De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillen

De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillen De Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Europa spreken weinig mensen Spaans. Toch zijn er steeds meer scholen waar ze het vak Spaans aanbieden, want de Spaanse taal is echt een wereldtaal. Wat veel mensen niet weten is, is dat er bijvoorbeeld verschillende soorten Spaans zijn, dat er maar liefst 21 landen zijn met het Spaans als officiële taal en dat het Spaanse alfabet 27 letters heeft in plaats van 26 letters.

De Spaanse taal als wereldtaal

Het Mandarijn is de meest gesproken taal in de wereld, maar na het Mandarijn is Spaans de meest gesproken taal in de wereld. 406 miljoen mensen spreken Spaans als hun moedertaal en voor 180 miljoen mensen is Spaans zijn of haar tweede taal. Daarnaast wordt de Spaanse taal in veel landen gesproken, dus de Spaanse taal is in twee opzichten een echte wereldtaal. Er speken namelijk heel veel mensen Spaans en het Spaans wordt gesproken in heel veel delen van de wereld.

Spaanstalige landen

In maar liefst 21 landen is de Spaans taal de officiële taal. In Europa is het Spaans alleen in Spanje de officiële taal. In Centraal-Amerika is het Spaans de officiële taal in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua en Panama. In de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela is het Spaans de officiële taal. De Caribische landen Cuba, de Dominicaanse republiek en Puerto Rico hebben ook het Spaans als de officiële taal en in Afrika is het Spaans de officiële taal in Equatoriaal-Guinea. Verder spreken ze ook nog Spaans in de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, de Filipijnen, Westelijke Sahara, Marokko en Andorra, maar in deze landen is het Spaans niet de officiële taal.

De geschiedenis van de Spaanse taal

De oudste Spaanse teksten die zijn gevonden, komen uit de negende eeuw. Waarschijnlijk bestaat de Spaanse taal al langer, want de Spaanse taal stamt af van het Vulgair Latijn, maar de Spaanse taal is ook beïnvloed door het Keltiberisch, Baskisch, Visigotisch en het Arabisch. De Spaanse taal behoort tot de Ibero-Romaanse tak binnen de Romaanse taalfamilie. Tot deze tak behoren ook het Asturisch, Galicisch, Ladino en het Portugees. De Spaanse taal is vooral ontstaan uit het Latijn en heeft daar ook veel gelijkenissen mee, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Drie belangrijke verschillen zijn het ontbreken van de Latijnse naamvallen, het verzachten van medeklinkers en het diftongeren van korte klinkers. Diftongeren is het samenvoegen van twee klinkers naar één lettergreep bijvoorbeeld de o en de u in 'koud'. De Spaanse taal is net als het Portugees ontstaan uit onder andere het Vulgair Latijn en daarom lijken deze talen erg veel op elkaar. Het Portugees en het Spaans hebben heel veel gemeen qua woordenschat en grammatica. De Spaanse taal was in het begin de taal van Castilië, een gebied in Spanje, en wordt daarom ook wel Castiliaans genoemd.

De verspreiding van het Spaans

De verspreiding van de Spaanse taal begon eigenlijk op het moment dat Christoffel Columbus Latijns-Amerika ontdekte. Omdat veel Amerikaanse landen Spaanse kolonies werden en er veel Spanjaarden in Amerikaanse landen gingen wonen, werd het Spaans in veel van deze landen de officiële taal en dat is het vandaag de dag nog steeds.

De verschillende soorten Spaans

In Spanje zijn er veel verschillende soorten Spaans. Er is een groot verschil tussen het Spaans in Noord-Spanje en Zuid-Spanje. Er zijn in elke regio accentverschillen, maar een groot verschil tussen Noord-Spanje en Zuid-Spanje is het feit dat men in Zuid-Spanje veel medeklinkers inslikt. Algemeen wordt het Spaans uit Noord-Spanje als het zuiverste Spaans beschouwd. In Spanje zijn er vier officiële regionale talen, namelijk het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees. De officiële regionale talen worden veel gebruikt, want maar liefst 11 miljoen Spanjaarden spreekt één van deze officiële regionale talen.

Ook verschilt het Spaans uit Spanje erg veel met het Spaans uit Latijns-Amerika qua uitspraak, woordenschat en grammatica. In Spanje zijn de regels van de Spaanse taal nog vaak aangepast en dat is in Latijns-Amerika niet het geval, dus algemeen geldt dat het Spaans in Latijns-Amerika veel conservatiever is.

Het Spaans in de Spaanstalige Caraïbische landen wordt beschouwd als het slechts verstaanbare soort Spaans. Hier slikken de mensen heel veel medeklinkers in en hoor je dus niet het hele woord. In Equatoriaal Guinea heeft de Spaanse taal zich ook anders ontwikkeld. De Spaanse taal heeft daar namelijk ook Franse en Afrikaanse kenmerken.

Het leren van de Spaanse taal

De Spaanse taal is over het algemeen niet heel moeilijk om te leren omdat de uitspraak en spelling bijna fonetisch is. Fonetisch houdt in dat je het woord schrijft zoals je het hoort. Verder zijn de grammaticaregels niet ingewikkeld en kun je veel woorden afleiden uit het Nederlands, Frans, Engels en soms zelfs uit het Duits.

Het Spaanse alfabet

In Spanje heeft het alfabet één letter extra namelijk 'ñ'. Deze letter spreekt je uit als 'nj'. In het Spaans heeft het alfabet dus 27 letters. De letter 'ñ' staat na de 'n' in het alfabet.

De Spaanse taal

Het komt erop neer dat de Spaanse taal een echte wereldtaal is, die door veel mensen in heel veel landen gesproken wordt. Verder heeft de Spaanse taal een rijke geschiedenis en taaldeskundigen hebben kunnen achterhalen uit welke talen het Spaans is ontstaan en weten tot welke taalfamilie de Spaanse taal behoort. Ook in bijvoorbeeld Nederland hoort men steeds vaker Spaans in de vorm van liedjes op de radio.
© 2017 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Spaanse les voor kinderen; tips en methodenSpaanse les voor kinderen; tips en methodenJuist op jonge leeftijd kan het goed zijn kinderen kennis te laten maken met een 'vreemde' taal; het leren van een nieuw…
Het Spaanse alfabetHet Spaanse alfabetGaat u ook weleens heerlijk naar het zonnige Spanje, bent u van plan aanstaande zomer eventueel naar Spanje te gaan of w…

Het Fibonaccigedicht, wiskunde en gedichtenHet Fibonaccigedicht, wiskunde en gedichtenFibonacci was een Italiaanse wiskundige die leefde van 1170 tot 1250. Hij hield zich onder andere bezig met getallenreek…
Romans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartRomans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartMaarten 't Hart werd in 1978 plotsklaps een bekende auteur. De roman Een vlucht regenwulpen zorgde voor zijn doorbraak n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diftong
Dnique (20 artikelen)
Laatste update: 02-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.