Streekromans van Gerda van Wageningen

Streekromans van Gerda van Wageningen Gerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster die al heel wat streekromans op haar naam heeft staan. De streekromans van Gerda van Wageningen zijn van het betere soort. Hier is niet alleen sprake van een liefdesverhaal, maar ook van een verhaal met veel geschiedkundige feiten. Vooral de geschiedenis van de Zeeuwse eilanden geniet duidelijk haar interesse.

De schrijfster Gerda van Wageningen

De schrijfster werd op 4 oktober 1946 geboren in Zwijndrecht. Het was net na de oorlog en haar ouders woonden in bij opa en oma. Haar vader werkte bij de rivierpolitie in Rotterdam, dus al spoedig verhuisde het gezin daar naar toe. Na de MULO ging ze werken op een kantoor en op haar twintigste trouwde ze. Ze stopte met werken en kreeg twee zoons. Naast paardrijden werd schrijven haar hobby en dit groeide uit tot haar beroep nadat haar eerste boek werd uitgebracht. In 1974 verhuisde het gezin naar de Hoekse Waard en kreeg ze interesse in de geschiedenis van dat stukje Nederland. Na 32 jaar kwam er een einde aan haar huwelijk. Daarna is ze naast het schrijver voor haar ouders en een tante gaan zorgen. Zo kreeg ze te maken met dementie, wat ook terug komt in een aantal van haar boeken.

De historische streekromans

De Haamstede trilogie

Deze trilogie bestaat uit drie boeken:
  • De Gouden Ketting waarin Bonnie Versuylen op Slot Haamstede terechtkomt, waar ze bijzonder harteloos wordt ontvangen.
  • Josephine is het tweede deel, waarin Bonnie weduwe wordt en haar schoonouders haar graag zien vertrekken met achterlating van haar zoon Pierre.
  • De erfgenaam vertelt het verhaal van Pierre die niet helemaal datgene doet wat van hem verwacht wordt.

De Korenmaat

Dit boek speelt zich af in 1880 en gaat over een boerendochter die niet wil trouwen met de man waaraan ze beloofd is. Geregelde huwelijken waren in die tijd meer regel dan uitzondering.

De Mosselvisser

Een arme dochter van een mosselventer wordt ten huwelijk gevraagd door een mosselvisser. Dit betekent meer geld, geen armoede meer dus een beter leven. De dochter stemt dus in met het huwelijk, maar dan wordt ze verliefd op een ander.

Koren en Kaf

Dit vertelt het verhaal van een knappe boerendochter die zichzelf de vraag moet stellen, wat wil ik: rijkdom zonder liefde of armoede met liefde?

Licht in de nacht

Een weduwnaar trouwt de dochter van een eenvoudige visser om maar één reden. Ze moet hem zo snel mogelijk een zoon schenken.

Melodie in de wind

Het is 1917. Een keukenmeid wordt verkracht door de zoon van een rijke familie. Zodra blijkt dat ze zwanger is, wordt ze weggestuurd om ver weg haar kindje te krijgen.

Onrustig hart

Het is 1902. In Oud-Beijerland komt een fabriek. Veel werkgelegenheid maar ook veel nieuwe bewoners die niet allemaal hetzelfde geloof aanhangen. Dit brengt problemen.

Toen de dijken braken

Een verhaal wat vertelt over de watersnoodramp in 1953. Een nacht waarin gezinnen uit elkaar worden gerukt en het leven voor iedereen een andere wending neemt.

Waarheen de weg mij voert

1883 breekt er een pokkenepidemie uit in de Hoekse Waard. Wat moeten de mensen doen, inenten of juist niet?

De familie Viergever trilogie

Na regen komt zonneschijn vertelt over Cornelia, de dochter van een rijke boer die ondanks een verliefdheid trouwt met de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht. Haar geliefde Iman trouwt hierna met een buurmeisje. Cornelia krijgt daarna spijt van haar beslissing en zoekt Iman weer op, met verstrekkende gevolgen...
De zon blijft altijd schijnen vertelt over Sofie die als dienstmeid bij een rijke familie gaat werken. Daar wordt ze verliefd op de zoon Samuel en dit blijft niet zonder gevolgen. Zwanger gaat ze terug naar de boerderij van haar broer, maar dan ontmoet ze na een aantal jaren Samuel weer.
Wuivende halmen vertelt over Corrie (de kleindochter van Cornelia en Iman (de kleinzoon van Iman). Zij worden verliefd op elkaar, maar door de gebeurtenissen van lang geleden praten de families al jaren lang niet meer met elkaar.

