van bekende mensen. Een ghostwriter kan een boek in de naam van een beroemdheid schrijven, waardoor een boek al veel meer promotie kan ontvangen. Ook worden ghostwriters vaak gebruikt voor het schrijven van een column. Bekende mensen, zoals acteurs, sporters of presentatoren hebben lang niet altijd de tijd om een wekelijkse column te schrijven.

Hoe word je ghostwriter?

Ghostwriter moet je doorgaans niet zien als een fulltime baan. Veel ghostwriters zijn tekstschrijvers en nemen ook opdrachten voor ghostwriters aan. Je kunt jezelf dus aanbieden als ghostwriter. Vaak is het wel raadzaam om de nodige schrijfervaring te hebben. Veel ghostwriters hebben bijvoorbeeld zelf al boeken geschreven of diverse cursussen gedaan.

Hoe krijg je een nieuwe opdracht?

Het kan erg lastig zijn om een opdrachtgever te vinden. Probeer jezelf op meerdere plekken te promoten en zorg dat je een website hebt met een portfolio waar je naar kunt verwijzen. Het is aan te raden om meerdere diensten aan te bieden en je niet alleen te focussen op het werk als ghostwriter. Er zijn tevens veel websites waar mensen oproepjes plaatsen voor een ghostwriter. Dit zijn bijvoorbeeld sites met freelance opdrachten, of websites die over creatief schrijven gaan.

Maak duidelijke afspraken

Is er iemand geïnteresseerd in jou als ghostwriter? Zorg dan dat je duidelijke afspraken maakt. Denk hierbij aan het geld dat je ontvangt en de deadline. Ook kun je afspraken maken over eventuele teksten in het vervolg. Zorg dat alle gemaakte afspraken op papier staan, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. In veel gevallen vindt de opdrachtgever het fijn als je hem of haar betrekt bij het schrijfproces. Laat eens een stuk lezen en vraag of dit de stijl is die de opdrachtgever graag ziet.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ghostwriters, spoken in de schrijfwereldEen ghostwriter is niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, een gestorven schrijver die – op wat voor manier dan oo…
Het kiezen van een pseudoniemHet kiezen van een pseudoniemEen pseudoniem betekent ook wel schuilnaam. Aardig wat schrijvers kiezen ervoor om onder een pseudoniem te schrijven. Ho…
Het boek Voeken van Nero (pseudoniem Ron Zwart)recensieHet boek Voeken van Nero (pseudoniem Ron Zwart)Het boek Voeken is het debuut van Nero, een pseudoniem voor Ron Zwart. Dit boek beschrijft een reis van Italië via Alban…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…

Streekromans van Gerda van WageningenStreekromans van Gerda van WageningenGerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster die al heel wat streekromans op haar naam heeft staan. De streekroma…
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.