Hoe begin je met het schrijven van een boek?

Hoe begin je met het schrijven van een boek? Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende schrijvers kan het vaak een hele moeilijke stap zijn om te beginnen met een boek. Ze zijn onzeker of bang, of weten niet goed hoe ze een verhaal moeten schrijven. In dit artikel geven we wat tips om ook te beginnen met je boek.

Hoe begin je met het schrijven van een boek?

Als eerste is het verstandig om te weten wat voor een boek je eigenlijk wilt schrijven. Een thriller? Een chicklit? Een historisch verhaal? Of juist iets heel anders. En als je het genre weet, waar moet het verhaal dan ongeveer over gaan? Sommige mensen hebben een basisidee, anderen werken het idee heel goed uit voordat ze beginnen te schrijven. Het maakt niet uit wat jij verkiest, zolang het maar goed voelt. Soms kan het helpen verschillende methodes uit te proberen. Zo weet je beter wat er bij jou past en wat voor jou werkt.

Bij het begin beginnen?

Veel auteurs schrijven een boek op chronologische volgorde. Ze schrijven het eerste hoofdstuk ook als eerste op en gaan daarna verder met het tweede hoofdstuk. Deze manier kan heel goed, maar misschien heb je een bepaalde scene in je hoofd die je graag wilt schrijven. Dan kun je er ook voor kiezen om hiermee te beginnen. Er zijn zelfs schrijvers die eerst het einde schrijven. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat hun boek een onverwachte wending heeft. Ze weten immers precies hoe het verhaal afloopt en kunnen de rest dan zo schrijven dat de lezer het niet ziet aankomen.

Zet je zorgen opzij

Maak je niet te druk om wat anderen vinden en vraag jezelf ook niet af of je verhaal wel goed genoeg is. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je je zorgen opzij legt, is het veel makkelijker om te beginnen met het schrijven van een boek. Ben je bang wat mensen ervan vinden? Laat het voorlopig nog niet lezen aan mensen. Is het verhaal goed wel goed genoeg? Dat is nog helemaal niet belangrijk. Je moet sowieso eerst beginnen. Dingen kunnen altijd worden aangepast als het toch niet goed genoeg is, maar dat is voor een later stadium. Eerst ga je gewoon schrijven.

Blijf volhouden

Zelfs als je begonnen bent met schrijven, zullen er momenten komen dat je misschien niet verder wilt met schrijven. Misschien word je onzeker over het gedeelte dat je geschreven hebt, of ben je bang dat je geen talent hebt. Juist op deze momenten is het verstandig om door te blijven gaan. Schrijf desnoods elke dag een paar zinnen. Maar belangrijk is dus om vooral door te blijven gaan en niet op te geven. Een goed begin is het halve werk, maar als je stopt na het begin, komt je verhaal of boek nooit af.

Gewoon doen!

Gewoon doen is toch eigenlijk wel de belangrijkste boodschap. Begin gewoon met schrijven. Zet alles opzij en begin! Wat heb je te verliezen?

Meer creatief schrijven

Wil je meer tips krijgen over creatief schrijven? Kijk dan eens in mijn special. Daarin vind je nog meer interessante artikelen over het schrijven van verhalen en gedichten. De special kun je hier vinden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
10 tips om een boek te schrijven10 tips om een boek te schrijvenDroom jij ervan een boek te schrijven? De eerste stap is om het boek ook werkelijk te schrijven. Zonder verhaal en tekst…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Hoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversHoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversDroom jij er ook van om een boek te schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Hier is het antwoord op die vraag…

Alle afkortingen op een rijtje!Alle afkortingen op een rijtje!Tegenwoordig bedenkt men overal een afkorting voor, omdat men die woorden of woordgroepen dan sneller kan gebruiken. Maa…
Populaire broodjeaapverhalenPopulaire broodjeaapverhalenIedereen kent wel een broodjeaapverhaal. Degene die een dergelijk verhaal vertelt, heeft meestal geen geldige bron. De b…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.