Esperanto, de taal van de hoop

Esperanto, de taal van de hoop In de loop van de laatste eeuwen werd een groot aantal wereldhulptalen gecreëerd. De enige hulptaal die wereldwijl echt doorgebroken is, is het Esperanto.

De vader van het Esperanto

Dr. Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917) was een Poolse arts die vele talen had bestudeerd. Hij kende onder meer Litouws, Russisch, Pools, Hebreeuws, Jiddisch, Duits, Engels, Frans, Latijn, Klassiek Grieks, Spaans en Italiaans.

De basisidee

Er wordt verteld dat Zamenhof in zijn jeugd werd geconfronteerd met het talenprobleem. In zijn geboortestad Białystok in het toen Russische Litouwen werden heel wat talen door elkaar gesproken en deze verdeelden de bewoners in soms vijandige groepen.

Zamenhof bedacht dat, als alle mensen een gemeenschappelijke taal hadden, dit wellicht voor meer verstandhouding zou zorgen. Maar welke taal. Het zou een neutrale taal moeten zijn, een die aan iedereen toebehoorde en niet één groep bevoordeelde t.o.v. een andere groep. Nog voor hij aan de universiteit ging studeren, had hij reeds zijn eerste ontwerp van zo’n universele taal.

Het Esperanto

In 1887 publiceerde Zamenhof zijn eerste boek over Esperanto, dat hij ondertekende met Dr. Esperanto, wat betekent: hij die hoopt.

Het bijzondere aan Esperanto

Van de talrijke wereldhulptalen is Esperanto wellicht het gemakkelijkst te leren. Zeker voor iemand uit Europa. Het alfabet is het gewone Romeinse alfabet dat we iedere dag gebruiken, aangevuld met een paar diakritische tekens voor klanken die niet in de West-Europese woorden voorkomen.

De uitspraak van het Esperanto

De uitspraak is consequent. Wie de uitspraakregels onder de knie heeft, kan elk woord lezen, zelfs een woord dat men nog nooit is tegengekomen. Bij mijn weten is dit slechts in twee talen het geval: het Sanskriet en het Esperanto. De klemtoon wordt in het Esperanto altijd op de voorlaatste lettergreep geplaatst.

De spraakkunst van het Esperanto

De spraakkunst is zo eenvoudig dat die op één pagina kan worden geschreven. De spraakkunst kent GEEN uitzonderingen.

De woordenschat van het Esperanto

De woordenschat is geweldig herkenbaar, want gebaseerd op de stammen van de meeste Europese talen.

De Esperantovlag

De internationale vlag van het Esperanto draagt een groene ster op een witte achtergrond.

Esperanto leren

In de grote steden worden Esperantocursussen gegeven. Er bestaan ook talrijke handboeken voor zelfstudie. Tegenwoordig is ook online Esperantocursus mogelijk.

Esperantoliteratuur

Naast de talrijke leerboeken en woordenboeken in het Esperanto, zijn bijna alle klassieke werken uit de wereldliteratuur in die taal verkrijgbaar.

Voorbeelden van klassiek werk dat ook in het Esperanto bestaat:
  • Shakespeare
  • De Bhagavad Gita
  • De Profeet van Kahlil Gibran
  • De Papalagi, enz.

Esperantotijdschriften

In een aantal landen der wereld worden tijdschriften in het Esperanto uitgebracht. Het voordeel is dat alle Esperantolezers uit de wereld deze kunnen lezen!

Esperanto in de ether

Verschillende radiozenders in de wereld zenden constant uit in het Esperanto. Met een beetje oefening kan men in grote lijnen volgen, waarover het gaat.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Esperanto?Wat is Esperanto?Esperanto is een internationale taal die door twee miljoen mensen wordt gesproken. De mensen die de taal beheersen komen…
Esperanto, de spraakkunst op één paginaEsperanto, de spraakkunst op één paginaEsperanto heeft, zoals elke taal, een grammatica. In veel talen is de spraakkunst het grote struikelblok bij de student.…
Wat kan met Esperanto gedaan worden?Esperanto bestaat ruim honderd jaar. Het is een taal die is bedacht in een omgeving waar mensen Duits, Pools en Russisch…
Taal (communicatie)Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en…

Rongorongo, het geheimzinnige schrift van het PaaseilandHet Rongorongo is een geheimzinnig schrift, dat we vinden op objecten afkomstig van het Paaseiland. Het ontcijferen erva…
Bijbelse spreekwoorden en uitdrukkingenVan alle boeken is de Bijbel het meest vertaalde boek. Vanaf de eerste Nederlandse bijbel van 1477 tot de laatste van 20…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.