Wat kan met Esperanto gedaan worden?
Esperanto bestaat ruim honderd jaar. Het is een taal die is bedacht in een omgeving waar mensen Duits, Pools en Russisch naast elkaar spraken en waar dus een 'brugtaal' gewenst was. Esperanto werd een brugtaal, mede doordat het elementen uit verschillende talen verenigde. Over heel de wereld zijn er mensen die Esperanto gebruiken, bijvoorbeeld voor correspondentie, voor zang en als brugtaal voor internationaal overleg. Er zijn zelfs mensen die Esperanto als moedertaal hebben, maar dat komt niet veel voor. Op internet valt van alles en nog wat te vinden met betrekking tot Esperanto.
Correspondentie
Eén van de oudste gebruiksmogelijkheden van Esperanto betreft brieven schrijven met anderen die het Esperanto ook 'machtig' zijn. Er kan met allerlei mensen internationaal of nationaal gecorrespondeerd worden. Er zijn mensen die corresponderen over postzegels, over spoorwegaangelegenheden, over katholicisme, over natuur et cetera.
Bekwamen in taalvaardigheid
Esperanto kun je autodidact leren, maar je kunt ook les krijgen van een docent. Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), bijvoorbeeld, is er zelfs een bijzondere leerstoel ingesteld door de stichting Universal Esperanto Association. Een in Esperantokringen bekende docent die les gaf aan de UvA is Rob Moerbeek. In 2013 is dr. Federico Gobbo er benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Interlinguïstiek en Esperanto'.
Propedeutische waarde
Sinds 1908 is bekend dat het eerst leren van Esperanto gunstiger is alvorens andere vreemde talen te leren. In dit verband spreekt men van de 'propedeutische waarde' van Esperanto. Eerst een jaar Esperanto leren en dan drie jaar een andere taal is gunstiger dan enkel vier jaar die andere taal. Latijn heeft ook zo'n propedeutische waarde, maar Latijn is veel minder eenvoudig en lastiger om te leren.
Naslagwerken
Als je een woord wilt vertalen, maar het andere woord niet kent, kun je gebruikmaken van het Prisma-woordenboek Esperanto-Nederlands Nederlands-Esperanto. Of je kunt het woord online laten vertalen via www.vortaro.nl. De betekenis van van alles en nog wat valt ook online op te zoeken via Wikipedia oftewel Vikipedio.
Lezen van lectuur
Er zijn zowel boeken als tijdschriften beschikbaar in het Esperanto. Allerlei wereldliteratuur is vertaald, maar ook zijn er boeken origineel in het Esperanto geschreven.
Zang
Akordo en Kajto zijn wellicht de bekendste gezelschappen in Nederland die zingen of hebben gezongen in het Esperanto. Er kunnen zelf teksten bedacht worden en soms worden teksten vertaald. Op YouTube staan tal van uitvoeringen in het Esperanto.
Radio
Al in de jaren twintig van de vorige eeuw werden uitzendingen in het Esperanto verzorgd, vanuit Londen, Praag, Moskou et cetera. Op een gegeven moment bestond een groot deel van de uitzendingen uit cursusprogramma's.
Sinds de komst van internet zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Tot dan toe kon er enkel tijdens uitzendingen geluisterd worden. Via internet zijn radioprogramma's 24 uur per dag terug te beluisteren en valt er informatie te lezen over het radiostation. De bekendste zenders bevinden zich in Polen en China.
Wereldcongressen
Ieder jaar wordt in een ander land een congres georganiseerd rondom Esperanto. Doordat er mensen uit tientallen landen deelnemen aan die congressen, worden het wereldcongressen genoemd. Tijdens het evenement dat een week duurt zijn er culturele voorstellingen, lezingen over populair wetenschappelijke onderwerpen, maar ook symposia over taalzaken, boekpresentaties en dergelijke. De voertaal is er (uiteraard) Esperanto.
© 2018 - 2025 Knikker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Esperanto?Esperanto is een internationale taal die door twee miljoen mensen wordt gesproken. De mensen die de taal beheersen komen…
Esperanto, de taal van de hoopIn de loop van de laatste eeuwen werd een groot aantal wereldhulptalen gecreëerd. De enige hulptaal die wereldwijl echt…
Taal (communicatie)Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en…
Bronnen en referenties
- Esperantoweekend van Nosobe, bezocht in april 1993 te Ermelo.
- FEL, https://www.esperanto.be/fel/nl/esym7.php, bezocht op 15 mei 2018.
- Informatiemarkt NVBS jongerenweekend, bezocht in oktober 1991 te Renkum.
- UvA, http://www.uva.nl/content/nieuws/hoogleraarsbenoemingen/2013/12/federico-gobbo-bijzonder-hoogleraar-interlinguistiek-en-esperanto.html, bezocht op 15 mei 2018.
- Van Oostendorp, http://www.vanoostendorp.nl/interlinguistiek/oratie/kunnen.htm, bezocht op 15 mei 2018.