De Rederskronieken

Met de wind in de zeilen speelt zich af in 1867. Door honger gedreven trekken Bartel en zijn zus Annemarie van het platteland naar de grote stad. Hun leven verandert hierdoor drastisch, zeker wanneer Annemarie een huwelijk sluit met een reder met vijf kinderen.
Als het tij keert vertelt over de zwager van de reder die de rederij bijna bankroet helpt.
Na eb komt de vloed vertelt over de Eerste Wereldoorlog, waarin de rederij het zwaar heeft. Rose, een meisje uit de rederijfamilie geraakt in grote moeilijkheden.
Anker der hoop gaat over redersdochter Emma die in een onbezonnen avontuur stapt met éne Eduard Meddens. Hier betaalt ze een hoge prijs voor.

De Iepenhof

Een bruid voor de Iepenhof vertelt over Sietje die een betrekking krijgt op de Iepenhof, waar ze veel te verduren krijgt van de hooghartige verloofde van de bewoner.
Samen staan we sterk vertelt over een straatarme weduwe met twee kindjes die een pensioen begint om het hoofd boven water te houden. De boer van Iepenhof ziet wel iets in de weduwe, maar ziet zij wat in hem?

Het ruisende graan

Gebonden schoven gaat over de verliefde Andries die een knappe arbeidersdochter het hof maakt. Er kan van een huwelijk geen sprake zijn dus kiest hij toch voor een hooghartige vrouw van dezelfde stand. Het huwelijk sukkelt langzaam voort totdat de arbeidersdochter terugkomt met een dochtertje. Een kind van hun beiden.
De laatste strohalm gaat over Sabine, verloofd met de een, verliefd op de ander.
Als het koren is gerijpt gaat over Dries die niet gelukkig is en veel moeilijkheden moet overwinnen, na een ernstige crisis komt het tot de ontdekking dat het geluk al die tijd voor het grijpen lag.
Grazige weiden, vruchtbaar land vertelt over de grote zorgen van Suus en Dirk. Uiteindelijk keert het lot zich ten gunste van hen.

Hanna Trilogie

Hanna uit de gorzen vertelt het verdrietige verhaal van het leven van een meisje wat speciale krachten heeft. Zij kan pijn wegwrijven en medicijnen maken. Het is 1860 en men vindt dit maar vreemd. Er gebeuren nogal wat onaangename dingen in het leven van Hanna. Zij wordt verkracht en moet een kind krijgen van een rijke familie. De enige die haar helpt is de dochter des huizes Ella die gedwongen wordt tot een verstandshuwelijk, wat zo verkeerd af loopt dat ze uiteindelijk de dood verkiest.
De visserzoon vertelt hoe het Hanna verder gaat wanneer ze getrouwd is met een boerenknecht. Haar dochter Noortje is erg gelukkig totdat haar beide kinderen en haar man in een korte tijd overlijden. Noortje trekt zich terug in de gorzen, waar nog steeds het huisje staat, waar haar moeder is opgegroeid.
Hoeve het Paradijs vertelt over Margje, die nogal wispelturig is. Ze krijgt spijt van haar besluit, maar valt dit nog terug te draaien?

Idylle aan het water trilogie

Altijd leeft de rivier gaat over de zusjes Nora en Aleid de rond het jaar 1900 ongezond werk in een loodwitfabriek verrichten.
Woelige wateren gaat verder waar Altijd leeft de rivier ophoudt. De zusjes zijn inmiddels getrouwd. Dan overlijdt de man van Aleid en gaat zij als verpleegkundige werken. De Spaanse griep breekt uit en vraagt veel slachtoffers, onverwachts dient ook de liefde zich aan.
Bij storm en ontij vertelt over perikelen rond de Holland Amerika Lijn, waarin de stiefdochter van Aleid een grote rol speelt.

Moerland trilogie

Het Huis Moerland is het begin van de trilogie met het verhaal van Mabella die een walgelijk heerschap moet trouwen om het landgoed van de ondergang te redden. Mabella heeft echter andere plannen.
Zomer op Moerland gaat over de broers van Mabella, Ary en Louis. Louis veroorzaakt een schandaal en vlucht naar Indië. Uiteindelijk wordt duidelijk dat hij niet terug gaat komen. Ondertussen doet zijn broer Ary alles om het landgoed te redden.
Terug naar Moerland laat al weer problemen op Moerland zien. Voor de derde keer moet Moerland gered worden, maar tegen welke prijs?

Rijnschippers Drieluik

Goede vaart gaat over Cecilia en Marien die na vele perikelen trouwen. Cecilia wordt hierbij schippersvrouw. Voor haar een nieuwe wereld. Het gaat allemaal goed totdat Marien wel erg vaak het gezelschap van Magda opzoekt. Jaloezie en onbegrip drijft het echtpaar uit elkaar.
Voorbij de horizon vertelt over de beurskracht van 1929 en de moeilijke jaren die hierdoor aanbreken voor de schippers.
Vertrouwde haven speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en de onrust voor de binnenschippers.

Rosegaert Trilogie

Rosegaert in 1880. Een rampjaar met een oneerlijke zoon, een zieke echtgenote, een dochter die niet wil trouwen met de man die haar vader op het oog heeft en zelfs de elfjarige Louise baart de jonkheer zorgen.
De Rode freule van Rosegaert is dochter Jeanne die ingrijpende beslissingen moet nemen na de dood van haar vader.
Romance op Rosegaert vertelt over Frederik, de zoon van Jeanne die het landgoed voor zijn moeder beheert. Hij staat in tweestrijd, kiest hij voor de bij hem passende Bea of de arme Marieke waar hij verliefd op is. Dan vertelt zijn moeder hem haar geheimen, wat de problemen nog groter maakt.

Zuster Anne Trilogie

Pleegzuster Anne speelt zich af in 1891. Anne werkt als pleegzuster in Rotterdam in het ziekenhuis. Het is zwaar werk en ze denkt er geregeld over om het bijltje erbij neer te gooien, maar dan wordt ze verliefd op één van de dokters.
Geen roos zonder doornen: Anne is alweer drie jaar weduwe, wanneer er een ziekenhuis wordt geopend op Schouwen-Duivenland. Ze wordt gevraagd om in dienst te komen en al snel werkt ze harder dan goed voor haar is.
Als de rozen in bloei staan gaat over de dochter van Anne. Marieke treedt in de voetsporen van haar moeder en wordt verliefd op een dokter, met grote gevolgen.

Andere boeken

Naast de reeds genoemde historische boeken heeft Gerda van Wageningen nog talloze boeken geschreven over andere onderwerpen, zoals echtscheiding, geaccepteerd worden in een klein dorp, incest, psychische problemen, familieproblemen, de zorg voor anderen, verpleegsters en dokters en criminaliteit. Ze schuwt dus ook hedendaagse onderwerpen niet in haar romans.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede is een heel gezellig dorpje in Zeeland. In het hoogseizoen is het altijd gezellig druk met toeristen. Er…
recensieToewijding van Elizabeth Gilbert: boekrecensieIn het boek 'Toewijding' wordt duidelijk dat de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert allergisch is voor het huwelij…
NLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenNLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenKindercoaching is een vrij nieuwe vorm van dienstverlening. De zwaarte van de psychologische behandeling is eraf. Coachi…
Boeken: het genre de romanBoeken: het genre de romanBij romans denken we al snel aan liefdesproblematiek, maar er zijn heel veel verschillende soorten romans. Ze variëren v…

Nederlands: Engelse leenwoorden verrijken het NederlandsNederlands: Engelse leenwoorden verrijken het NederlandsHet Engels is tegenwoordig de voornaamste leverancier van nieuwe leenwoorden. In de twintigste eeuw zijn er, zo blijkt n…
Wat is een ghostwriter?Wat is een ghostwriter?Ghostwriter kan een beroep zijn voor mensen die graag schrijven. Een ghostwriter schrijft namelijk in opdracht voor iema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
  • http://www.gerdavanwageningen.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.